Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. April 21:49 by Jørli Petersen

Det regner

Mazda fylder 100 år, og det runde år er samtidig et år, hvor det næsten regner med designpriser. En af de seneste priser er tildelt Mazdas første el-bil, Mazda MX-30.

Mazda fylder 100 år, men indtil videre er meget af markeringen stærkt begrænset af Corona krisen, som ramte Japan, før udbruddet blev alvorligt i Europa. Selv om store dele af den almindelige hverdag ligger underdrejet, er der stadig ting der kører videre, og senest er det blevet til et par kåringer og hædersbevisninger, hvor Mazda har taget sin pæne andel af de seneste markeringer.

Først blev desigprisen Red Dot uddelt endnu engang, og to biler blev fremhævet i den årlige Red Dot markering. De to var Mazda CX-30 og den endnu ikke markedsførte MX-30, der er Mazdas første el-bil.

Mazda CX-30 har også hentet en Red Dot designpris.

Mazda CX-30 er kommet til Danmark, mens MX-30 ventes til Europa og Danmark i løbet af efteråret, selv om mange af de planlagte tidspunkter kan blive ændret som følge af den voldsomme Corona epidemi.

Mazdas første bil var en ægte microbil. Modelbetegnelsen er R360 eller Carol-360. Bilen blev lanceret i 1960. Læg mærke til den meget lodrette bagrude, som kan være inspireret af datidens Ford Anglia.

Knap var Red Dot færdige med deres markering, af det de mener er lækkert design, før World Car Awards meldte sig på banen, med deres opfattelse af lækkert design, for en del af World Car Awards er en særlig designpris, som i år blev tildelt Mazda, og denne gang gik designprisen til Mazda 3, så meget tyder på, at Mazda har ramt plet med den nye designlinje.

Seneste designpris er tildelt Mazda 3. Prisen er en del af World Car Awards 2020.

Flere designpriser i 100 året for Mazda, som ikke har lavet biler i alle 100 år. Mazda har blandt produceret Rick-shaw, og den første bil fra fabrikken i Hiroshima blev sendt på markedet så sent som i 1960 under navnet Mazda-Go, en ægte microbil med modelbetegnelsen R360, som aldrig nåede til Europa. Det gjorde Mazdas biler med wankel-motorer til gengæld, men den meget anderledes rotationsmotor var lige ved at tage livet af bilfabrik nummer to, men Mazda blev reddet på målstregen, efter at have fået tilført ny kapital fra banker og investorer, og efter en noget trist periode med Ford dominans i 90’erne, er Mazda i dag sig selv, og formodes at være i rigtig god form efter meget omskiftelige 100 år.

Det er vanskeligt at pege på den mest spetakulære Mazda gennem de 100 år, men hvis du har en af 60’ernes Cosmo-Sport med wankelmotor holdende bagerst i laden, skal du ikke sende den til skrothandleren. I dag er den en formue værd, for Mazda kunne hvad NSU ikke formåede, de kunne få wankelmotoren til at fungere uden problemer, selv om wankelmotoren også var ved at koste Mazda livet i 70’erne.

Pin It on Pinterest