Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. June '16 11:33 by Jørli Petersen

Det handler om stil

DS 5 var den første DS'er, og det er den første til at få en face-lift. Fronten på ny DS er det design, vi vil se på kommende modeller. Ny DS 5 har ændret lygtearrangement og tjekket rullende blinklys

DS 5 var den første DS’er, og det er den første til at få et face-lift. Fronten på ny DS 5 er det design, vi vil se på kommende modeller. Ny DS 5 har ændret lygtearrangement og tjekket rullende blinklys

DS eller forfinet Citroen. Lidt svært at sige med sikkerhed, men det er heller ikke nødvendigt, for i dag er DS sit eget selvstændige bilmærke, det kan sammenlignes med Lexus og Infiniti, men DS har det allerede bedre end de to nævnte, for DS forhandles i Danmark, endda med en vis postion succes, selv om man langt fra er helt på plads med introduktion af det nye franske bilmærke, som selvfølgelig tager sit udgangspunkt i kendte modeller fra Citroen.

At DS 5 er en Citroen C5 på luksusdope, ligger næsten lige til højrebenet, men den går ikke. DS 5 er bygget på en C4, og det er selvfølgelig ulogisk, men det er nok også årsag til de småfejl, vi har fundet i bilens opførsel på dansk asfalt.

DS 5 mangler omkring 10 cm. i akselafstand i forhold til C5, men det behøver selvfølgelig ikke være det endegyldige bevis, for Citroen hiver og slider i deres platforme, hvor små platforme kan gøre større og dermed danne grundlag for en større model, det mest overraskende eksempel hos Citroen nå være C4 Cactus, som slet ikke er en C4 bund men en forvokset fra de mindre, og her er beviset den mindre trailervægt, og det samme går igen med DS5 versus C5.

Velkommen til en fest

Mens vi har lidt forbehold til selve bilens basiskonstruktion, er der inviteret til fest inde i bilen. Den får fuld skrue, der er ikke en stump eller dims fra koncernen, som ikke er i en DS 5, og nok et eksempel på festen er, at man opfinder kontakter og greb specielt til DS 5, så den ikke ligner en C5 med lidt dybere tæpper, der er alt sammen udført med vanlig Citroen elegance når det er bedst, vi er ikke 100 vilde med alt i bilen, men det er ikke til at komme uden om, at der er stil og lækkerier for alle pengene.

Det vi opfatter som mindre heldige løsninger er valget af næsten blankt metal (alu) flere steder i kabínen, det giver en del genskin når solen er fremme, og så er placeringen af kontakter til elruder i midterkonsollen heller ikke den bedste eller mest logiske løsning.

DS 5 mangler det sidste i topmoderne udstyr, og de næsten glatte alu-flader giver genskin fra solen. Rudernes betjening i midterkonsollen er heller ikke vor livret.

DS 5 mangler det sidste i topmoderne udstyr, og de næsten glatte alu-flader giver genskin fra solen. Rudernes betjening i midterkonsollen er heller ikke vor livret.

Gode og lækre sæder, et rat der er beskåret kraftige nederst, og alt i alt en meget indbydende og støjsvag kabine.

Gode og lækre sæder, et rat der er beskåret kraftige nederst, og alt i alt en meget indbydende og støjsvag kabine.

Alderen trykker også DS 5, selv om bilen er face-liftet så sent august 2015, en række nye detaljer som nøglefri betjening er kun delvis i DS 5, man skal sætte nøglen i en holder, som det kendes tidligere biler, lane-warning er kommer i DS 5, men her er den kombineret med Citroens tidligere balleryster, som overlever i DS 5, når man kommer tæt på den hvide stribe i højre side af vejen, bliver man masseret i højre b

alle, nærmer man sig midterstriben, – gæt selv hvor man så bliver masseret. Heldigt man kan slutte for systemet, og det forbliver slukket efter genstart.

Sæderne er herlige, god støtte og komfort, rattet med den afskårne bund i cirklen giver et sporty pift, instrumenteringen er komplet, og glasarrangementet i bilens tag er ikke et tilfældigt stykke glas der er tabt i noget metal, det er tre individuelle tagløsninger, som fuldendes af langsgående, aflukkelige opbevaringsrum, som let kan være inspireret af tilsvarende opbevaringsrum øverst i en Berlingo.

Der er ikke et glastag i DS 5, der er tre, og mellem de to individuelle over forsæderne, er der små opbevaringsrum a la Berlingo

Der er ikke et glastag i DS 5, der er tre, og mellem de to individuelle over forsæderne, er der små opbevaringsrum a la Berlingo

Ingen tvivl, Citroens designere har haft en fest, da de skulle hygge med en DS 5. Det gælder også bilens udvendige design, som nu har nået sit endelige udtryk, eller hvad man nu skal kalde det, men frontpartiet på DS 5 er det design, som vil gå igen på kommende modeller fra DS.

Rigelige 180

Motoren i DS 5 er 2-liters med 180 dieselheste. Massevis af solid trækkraft og en veltrimmet automatkasse, ikke noget nyt under klappen, men Start/Stop systemet er højeste klasse, de nu tre aktive bilmærker i koncernen kan noget med lækker start, og med automatgear og en potent dieselmaskine, stilles der krav til startsystemet, når man lurer på det hul i trafikken, hvor man kan smutte. Ret beset er det vel kun Toyotas hybrid-biler, der gør det bedre end DS m.v. når de strammer sig an. så snart man har lettet trykket på bremsepedalen, er motoren allerede og næsten umærkeligt i gang, mens vi er ikke helt så pjattede med bilens styring.

Et helt traditionelt bagagerum med lidt rigelig læssehøjde og høj indvendiv kant.

Et helt traditionelt bagagerum med lidt rigelig læssehøjde og høj indvendig kant.

Der mangler lidt opdragelse under acceleration, lidt for mange kræfter til en et styresystem som ikke virker helt færdigudviklet, og sammenlignet med en C5 med Citroens hydropneumatiske undervogn, mangler DS 5 også det sidste i komfort, hvis man måles DS 5 som en sofaflyder.

Samlet set er det lidt overraskende, at DS 5 er så forskellig fra C5 som den i virkeligheden er. Vi har rigtig mange plusser til bilens design, der er mange plusser til det meste af bilens mekanik, der er en god portion plusser til bilens kabine, men prisen er også ganske fornem med godt og vel 600 af de store for testbilen.

Den ringe trøst for den velvoksne pris er leasingløsningen. Langt de fleste biler i denne prisklasse er firmabiler, og dermed leasede biler. Derfor handler det mere om beskatning end om listepris, og her bil prisen på en DS 5 se noget anderledes ud, så helt så ringe er det trods alt ikke.

DS 5 Blue HDi 180 Style

Der er brugt rigtig meget glas i DS 5. Foruden de små soltag, er bagruden to-delt, for at give lidt bedre udsyn. Heldigvis er bakkamera stanbdardudstyr, for udsyn skråt bagud og bagud er ikke DS'erens stærkeste side.

Der er brugt rigtig meget glas i DS 5. Foruden de små soltag, er bagruden to-delt, for at give lidt bedre udsyn. Heldigvis er bakkamera stanbdardudstyr, for udsyn skråt bagud og bagud er ikke DS’erens stærkeste side.

Pris: fra 467.990 kr

Pris for testbil: 573.990 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6-trins aut

180 HK v. 3750 o/m

400 Nm v. 2000 o/m

0-100 km/t: 9,2 sek

Tophastighed 220 km/t

ECE-snit: 22,7 km/l

Kørevægt: 1615 kg

Totalvægt: 2125 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 114/km

Pin It on Pinterest