Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. October '20 20:06 by Jørli Petersen

Det sikre valg

Rækkevidde mig her og rækkevidde mig der, – men det er et af de to helt afgørende spørgsmål, når der står elbil på indkøbslisten.

Rækkevidden oplyses til 385 kilometer, men når det er en elbil, er netop rækkevidde en ting, der er meget teoretisk, og noget der slet ikke kan sammenlignes med det vi kender fra biler med forbrændingsmotor.

Vi er oplært med at se på en bilens tankstørrelse, finde ud af hvor mange gange vi kan køre til og fra arbejde, før der skal tankes igen, og på den måde finder vi ud af, hvor langt familiens bil kører på en liter benzin eller diesel. Sådan er det ikke med elbilen. Slet ikke. Med den fuldt elektriske bil skal vi tænke på batteristørrelse, ladehastighed, typer af ladestik, hvor kan man lade, kan man i det hele taget få strøm på bilen hvor man bor, og så handler det om det kørselsbehov man har.

Vi lægger ud med en lille illustration. Da bilen skulle afleveres, startede vi med en kapacitet på 80 procent. Netop den procentsats alle producenter af elbiler er så glade for.

Da vi godt 40 minutter senere afleverede bilen i den nordlige del af København hos den danske importør af Nissan, kunne vi konstatere, at det havde kostet 15 procent på bilens egen måler. ”Det var ikke meget”, lød det hurtige svar fra importørens repræsentant. Herefter viste det sig, at der var lidt misforståelse omkring selve ruten og dens længde, men lærdommen fra denne tur er simpel. Elbiler og motorvej hører ikke sammen. En tidligere erfaring fra samme mærke udløste et godt råd før vi forlod importøren, ”Hvis du kan holde hastigheden på 100 og derunder, er rækkevidden betydeligt bedre, og det viste sig hurtigt at være rigtigt, men det understreger også elbilens største svaghed, hvis den skal erstatte den klassiske familiebil, som vi bruger bilen i dag.

Man skal lide efter oplysninger når man lader på nyeste model Leaf.

Det går hurtigst til de 80 procent, mens de sidste 20 tager rigtig lang tid. På alle el-biler.

Hos en forhandler var der sat yderligere information i forruden på en fabriksny elbil. Vi bringer billedet, og det siger alt om dagens elbil, og hvad den er bedst til.

Testbilen er ikke af samme type som den bil med oplysning, testbilen er Nissans største elbil til dato, den har 62 kWh batteri, og testperioden viste, at vi kan tømme batteriet hurtigere end vi kan stave til Nissan, men vi kan også køre bykørsel på en sådan måde, at rækkevidden ikke ser ud til at blive mindre, og på den måde sætter vi en tyk streg under elbilens store fortrin. Bykørsel.

Hvis man tilbringer sin hverdag i de større byer, og har sin private bolig i en forstad, hænger det flot sammen med en elbil. Især hvis man har en hjemmelader i carporten.

Dette stykke papir siger mere end officielle data.

Forbruget der får rækkevidden til at falde, begynder så snart trafikken begynder at flyde på de større gader og veje. Konstant hastighed på 80 km/t ud til forstaden koster på rækkevidden, mens den første halvdel i tæt bykørsel, tilsyneladende er gratis, og samlet giver det god mening. Man har ingen problemer med at lade op til 100 procent hjemme i carporten, også når bilen som en Nissan Leaf har en elmotor på 214 HK og ikke mindst 340 Nm, som er til rådighed fra stående start så snart lyset er grønt.

Brugbar rækkevidde

Nissan er sammen med Renault (samme koncern) de bilmærker med størst erfaring med elbiler. Nissan har snart mange år på bagsmækken med Leaf, man har lært af de første modeller, man har den viden, som de fleste bilmærker først skal til at indhente, og hvis man er praktisk anlagt, og ikke har et særligt forhold til et bestemt bilmærke, er der ikke det mindste forkert i at vælge det mere sikre.

Det trivielle med Leaf i topversion er en spænding på det store batteri på 360 volt, det er arbejdsspændingen, vi har også den teoretiske rækkevidde på 385 km, som gør den store Leaf ekstra brugbar, for pludselig behøver man ikke spekulere på nødvendig opladning hver dag. Nu kan man smutte i sommerhuset, kører lidt rundt i området, og køre tilbage mandag morgen, og stadig have lidt saft på ”dunken” når man er hjemme.

