Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. October '21 16:47 by Jørli Petersen

Diesel X-traktor

Diesel eller benzin. Her er der ingen tvivl, Defender fortjener den seje diesel.

Da vi havde Land Rover Defender til test, var det i version super de-luxe med 400 HK og herlig sprød benzinmotor i næsen, men det var også en Defender, der brugte benzin som kunne lægge alle britiske tankstationer øde og tomme på et par dage, hvis englændere i almindelighed faldt for netop denne Land Rover, så vi sluttede med at gøre opmærksom på, at bilen skam også kunne fås med dieselmotor, og her er den.

Ikke en X-traktor, men en X-traktor diesel, og pludselig giver Land Rover Defender mening.

Testbilen er også den korte model, den længe ventede 3-dørs, og ja, den er kort. Overraskende kort endda, og så ultra kort må vi kalde bilen for 2-personers. Det er skrup besværligt at komme om på bagsædet, for slet ikke at nævne det nærmest hovedfalds lignende udspring man skal foretage, hvis man ønsker at forlade bilen, så i dette tilfælde er det da godt, at Defender også fås som 5-dørs.

Kort, ja, den er kort. På godt og mindre godt. Akselafstanden på denne model 90 er en mellemting mellem det vi ser på VW Polo og VW Golf.

Selvfølgelig er der mening med galskaben. En 3-dørs Defender er bilen til off-road kørsel de steder, hvor der stilles store krav til bilens manøvreegenskaber. 3-dørs til forstfolket og til alle, der har ekstra ordinære krav til lille vendediameter, at kravet er en bil, der stort set kan sno sig rundt om sig selv i terræn, og set fra den vinkel er Land Rover Defender en sjældenhed, for der er ikke mange ægte off-roadere tilbage, der samtidig er korte.

Fra lang til kort

Tilbage til det med diesel. Bilen vinder allerede ved første tryk på startknappen. Et lille puf fra startmotoren, og række 6’eren spinder veloplagt og behageligt. 300 herlige og solide dieselheste melder alt klar fra maskinrummet, og ja, den bruger olie, men målt på økonomi og forbrug er der en verden til forskel på Defender med benzinmotor og dieselmotor. Vi kan heller ikke lade være med at lade en bemærkning falde om denne type 6’er. En rækkemotor er nu noget særligt, den har en harmoni og balance, som næsten ikke kan gøres mage til i en V-motor, bevares, den fylder mere i længden, men når den er langsliggende, giver det mulighed for at gør hjulkasserne større, dermed større styreudslag, og det er der behov for, hvis man sætter 22 tomme hjul på bilen, men med den korte akselafstand på knap 260 cm, og forhjul der næsten kan stå på tværs, giver det netop den række af fortrin, som man sigter målbevidst efter, hvis man vælger Defender som 3-dørs.

Prisen for dette ekstra sæde er 6000 kr, men det kan slet ikke anbefales. Det er konstant i vejen.

Forskellen fra Defender 110 og 90 er som tallene antyder ene og alene bilens længde og selvfølgelig akselafstand. Det er bilens rumindhold, der er den store forskel. Der er ikke den mængde plads bag i bilen som i model 110, der er selvfølgelig heller ikke samme mængde plads til bagage, men nyttelasten i bilen er ganske pæn, og så er det værd at bemærke, at trailervægten på kort og lang Defender er den samme.

Også i opslået tilstand er det ekstra sæde noget skrammel.

750 kg uden bremser og 3500 kg med, man kan samtidig læsse bilen til sidste lovlige kilo, og lande en trailer med et kugletryk på maksimalt 150 kg på bilen, og den tøffer lystigt ud på nye eventyr eller på den daglige dont.

Defender er et mesterstykke. Hvad mange måske vil spekulere på er, om bilen tager skade af at være så kort og høj som den er. Går det ud over bilens køreegenskaber?

Ja, det gør det. Der er ikke helt den elegance i 3-dørs 90 som der er i 5-dørs 110, men det er en forbløffende begrænset forskel. Vi oplever stor stabilitet på landevejen, og er faktisk også overrasket over den retningsstabilitet vi oplever på dansk motorvej, men vi ved ikke, hvordan bilen opfører sig, hvis man med 22 tomme hjul skruer tophastigheden op tæt på 210 km/t, det vil kræve et smut til Tyskland, og det var desværre ikke en mulighed i testperioden. Her må vi forlade os på de erfaringer vi gjorde med den lange 110, hvor der intet var at føje til den negative side, men Defender er selvfølgelig ikke en motorvejsracer, selv om bilens komfort tilsiger en rolle som langtursbil.

Selv om man er kort, kan man godt køre med en stor trailer. Op til 3500 kg.

Alt det ekstra

Testbilen var som Land Rover har for vane, udstyret med diverse former for grej fra listen over ekstraudstyr. Da vi kørte lang Defender 110, var den forsynet med udvendige kasser og ting og sager på taget, det gav masser af vindstøj, og de såkaldt originale tagbøjler på testbilen er også forbløffende støjende.

Så snart man sætter et eller andet udstyr på ny Defender, er der vindstøj for alle pengene.

Vi er helt opmærksom på, at designeren af ny Defender er identisk med den person, der har tegnet pengeskabe til Franz Jäger, de skal naturligvis gøre det drilsk, at styre det med luft rundt om bilen, herunder sikre, at vindstøjen ikke er vild og voldsom, den opgave er løst ganske udmærket, men det betyder åbenbart også, at man ikke kan tilføje noget som helst udvendigt på bilen, uden det går rigtig galt, -så af med tagbøjlerne når de ikke er i brug, og af med alt andet udvendigt udstyr, som ikke er 100 nødvendigt for det daglige arbejde.

Land Rover ønskede også at vise, at man kan gøre bilen til en 6-personers. Det gør man ved at indsætte et ekstra sæde på forreste række, og helt ærligt. Man skal virkelig have et behov, før man gør noget så drastisk ved bilen. Det højtplacerede midtersæde koster både en velfungerende midterkonsol, men det er konstant og hele tiden i vejen. Så meget, at man føler sig lidt klemt i førersædet, så nok engang, spar de 6000 kr der koster, at smække et midtersæde ind på forreste række i en kort Defender. Det er og bliver en nødløsning. Især når der er passager i sædet.

Land Rover Defender 90 D300

Pris: fra 1.129.900 kr

Man skal lige huske, at det udvendigt monterede reservehjul rager ganske langt bagud.

Pris for testbil: 1.306.900 kr

Motor: 3,0-liter 6-cyl

8 aut

300 HK v. 4000 o/m

650 Nm v. 1500 o/m

0-100 km/t: 9,0 sek

Tophastighed: 191 km/t

Forbrug:10,8 km/l

Kørevægt: 2285 kg

Totalvægt: 2950 kg

Trailer: 750/3500 kg

CO2: 245 g/km

Pin It on Pinterest