Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. April 15:14 by Jørli Petersen

Drømmetydning


BYD er fortsat et lille mærke på det danske marked målt på salgstal, men kinesiske BYD er en af de store, så det er kun et spørgsmål om tid, før mærkets tager markedsandele. Vi gør også opmærksom på en rigtig flot garanti.

Byg dine drømme eller forkortet som BYD, er et fremtidens bilmærke. Tag ikke fejl af det tilsyneladende lille kinesiske bilmærke, det er måske det kinesiske bilmærke sammen med MG, der i de kommende år vil tage for sig af retterne på det danske marked.

Hvis man tolker den udvikling der er i gang i Fjernøsten, ser vi enorme BYD forhandlere i et land som Thailand, der næppe er kendt for at have rigtigt mange el-biler. Det samme kan man sige om MG, som har et næsten enormt udvalg af modeller og gigantiske forhandlere, det er som om alle biler bygget af kæmpekoncernen SAIC, bliver forsynet med et MG logo, og sparket ud på markedet.

BYD holder sig til ellerter, mens MG også har biler med forbrændingsmotorer, men vogt jer, kineserne er på vej, og hvis ikke europæiske bilmærker får taget sig sammen, vil kineserne blive dominerende på markedet.

Vi dropper alt med kinesiske lønninger og statsstøtte, vi dropper også mulige restriktioner fra EU, for at holde liv i europæisk bilindustri, – der står rigtigt mange arbejdspladser på spil, men BYD mener det alvorligt, og det får vi at se, når sommeren byder på EM i fodbold, hvis BYD træder frem som hovedsponsor.

Dolphin kan sammenlignes direkte med en VW ID.3. Teknikken er den samme, Dolphin vinder nok lidt på rækkevidde, og så vinder de stort målt på pris. Bagagerummer er derimod lidt under klassens gennemsnit.

Lokalt i lille Danmark er BYD fortsat et forholdsvis lille bilmærke målt på antal af solgte biler, men igen skal man vogte sig. Vi har set nærmere på den mindste model Dolphin, som med en startpris på 235.000 kr, er en alvorlig udfordring for rigtigt mange.

Umiddelbart ser kabinen fornuftig ud, men de materialer der er brugt, især på sæderne, er alt for meget plast.

Vi kan sammenligne Dolphin med en europæisk bil som VW ID.3. De to biler deler så at sige teknik, det er samme Bosch motor vi finder i de to biler, batteripakken er også sammenlignelig, bortset fra, at BYD har sin helt egen batteriteknologi, som tilsyneladende deler vandene, men vi er ikke eksperter i batterier her på redaktionen, så vi forholder os til vægt, effekt og rækkevidde, så for vores skyld kan batterierne være lilla og ottekantede. Bare det fungerer.

Bimle-bamle

Målt på ren størrelse er Dolphin i den store ende af Golf-klassen. Med en akselafstand på 270 cm og en længde på 429 cm, er vi  i den danske favoritklasse, men bagagerummet er efter bilens størrelse lige det mindste. Siddekomfort på bagsædet er klassens gennemsnit, på forreste række går det rigtig fint, men sædernes materiale skuffer. Det er alt for meget plast, og generelt har vi ikke meget pænt at sige om bilens plastkvalitet. Det er set bedre, også i denne prisklasse, men måske bliver det bedre, når BYD efter rygterne at dømme skulle komme med en billigere og mere skrabet model, vi ved den fås med 46 kWh batteri, men vælger man det lille batteri, er Dolphin dømt til kun at køre inden for bygrænserne.

Rækkevidde er et af de helt afgørende punkter for en ellert. Byd Dolphin lever ikke op til de officielle tal, men hel skidt er det ikke.

Instrumenteringen er et andet issue for Dolphin. Vi benytter et udenlandsk udtryk, og ret beset er vi slet ikke begejstrede. Den store centerskærm kan vende og dreje 90 grader, en sjov detalje, men vi havde hellere set en meget mere brugsvenlig dagligdag. Et eksempel er bilens irriterende alarmklokke, der hele tiden kan finde et eller andet, der er værd at bimle for. Når man kravler over 50 i byen, får man tre klokkeslag, og bilens mange sikkerhedssystemer og alarmer er vanskelige at slå fra.

Masser af små og lidt større aflæggepladser, men midterkonsollen er usædvanlig, og rummet under armlænet er vanskeligt at udnytte. Bemærk den lille cylinder øverst.

Man skal friste tilværelsen med den drilske og ikke logiske centerskærm, der skal trykkes fem eller flere gange, før man er inde ved det man ønsker at ændre, og eneste trøst er, at man skal forfra igen, når man starter bilen næste gang.