Nissan Leaf har to stik i næsen. Det store og hurtige stik som kun bruges af japanere, plus det mere almindelig type 2.

Bevares. Med de forholdsregler og begrænsninger vi har opridset tidligere, for selv om tophastigheden med Leaf er beskedne 157 km/t, er det ikke en hastighed vi på nogen måde kan anbefale. Faktisk bør en en elbil aldrig afprøve sin tophastighed mere end en enkelt gang, og det er så kun for sjov, for at finde ud af det er muligt, og for at se, hvor hurtigt man kan tømme bilens batteri.

Daglig komfort

Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at Leaf er en bil, der er sat op til komfort. Til afslappet bykørsel. Det er en ganske blødt opsat undervogn, vi oplever under Leaf, det er ej heller den super skarpe styring vi får med i handlen, og det er heller ikke nødvendigt.

Alligevel har Nissan gjort sit hjemmearbejde nydeligt og med sikker hånd. Leaf er på alle måder et godt og betryggende bekendtskab i trafikken, vi kører selvfølgelig med en større vægt en normalt, derfor er det lettere at skabe en form for stabilitet, især på grund af det lavere tyngdepunkt, men nogen ørn på forhindringsbanen er Leaf ikke. Den er af den type bil, der gør hvad den skal, den kan det man kan forlange, og ikke meget mere.

Pladsmæssigt er vi godt tilfredse, både bagsæde og bagagerum er mere end brugbart, Leaf er den praktiske bil i hverdagen, og så er det også tydeligt, at Leaf er en senere generation elbil, sammenlignet med det vi ser fra de nyeste modeller.

Det er som om Nissan er vokset fra det store lysshow på info-skærmen i bilen. Vi siger tak for ikke at blive udsat for mere eller mindre mystiske sceneshow, der afgiver mere eller mindre unyttige og hurtigt trivielle budskaber, men vi må også beklage, at Nissan ikke har en hård, kontant og meget tydelig udmelding når der skal lades. Man er henvist til lidt mindre info rundt i skærmkanten, mens vi efterlyser en kold og hurtig gang info, der siger så og så lang tid går der, før du har de 80 procent, og selvfølgelige hvor lang tid det tager at lade fuldt og helt, og med hvilken styrke du modtager opladning.

Nissan Leaf kan lade med op til 100 kW på en såkaldt hurtiglader, og her skal vi tilføje, – hvis du kan finde sådan en tingest. Og: Hvis du kan finde den, er det ikke sikkert, du bliver tilbudt de 100 kW som bilen kan modtage, og på den måde har vi sat focus på nok et problem, man skal have med i regnestykket, men helt generelt er vi ganske positive overfor Nissan Leaf, som er en af de elbiler vi placerer meget højt på listen, hvis den stod på ny elbil her på hjemadressen.

Kabinen er brugbar og snusfornuftig Nissan indretning.

Argumentet er logisk. Bilen er afprøvet, den er over sine eventuelle børnesygdomme, Nissan har hentet en god del erfaring, og man giver den garanti, som man kan forvente af en elbil. Næste spørgsmål er selvfølgelig lige så logisk. Skal bilen leases eller købes? Her er vi mere forsigtige, og hælder nok til løsningen med leasing. På den måde ved man helt præcist hvad man får, og hvad det koster, og man slipper helt for det fortsat drilagtige spørgsmål: Hvad er brugtværdien om tre eller fire år, og når vi stiller netop det spørgsmål, er det selvfølgelig fordi udviklingen går rigtig hurtigt, og ingen ved hvad Nissan har på programmet næste år.

Nissan Leaf e+ 62 kWh

Pris: fra 229.900 kr

Leaf er en af de mest gennemprøvede elbiler på markedet, men det er også praktisk 5-dørs bil med god plads. Ulempen er nul trailervægt og den vanligt høje egenvægt, som følger alle el-biler.

Pris for testbil: 307.000 kr

1 – aut

214 HK

340 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 7,3 sek

Tophastighed: 157 km/t

Batteripakke 62 kWh

Spænding 360 V

Rækkevidde 385 km

Kørevægt: 1703 kg

Totalvægt: 2140 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest