Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

12. June '19 19:44 by Jørli Petersen

Det rene NUL

Dieselmotoren hører hjemme i byen, hvis man vel at mærke vil have en by helt uden partikler. Mercedes har netop udviklet den første dieselmotor med et rent nul i udledte partikler.

Slut med dieselbiler, – de skal ud af byen. Den nu overståede valgkamp har ikke manglet på direkte og knap så direkte trusler mod dieselbilerne, og de mest uvidende og højtråbende politikere har fremført i valgkampen, at det skulle være helt slut med dieselbiler i løbet af meget få år.

Årets 2022 har været nævnt, og ingen har protesteret, mens den tidligere regering mener, at salget af benzin- og dieselbiler skal ophøre i 2030.

Desværre er det tilsyneladende kun få politikere, der har helt styr på tingenes tekniske tilstand, og den seneste udvikling får de mest højtråbende dieselhadere til at se ud som totalt uvidende, for de seneste landvindinger på miljøområdet har vendt op og ned på den barske virkelighed.

Her i 2019 har dieselbilen for alvor overhalet benzinbilen som den mest miljøvenlige. En række målinger har peget i den retning gennem længere tid, og nu slår Mercedes bunden ud af måleskalaen, ved at have lavet den første 0-forurenende dieselmotor.

En dieselmotor med NUL i udledning af partikler. En sensation!

Her er mirakelmotoren fra Mercedes, som vel at mærke er den eneste ægte Mercedes-motor i den lille klasse. Motoren bærer betegnelsen OM 654.

Samlet set har denne dieselmotor selvfølgelig en miljøpåvirkning i form af CO-2, men dieselbilerne kører længere på en liter brændstof end en tilsvarende benzinmotor, så dieselmotoren fører således på alle fronter, både når det gælder CO-2 og udledning af skadelige stoffer.

Stolte Mercedes

Rygterne løb for alvor stærkt under forårets biludstilling i Geneve. Mercedes vidste de havde et fantastisk produkt, de vidste det var noget nyt, men de vidste ikke, eller de turde ikke sige det højt, at man havde lavet den første dieselmotor med nul i udledning af partikler.

Til gengæld havde Mercedes meget travlt med at fremhæve den motor, der gik under betegnelsen “vores motor”, og hvorfor nu det? Slet og ret fordi alle de små dieselmotorer i Mercedes biler stammer fra Renault, men Mercedes har alligevel lavet deres egen 2-liters, og det er denne motor, der har gjort det ingen andre kan, – endnu.

Den banebrydende dieselmotor bærer betegnelsen OM 654, den ligger i B- og C-klasse modeller, og selv om den er en ren nullert, er den ikke nogen svækling. Op til 194 HK trækker Mercedes ud af motoren netop nu, men nu kommer det vigtigste af det hele, for det er ikke Mercedes, der siger den 2-liters Mercedes motor brænder helt rent.

ADAC målinger

Dagens miljøkrav er dikteret af EU, og det er også EU der foreskriver test- og målemetoder. Efter den skandaløse VW-finte med fup og fidus, har EU også dikteret krav om test af biler under virkelige forhold, og det er i denne test, den såkaldte RDE-test, ADAC har målt den 2-liters Mercedes diesel til den første motor med nul i udledning af partikler.

Det er tyske ADAC, som er FDM gange 200, der har målt den nye Mercedes diesel til et rent nul. Målingen er foretaget efter den nye RDE testmetode, hvor man smækker måleudstyret bag i en helt almindelig bil og kører under helt almindelige betingelser.

RDE betyder Real Drive Emissions, dagens EU-norm for miljøkrav hedder 6d-Temp, og dagens grænser for udledning af partikler er 80 mg/kg for dieselbiler, mens kravet til benzinmotoren er 60 mg/km.

Længere nede finder du ADAC’s målinger af en række kendte biler, hvor kun en enkelt direkte dumper. Dumpekandidaten er Honda Civic med 1,6 liters diesel, som dog er testet uden den nyeste SCR katalysator. Det må nødvendigvis betyde en forskel, men ADAC oplyser ikke hvor meget eller hvor lidt det betyder.

Den 0-forurenende Mercedes motor er testet i en C-klasse, motoren findes også i B-klassen, og flere kommer til, men netop nu tyder det på forskelle i Mercedes modelprogram, for spørgsmålet er nu, om motoren er en Renault eller det er en ægte Mercedes, og forskellen kan man blandt andet se på måleresultaterne på Mercedes A 180 og den helt rene C-klasse.

BMW har også motorer, der ligger i den meget rene ende, BMW 520 er målt til kun et enkelt milligram partikler for hver kørt kilometer, nøjagtigt det samme tal, som ADAC har målt i Opel Astra med 1,6 diesel, desværre en motor hvis eksistens er truet, fordi Opel nu er en del af PSA, som har deres egne motorer, som ikke brænder lige så rent som den 1,6 diesel fra Opel, som vi har roste gentagne gange her på hjemmesiden.

Den første dieselmotor der slet ikke udleder partikler, findes netop nu i Mercedes B- og C-klasse.

Det falder selvfølgelig i øjnene, at Volvo XC6o ligger så højt som den gør i ADAC’s måling. 56 milligram er ikke imponerende ifølge ADAC’s måling, men Volvo holder sig inden for grænserne hvor 80 er det maksimalt tilladte, og Volvo gør måske ikke så meget i udvikling af dieselmotorer, for det kinesisk ejede bilmærke har meddelt, at man udfaser dieselmotorer i løbet af få år. Desværre skal vi tilføje, for ADAC’s målinger viser, at diesel er – eller kan være renere end benzin, hvis bilmærket vel at mærke ønsker at gøre dieselmotoren ren.

 

 

Mærke                    Norm            Temp        NOx             CF

                                                                            mg/km

Audi A8 50 TDI              6c                23,4C           15                 0,19

BMW 520d Steptro       6c                 14,0C           1                   0,01

BMW 520 Touring        6d-Temp     5,4C             1                   0,01

BMW X2

xDrive – 20d                   6d-Temp     6,8C             23                 0,29

Citroen Berlingo

Blue HDI 130                 6d-Temp     5,8C             7                   0,09

Honda Civic

1,6 i-DTEC                       6d-Temp     24,9C           101              1,26

Kia Ceed 1,6 CRDI         6d-Temp     18,5C           22                 0,28

Mercedes A-kl 180d

180 d                                 6d-Temp     1,2C             40                 0,50

Mercedes C 220d     6d-Temp    19,5C          0                   0

Opel Astra 1,6D             6d-Temp       3,3C             1                   0,02

Peugeot 308 SW

Blue HDi 180                 6d-Temp       13,3C           30                 0,37

Volvo XC60 D5             6d-Temp        7,9C             56                 0,70

VW Golf 1,6 TDI SCR  6d-Temp       -0,4C            14                 0,17

Kilde: ADAC

Pin It on Pinterest