Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. July '21 17:50 by Jørli Petersen

Drømmen om brint

Ikke kun en sportsvogn, men en sportsvogn i den nye hyperklasse. 1100 HK, og det hele kører på brint.

Læg mærke til disse to navne, Viritech og Apricale. Sammen med 40 high-tech virksomheder i det der hedder MIRA Technology Park i West Midlands, England, har alle gode bilhjerner været lagt i blød, og samlet er man kommet op med en nyhed, som på alle måder kommer til at forandre den måde vi vil tænke bil i fremtiden, samtidig med man også læner sig op af et helt nyt materiale, der siges at være lige så banebrydende som plast, da dette hverdagsmateriale blev opfundet, og jern, da det afløste bronze for meget længe siden.

I West Midlands er 40 af verdens bedste bilvirksomheder samlet i en industripark, og senest har de fået selskab af Viritech, som har til hensigt at skabe en hel revolution i den transportsektor vi kender.

Set direkte fra siden, har Apricale en profil, der kan forveksles med en kendt type sportsvogn. En LMP2. Minimalt udhæng over både for- og baghjul. Men hvor er brinttankene?

Viritech vil skabe en fremtid, hvor man bruger brint til fremdrift. Viritech vil både lave brinttanke og drivlinjer, og man er ikke så nøjeregnende med, hvor disse kraftstationer skal placeres. Man vil både lave brintløsninger til biler, lastbiler, skibe og sågar til rumfart, men første udspil er både opsigtvækkende, lækkert og attraktivt, og at lægge ud med en bil, som ikke kun er en sportsvogn, men en ægte hypercar, der sætter alle de nye el-sportsvogne (såkaldte) i skyggen eller skammekrogen, for Apricale kan noget ingen af de elektriske såkaldte sportsvogne kan.

Apricale kan køre 800 km, stoppe ved en tankstation, fylde tanken på under fem minutter, og drøne de næste 800 km, ligesom den ikke har problemer med ledige ladestandere eller vinterkulde.

Grafene

Et af de store fremskridt i Apricale er materialet grafene. Grafene er et helt ny materiale. Det blev opfundet, eller isoleret, så sent som i 2004, og de skarpe hjerner bag det nye materiale fik en Nobelpris i fysik for deres opfindelse.

Den britiske hyper sportsvogn kan godt minde om en anden, men mere traditionel hyperbil. En Pagani.

Grafene er et nanomateriale. Det nye ”stof” er både fleksibelt og strækbart, samtidig med det er mere end 100 gange stærkere end stål. Samtidig er det ultra tyndt. Materialet grafene består af et enkelt lag carbon, og vi er helt nede i de meget små komponenter, hvis vi skal beskrive tykkelsen af et enkelt lag, men hvis vi siger, at tre millioner lag grafene samlet får en tykkelse på en millimeter, giver det måske en smule mening.

Grafene er også elektrisk ledende, ligesom det har et smeltepunkt på 3000 grader, og det siger næsten sig selv, at der stilles meget store forhåbninger til det nye materiale, som har fået meget store offentlige tilskud i hele udviklingen, herunder store tilskud fra EU, og grafene skal bruges til noget meget aktuelt i Apricale, til bilens tankanlæg.

Brinttankene i bilen er lavet udelukkende af grafene, og tankene bliver formet og lagt i bilens hulrum, i den bærende konstruktion, eller hvor der nu måtte være plads.

Hvorfor tale om rækkevidde på en brintbil? Den laver bare et kort pitstop ved tankstationen, og så går det ellers videre.

Med grafene er det slut med flaskelignende brinttanke, som tager en del plads under de brintbiler vi kender i dag, og den nye mulighed for at kunne forme en bils tankkapacitet efter de forhold som designerne efterlader, gør det muligt at lave endog meget spændende biler. Som Apricale.

1100 HK

Det er ingen hemmelighed, at grafene stadig er et meget kostbart materiale. Det samme var plast, da det var et helt nyt materiale, og derfor bliver Apricale ikke noget billig bil, når den kommer til salg i løbet af 2023.

Som det er tilfældet med andre hyperbiler, bliver Apricale kun bygget i begrænset antal. Det forlyder, at tallet er 25, og at det ikke vil blive ændret. At bilen ligner en LMP2 til forveksling bortset fra baneracerens meget synlige spoilere, er ingen tilfældighed, for hvis bilen skal kunne tumle de 1100 HK, kan den selvfølgelig ikke ligne en Citroen 2CV, og en af de kendte personer, der har medvirket til at bygge den første Apricale, er Matt Faulks, der har en flot fortid som formel 1 ingeniør.

Viritechs eget bud på en populær type SUV, der er udstyret med den nye type tank til brint.

Apricale, et navn der er hentet fra latin, og skulle betyde ”berørt af solen” – sådan nogenlunde, kommer til at koste mellem et sted mellem 1,5 til 2 millioner britiske brexit pund, (12,5 til 17 mio kr), og selv om vi ikke kender meget til bilens rå data, bortset fra rækkevidde, som slet ikke bør være en aktuel oplysning for en sportsvogn, – man spørger jo ikke, hvor lang rækkevidde der er på en Ferrari Portofino, men det er til gengæld sikkert, at alle 100 procent såkaldte elektriske sportsvogne, får kam til deres berømte batteripakker, når Apricale rammer britisk asfalt om godt halvandet år.

De seneste sportsvogne med stakkevis af batterier, får smæk så det klasker, når den første sportsvogn på brint står klar til salg. Pris – mellem 1,5 – 2,0 mio engelske pund. Vægt på nyheden, under halvdelen af vægten på en tilsvarende elektrisk sportsvogn med batterier.

En af ting der sender de rene el-biler i skammekrogen, foruden alt det miljømæssige med batterier, er batteriernes vægt.

En af de få oplysninger der foreligger om Apricale handler netop om vægt, for den kommende brintdrøm vejer under halvdelen af vægten på en tilsvarende el-bil med batteripakke, mens den 1100 hestes elmotor og 4-hjulstrækket er det samme, uanset om strømmen til den eller de drivende motorer kommer fra et batteri, eller det bliver fremstillet af en brændselscelle, der arbejder med brint som brændstof.

Det er også tilkendegivet fra de mange firmaer i West Midlands, at man ikke har til hensigt at slå sig ned som permanent bilproducent. I stedet vil man udvikle og levere brint- og tankløsninger til alle, der måtte være interesseret i at købe, og for at vise de mange muligheder for den nye teknik med grafene, har man også lavet en lille udstillingsmodel, der viser en af tidens meget populære SUV-biler, der er omsat til samme teknik, som allerede er lagt i Apricale.

Det revolutionerende ved Apricale er flere ting, men mest af alt, er det brinttanke, der er bygget af det nye materiale grafene, og nåh ja, bilens tophastighed oplyses til plus 200 miles, – ca 325 km/t. Kom an batteri-dytter.

Pin It on Pinterest