De runde og alt for få kontakter til daglige funktioner virker også lidt billige, det samme gør skærmen umiddelbart under rattet, her er der som vi ser det ofte i kinesiske biler, alt for mange informationer på alt for lidt plads. Nogle af disse gang info, kunne godt flyttes til midterskærmen, men BYD er også anderledes på uventede områder, der er mange små og lidt større aflæggepladser i kabinen, der er trådløs opladning til snakkefonen, men der er ikke nogen egentlig midterkonsol med låg.

Alt for meget styres på den store centerskærm. Mange funktioner kræver fem eller flere tryk, og det koster på opmærksomheden.

Til gengæld er der en ekstra opbevaring i et åbent rum nederst under det, der er forvandlet til et armlæn, og helt bagerst i dette lidt vanskelige opbevaringsrum, sidder en rund tingest, som tiltrak sig en del opmærksomhed. Såden en dims har vi ikke set før.

Det er en cylindrisk genstand, der sidder i en form for clips. Da vi åbnede genstanden, viste det sig, at det var en genstand til de dårlige tider med en havareret bil, i den ene ende var der en kniv til at skære sikkerhedsselen, i den anden ende var der en rudeknuser, og selv om det ikke er set før, er enhver form for ekstra sikkerhed et plus.

Plinge-ling

Vi tager en retur til alt det tekniske. Den officielle rækkevidde er oplyst til 427 km i snit, og vi kan ikke finde en officiel BYD oplysning der siger, at der er tale om et WLTP mål. Så det svinger lidt i luften.

Til gengæld kan vi sige, at de 427 km ikke er mulige. Da vi overtog bilen sagde bilens måler 383 km ved 94 procent, og måleren faldt hurtigt på vej tilbage til vores vanlige testområde. Hvis vi skal sætte en mere brugbar rækkevidde, vil det i snit være noget der ligger mellem 350 og 370 km, men det skal med til historien, at Dolphin klarer sig rigtig flot under bykørsel.

En lidt morsom detalje. Skærmen drejer 90 grader ved tryk på en knap på rattet.

Det er også det bilen egner sig bedst til i den opsætning vi har kørt bilen, som vi må regne med, er den bil, der udleveres til de enkelte kunder. Når vi er så knudret i vores formulering, er det fordi, vi igen stifter bekendtskab med det, vi kalder kinesiske plinge-ling dæk. De er og bliver et ganske stor minus for bilen. Dækkene er sorte, runde, de kan holde på luft, og så er det sagt.

Det koster helt generelt på enhver form for vejgreb. Vi oplever, at de 204 HK får de trækkende hjul til at spinde (miste greb) helt uventet. Vi mangler også vejgreb i kritiske manøvrer, og det går også ud over bilens bremselængde, ligesom vi også tilskriver dækkene den manglende stabilitet ved motorvejskørsel i godt dansk blæsevejr.

BYD har tidligere oplyst, at man ville levere Dolphin med Hankook dæk. Før bilen blev leveret, ville de kinesiske plinge-ling dæk blive afmonteret og sendt retur til Kina, mens man ville sætte mere rimelige gennemsnitsdæk på bilen. Vi er ganske overbevist om, at det vil være et meget stort plus til Dolphin.

Kinesiske plinge-ling eller Linglong dæk er et større problem for Dolphin. Dækkene har negativ indflydelse på bilens generelle køreegenskaber.

Den lille sorte cylinder i midterkonsollen, er et stykke værktøj, der kan anvendes efter et større trafikuheld. Seleskærer og rudeknuser.

Dette dækskifte skulle være blevet obligatorisk i 2023. Vi har nu testet Dolphin i marts 2024, og stadig er der ikke sket noget, så hvis man overvejer en Dolphin, skal man også medregne fire standarddæk, så et smut til det lokale dækcenter eller T. Hansen er et must.

Modsat er det ikke til at komme uden om, at BYD er på vej med noget spændende. Alt det tekniske er på plads, vi efterlyser bedre funktion i kabinen, vi vil også meget gerne have andet stofmateriale i kabinen, og så er der det med bilens dæk.

Rækkevidde estimeret: BYD Dolphin
By koldt vejr 340 km By mildt vejr 505 km
Motorvej koldt vejr 240 km Motorvej mildt vejr 305 km
Gennemsnit koldt vejr 285 km Gennemsnit mildt vejr 390 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

BYD Dolphin

Det er umuligt at komme uden om prisen. BYD Dolphin er blandt de billigste, og et ganske fornuftigt køb hvis man vil have ellert, og så er der rygter om en endnu billigere variant i løbet af kort tid.

Pris: fra 234.995 kr

Pris for testbil: 249.995 kr

1 – aut

204 HK

310 Nm

0-100 km/t: 7,0 sek

Tophastighed: 160 km/t

Batteripakke: 62 kWh

Spænding: 400V

Rækkevidde WLTP 427 km

Kørevægt: 1658 kg

Totalvægt: 2068 kg

Trailer: 0/0 kg (54 kg)

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest