Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. September '22 19:54 by Jørli Petersen

Det store brintshow

Brintkøretøjer stjal billledet på IAA 2023. Mens mange havde travlt med at vise de nyeste ellerter, dukkede fremtidens biler frem fra mørket, og de første lastbiler på brint kan købes til levering i Danmark allerede næste år. Her er et en Mercedes Gen2 H2 der tankes i begge sider.

 

September er den første måned i efteråret, og det er også den måned, hvor tysk bilindustri har for vane at vise, hvad der er på vej fra især tyske bilfabrikker.

Andre fabrikker er selvfølgelig også velkomne, men årets IAA i Hannover er på mange måde speciel, samtidig med IAA markerer det næste skridt mod fremtidens biler.

Iveco og Nikola er fælles om denne første trækker på brint, som allerede nu kan bestilles hos den lokale Iveco forhandler.

Den store transportudstilling i Hannover er ikke truet på sin eksistens som biludstillinger i Frankfurt og München, og forklaringen er, at man udstiller transport til den professionelle bruger. IAA viser alt i vare- og lastbiler foruden alt det tilbehør, man stadig ikke har fantasi til at forestille sig, og den helt korte profil af udstillingen i 2022 er, – en næsten uendelig række nye elektriske køretøjer i alle størrelser, de elektriske nyheder gælder også de tunge lastbiler, men IAA 2022 markerer også overgang til det næste, og de mange elektriske nyheder i Hannover dækker over, at hvis ikke man har noget med brint, er man allerede kørt bag ud af dansen, og jo tungere transport, jo mere håbløse er de nye køretøjer på ren el.

Næste nyhed fra Iveco er en fuldt elektrisk Daily, men den er allerede ved at være uaktuel, for her er Daily med brintteknik.

IAA 2022 er en sand stribe af nyheder på brint, og det er ikke tomme ord. På IAA kan man se den brintlastbil, man allerede nu kan gå ned til forhandleren og bestille, det er køretøjer af alle typer og i alle størrelse, og netop nu kan man røre ved brintbiler i den størrelse der svarer til Opel Vivaro og til den tungeste lastbil, -den fuldblods eksporttrækker.

Iveco og Nicola

Første seriøse bud på en brintdreven lastbil var amerikanske Nicola. De første forsøg viste en meget futuristisk lastbil med teknikken i orden, og Iveco var hurtigt fremme ved havelågen, og lave den helt store deal med amerikanske Nicola

Iveco havde lastbilerne, den nødvendige viden om tunge køretøjer og det komplette salgsnet, Nicola havde teknikken, og på IAA viser Iveco/Nicola den første lastbil på brint, der kan købes af helt almindelige købere.

Navnet er Tre FCEV, går vi et trin ned er lastbilen en 4×2 Artic, og denne model er kun den første af en lang række lastbiler med brint i tanken.

Mercedes GenH2 kører 1000 km før der skal frisk brint i tanken.

Iveco kravler også et trin ned på stigen. På IAA kan man se den første Daily på brint, en nyhed, der sætter den første rene fuldt elektriske Daily i skyggen, selv om den slet ikke er på markedet endnu.

Det eneste vi mangler, er et dansk distributionsnet til brint. Det nuværende der drives af Everfuel, er stærkt mangelfuldt, men hjælpen er på vej.

Renault viser selvfølgelig hele deres snart omfattende brint-program, hvor man i første runde kører fuldt fart frem på Master, mens Trafic og Kangoo er på vej. Der er intet nyt fra Renault, ud over at de er helt fremme i feltet, – det nye er, at Renault nu har sat navn på det selskab, der skal sørge for brint til Renaults brintbiler.

Ny leverandør af brint

Navnet på den nye brintleverandør til Danmark er Trinas. Dette selskab skal sørge for brint i Danmark, Tyskland og Benelux landene, og der kan blive god brug for brintstandere, for Mercedes har også meldt sig med en ny brint lastbil, en ægte langturstrækker der kan køre 1000 km, før den igen skal til brintstanderen.

Renault kører fuld fart frem med brint, men de sørger også for brint i tanken. Der er sat navn på det selskab, der skal sørge for brint til nye danske brintbiler. Renaults brintbiler ventes klar til salg i Danmark i 2023.

Mercedes kalder den nye brintlastbil for Gen H2, der er ikke oplysninger om hvornår Mercedes sælger H2 lastbiler til almindelige vognmænd, men Mercedes er på vej, og underskoven af nye biler med brintteknologi kan hurtigt brede sig.

Også bilmærker der ikke er berømmet for ny teknik, får en mulighed ved at købe færdige brændselsceller hos eksempelvis Loop Energy, et canadisk firma, der skulle have forfinet brintteknikken så meget, at brint til fremtidens køretøjer er mere effektivt end den klassiske diesel.

Der står Hyvia på standeren, men det bliver Tribas der skal sælge brint i Danmark. En kærkommen konkurrent til det nuværende monopol.

Om Loop Energy er leverandør af brændselsceller til britiske Tevva ved vi ikke, men begge virksomheder har interesser i bilernes svar på Silicon Valley i England, og vi ved, at Tevva, som tidligere kun er kendt for at lave el-køretøjer, nu er klar med ikke en, men to lette lastbiler med brint. Den tungeste nye Tevva har totalvægt på 7,5 t, og alle de mange mennesker som skal producere femtidens køretøjer på brint, er måske fristet til at vælge offentlig transport til og fra arbejde, og her står tyrkiske Karson klar med deres første brintbus, der har fået navnet e-ATA Hydrogen.

Loop Energy bygger brændselsceller, og de er mere effektive end diesel. Op til 54 % effektivitet fra brændstof til hjul, hvor den klassiske diesel siger “op til 25 %”.

En rigtig bybus der kan sammenlignes direkte med den Toyota brintbus, som allerede kører på danske ruter.

Både tyrkiske Karson og Teeva hentede masser af opmærksomhed på IAA i Hannover, interessen for denne type fremtidens transport er enorm, og vare- og lastbiler på brint, løser som ved et trylleslag alle de problemer, der er med den rene el-bil, samtidig med man løser de mange problemer, der er med de råvarer, der er nødvendige for at fremstille batterier.

Britiske Tevva er kendt for el-køretøjer, men nu er de klar med to lette lastbiler på brint.

Med den voldsomme præsentation af køretøjer på brint i Hannover tør vi godt sige, at de bilfabrikker som endnu ikke er stået på alt det med brint, vil komme håbløst bagud i kampen om fremtidens transportmarked. Stort som småt.

Tyrkiske Karson e-ATA slipper vanddamp ud fra den tyrkiske bybus, som er den næste bus der kører på brint.

Pin It on Pinterest