Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. June '16 12:04 by Jørli Petersen

Duster som voksen

ngene

Dacia gør som Renault, man sender med jævne mellemrum særligt udstyrede biler på markedet, for at øge salget, og dagens Duster hører til den kategori. Mere udstyr for pengene, men bag de ekstra lækkerier, er Dacia blevet voksen, og det er især den højere totalgearing der gør forskellen.

Dacia gør som Renault, man sender med jævne mellemrum særligt udstyrede biler på markedet for at øge salget, og dagens Duster hører til den kategori. Mere udstyr for pengene, men bag de ekstra lækkerier, er Dacia blevet voksen, og det er især den højere totalgearing der gør forskellen.

Dacia Duster er Renault til lavpris, og her på redaktionen har vi ekstra pluspoint til de biler, der sender familien Danmark ud at køre til en gunstig pris. Dacia har været i Danmark nogle år, markedsandelen er støt stigende, den første skepsis har for længst lagt sig, og hvis det går som det er gået for Dacia i Tyskland, går det kraftigt frem de kommende år, og Duster er åbenlyst en af de modeller, der giver Dacia en skarp profil.

Fræk SUV tænker man, når man ser bilens design. Den ligner en bil, der kan klare de mudrede skovveje og de store snedriver om vinteren, men det kommer an på hvilken udgave af Duster man vælger.

Den rumænske SUV fås med lille benzinmotor og forhjulstræk. Det er ikke den udgave du skal vælge, hvis du tænker på den bundløse skovvej, herfra går modelprogrammet over diesel og til den version vi her har til test, en diesel med 4-hjulstræk, og uden videre vrøvl kalder vi denne version for den ægte Duster.

Uanset om behovet er kørsel med trailer eller kørsel i terræn, -så snart man har et behov der ligger lidt uden for byen, hvor den mindste benzin-Duster kan gøre det, skal man vælge diesel med 4-hjulstræk. Det giver bonus på bilens anvendelighed, men det giver så sandelig også bonus på bilens køremæssige egenskaber. Dusters stabilitet øges med flere mærkbare grader, retningsstabilitet på motorvej med høj hastighed er meget bedre, og selv om Dusters styring ikke er noget der kalder på skønsang, bliver det en anelse bedre, når bilen får forbedret stabilitet og træk på alle fire.

Forbedret gearing

Den første Duster vi have til test, havde især een meget stor kvalitet: Bilens totalgearing. Den tidligere testede Dacia Duster havde en særdeles og ualmindelig lav geaering, så lav, at man sprang første gear over når man startede ved grønt lys, til gengæld var gearingen i højeste gear perfekt til at køre med trailer, så der var engang, hvor Duster var det åbenlyse valg til de der kørte med pigernes pony til stævne, eller til de der har et stort kørselsbehov med campingvogn, men den anbefaling holder ikke længere.

Duster er i høj grad en arbejdshest eller en hverdagsbil. Ikke noget fancy, -bare bil der klarer dagens arbejde.

Duster er i høj grad en arbejdshest eller en hverdagsbil. Ikke noget fancy, -bare bil der klarer dagens arbejde.

Den skal snarere udvides en del, gearingen er blevet højere, Duster falder mere naturligt ind i det vi forventer af en bil i forhold til størrelse og type, den kan stadig løbe med den samme trailer, man må så finde sig i at bruge 5. gear i nogle tilfælde, men sammenlignet med andre biler, som typisk har fået en meget høj udveksling i højeste gear, er Duster stadig et dydsmønster til trailer- og off-road brug.

Spor af sparekniv

Uden læs og uden noget på krogen, er Duster mere åben for mindre flatterende omtale. Der er ikke rigtigt noget at skrive om, hvis man kun vil skrive positivt, vi brugte endnu engang rigtig meget tid på at finde den bedst mulige kørestilling, en kørestilling som går an, men som ikke kan kaldes lækker eller indbydende. Sæderne er klart et at de steder hvor der er sparet for at holde prisen nede, og det med sparekniven ser man også, når man kaster et blik ud over bilens indre, her er hård, grim plast det dominerende indtryk, det er den kedelige hårde plast i en eller anden afart af sort, men sammenligner man med de seneste udgaver af bilerne fra storebror Renault, er der også lidt positive træk omkring Dusters indretning.

Særdeles brugbart bagagerum med plads til det meste.

Særdeles brugbart bagagerum med plads til det meste.

Skærmen i midten af instrumentbordet er klassisk Renault i den billige ende. Man skal ikke slås med mange undermenuer og lysstærke skærme, hvor man ikke kan skrue ned for lyset i en fart, når man kører ud på det mørke bøhland, i Dacia er der stadig kontakter til daglige funktioner, og måske er jeg fodslæben

-og her med en smart detalje. Fuld størrelse kraftig gummimåtte der napper al skidtet.

-og her med en smart detalje. Fuld størrelse kraftig gummimåtte der napper al skidtet.

de, men jeg hylder kontakter til de mest benyttede funktioner, og synes store skærme med 100 undermenuer er gode til indstilling af affjedring af madrasser i bagagerummet og andet ligegyldigt skrammel.

Duster som konkurrent

Og det er vel nogenlunde det, hvis vi skal fatte os i nogenlunde korthed, men vi undgår ikke det med pris, og den seneste ros til Dacia, for det er vel et skulderklap til Duster, at andre og mere etablerede bilmærker er begyndt at nævne Dacia, og især Duster, som en konkurrent til meget dyrere biler, og det med dyrere er netop det vigtigste ved Duster, for ingen anden bil giver så meget brugsværdi for pengene, og kvaliteten står i dette tilfælde ikke mål med prisen, og den 1,5 liters motor har vi sagt så meget pænt om gennem årene, at det nærmest er at trætte trofaste læsere, hvis vi gentager vor hyldest.

 

Dacia Duster 1,5 dCi 4×4

Det invendige i Duster er ikke rigtigt fulgt med tiden, og på nogle punkter er det i orden, men der er også sparet på finish og materialer. Sæderne kunne være bedre og al plast er af den hårde, sorte type.

Det invendige i Duster er ikke rigtigt fulgt med tiden, og på nogle punkter er det i orden, men der er også sparet på finish og materialer. Sæderne kunne være bedre og al plast er af den hårde, sorte type.

Pris: fra 139.990 kr

Pris for testbil: 216.290 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

6-trins man

109 HK v. 4200 o/m

260 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t:12,4 sek

Tophastighed: 168 km/t

ECE-snit: 21,3 km/l

Kørevægt: 1395 kg

Totalvægt: 1875 kg

Trailer: 695/1500 kg

CO-2: 123/km

Pin It on Pinterest