Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. June '16 09:17 by Jørli Petersen

Ducato vinder uden kamp

Fiat Ducato klarer Euro 6 norm uden nogen form for tilsætning. Ikke så meget som en skyge af fitte-li-fut tilsætning, bare lidt katalysator, så er den kørende.

Fiat Ducato klarer Euro 6 norm uden nogen form for tilsætning. Ikke så meget som en skyge af fitte-li-fut tilsætning, bare lidt katalysator, så er den kørende.

Fiat Ducato i Euro 6 trim kan vise sig at blive den store vinder i den omstilling alle varebiler skal gennemgå inden Euro 6 normen bliver obligatorisk, og man kan næsten sige, at Ducato vinder uden kamp.

Eneste ændring i opdateret Ducato er motoren, men lidt har i høj grad ret, faktisk har Fiats viden om diesel og common-rail betydet, at Fiat kommer let og elegant ind i den nye Euro 6 tidsalder.

Som en af de meget få biler i det hele taget, kan Fiat Ducato overholde Euro 6 normen uden brug af kunstige tilsætningsmidler. Ingen form for ekstra additiv, ikke noget med AdBlue man skal huske at påfylde, ingen ekstra systemer der fordyrer biler og giver flere fejlmuligheder, Fiat Ducato klarer sig med et mere traditionelt type katalysatorsystem, og enkelhed, viden og den i forvejen fremragende 2,3 liters motor, kan gøre Fiat til den store vinder, når hele omlægningen af alle varebiler er endeligt på plads.

Verdens største

Fiat Ducato produceres på verdens største fabrik for varevogne, den oprindelige Sevel fabrik, som nu går under tilnavnet Sevel Syd. Midt på den italienske adriaterhavskyst bygges flere end 1000 store kassevogne hver eneste dag, og Citroen Jumper og Peugeot Boxer bygges også på Sevel Syd, men med PSA’s egne motorer, og det er den store forskel fra Ducato til både de nærmeste slægtninge plus øvrige konkurrenter.

Brændstofpåfyldning på ny Fiat Ducato 180. Kun et enkelt dæksel, det er ikke nødvendigt med mere.

Brændstofpåfyldning på ny Fiat Ducato 180. Kun et enkelt dæksel, det er ikke nødvendigt med mere.

Brændstofpåfyldning på ny Fiat Talento, som er en Renault. Det blå dæksel er til påfyldning af AdBlue.

Brændstofpåfyldning på ny Fiat Talento, som er en Renault. Det blå dæksel er til påfyldning af AdBlue.

Overgang til Euro 6 har også givet let ændret motorer hos Fiat, og desværre er der lidt malurt i bægret. Vi har mange gange frydet os over Fiat 2,3 motor, der også ligger i maskinrummet på Iveco Daily, og i ny og renere version yder 2,3 motoren 130 og 150 HK, og så har Ducato i snart mange år haft en 180 hestes version, og det har man fortsat, men med en markant ændring.

Farvel til 3,0

I fremtiden er det 2,3 motoren der leverer de 180 heste. Ivecos herlige 3-liters forsvinder desværre fra Ducato programmet, og det er nu der skal knibes en vemodig tåre, for Ducato 3,0 har i flere år været kongemodellen blandt kassevogne, hvis ikke man ville investere i en Daily med de fordele og ulemper det medfører.

Lidt endnu kan man få både Citroen og Peugeot med 3-liters motor, men det er med 177 HK, og ikke de 210 HK, der er nyeste udgave af den 3-liters Iveco maskine, så det er i skrivende stund usikkert, om Citroen og Peugeot fortsætter med en 3-liters Euro 6 version. Man har lov at håbe.

Som et lille plaster kan vi forsikre, at Ducato 2,3 med 180 HK gør det rigtig flot, det ligner den traditionelle kassevogns nye topmaskine, men vi er meget kede af at skulle sige farvel til Iveco-motorer i Ducato programmet.

Fiat forsvarer sig med, at den forbedrede 2,3 motor nu vejer mindre end nogensinde før, den vejer 40 kg. mindre, og lavere egenvægt er det samme som forbedret nyttelast, ændringen skulle også betyde lavere forbrug, men Ducato med de vildt seje lårmuskler er ved at være fortid.

Den store oversigt

Med en kassevogn der klarer sig uden nogen form for kunstig tilsætning, ingen mulige nødprogrammer der klikker ind, fordi der er et eller andet galt med tilsætningen, står Ducato mere end stærkt på det nye marked.

Kun Renault og Opel har motorer, der har samme medfødte fordel af en god portion kubik, VW har i mange år kørt 2-liters, nu gør Ford det samme, Mercedes kan ikke svinge sig op til noget der er større end 2,15 liter, Citroen og Peugeot har lidt endnu 2,2 som det største, men går også over til 2-liters motorer, og der er rigelig gang i AdBlue, som er et urinstof der løbende tilsættes dieselolien, ligesom nogle mærker bruger ekstra additiver, for at overholde Euro 6.

Ducato har stadig en 180 hestes i programmet, men nu er det 2,3 motoren der leverer. Et vemodigt farvel til Ivecos 3-liters i Ducato.

Ducato har stadig en 180 hestes i programmet, men nu er det 2,3 motoren der leverer. Et vemodigt farvel til Ivecos 3-liters i Ducato.

Når hele omlægningen er overstået, og alle biler har vist hvad de har gemt af overraskelser, går vi tæt på fremtidens kassevogne.

Til september vil du her på sitet kunne finde en oversigt over alle varebiler på det danske marked, deres motorer og ikke mindst de systemer der benyttes, for at overholde den Euro 6 norm, der træder i kraft den 1. september i år.

 

Opdateret Ducato er ikke opdateret ret meget, men det har heller ikke været nødvendigtt, og det kan betyde overarbejde på Sevel fabrikken, som i forvejen er verdens største fabrik for varebiler mede flere end 1000 nye biler om dagen.

Opdateret Ducato er ikke opdateret ret meget, men det har heller ikke været nødvendigt, og det kan betyde overarbejde på Sevel fabrikken, som i forvejen er verdens største fabrik for varebiler mede flere end 1000 nye biler om dagen.

Pin It on Pinterest