Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

27. April '21 20:35 by Jørli Petersen

Dyrt og ………

Vi har ventet længe på den fuldt elektriske Fiat Ducato, der ligner alle de andre varebiler af samme type. Spænd sikkerhedsselen, vi giver de elektriske el-biler en bredside.

Sæt selv det næste ord på det sted hvor vi har sat lidt prikker i vilkårligt antal, og der er masser af muligheder for ord nummer tre. Efter at have studeret den nye Fiat E-Ducato, der udløste denne artikel, er vi mest stemt for ord, der har ”u” som første bogstav.

Ubrugeligt og udueligt er to af de ord, der ligger helt fremme på rampen sammen med dårligt, men lad os bare gå til bidet.

Fiat Ducato har i mange, – rigtigt mange år, været en af vores erklærede favoritter. Fiat har forstået at få noget godt ud af noget så elementært som en stor kassevogn, Fiat har ikke fedtet med deres motorer, der har altid været god teknik under den italienske lakering, men vores kæde hopper desværre af, når vi studerer E-Ducato på det bilen tilbyder.

Og vi både beklager, samtidig med vi forstår Fiat dilemma.

Det er alt andet end en let opgave, at leve op til de krav der stilles af europæiske politikere, der kun har en ting i hovedet. Biler med nul i CO2 udledning uden smålig skelen til øvrig belastning af de ressourcer man trækker på, når der skal laves el-biler.

Vi har ventet længe på den nye E-Ducato, og selv om forventningerne ikke var høje, er vi alligevel skuffet over nyheden. Fiat disker op med Ducato i stort set alle varianter, man kan frit vælge længde, højde, chassis eller minibus, det eneste vi ikke har fået øje på, er autocamperen, og rigtigt gættet, denne version ville være totalt håbløs.

Den faste læser vil ikke være overrasket, når vi sætter det store grimme søgelys på rækkevidde.

Fiat E-Ducato fås med to størrelse batteripakke, hvor den mindste nærmest fortjener betegnelsen – vittighed. Et batteri på 47 kWh er mindre end det man får i Renault Zoe eller Nissan Leaf, for at tage et par af de mest kendte småbiler, og Fiat oplyser den officielle WLTP rækkevidde til at være fra 134 til 174 HK, alt efter den variant af Ducato man har valgt.

Man læner sig op ad en fyreseddel, hvis man foreslår en fuldt elektrisk varebil til firmaet, hvis ikke man er både pisket og tvunget til den meget voldsomme investering.

Vi behøver nok ikke at påpege, at man skal være mere end ualmindelig heldig, for at kunne genskabe den officielle rækkevidde i den virkelige danske trafik, og glem alt om rækkevidde en kold vinterdag.

Den større batteripakke til E-Ducato er den mere brugbare på 79 kWh, det giver igen en officiel rækkevidde på 219 til 283 km, motoren er til gengæld den samme i alle udgaver, det er 122 HK og 280 Nm, en ydelse, der ligger langt under det, vi kender fra Ducato med dieselmotor.

Endelig kommer vi til prisen. E-Ducato i mindste og billigste udgave starter ved 395.000 kr før moms.

Jep. Den er god nok. Man skal ville det, – eller man skal være tvunget til at købe den umulige Ducato, før man som virksomhed laver denne udskrivning, og den daglige drift af det kostbare køretøj vil ikke være uden problemer, for nu at skrive det lidt pænt.

Hvilke el-varebiler

Hvad skal man så vælge, hvis man absolut vil have en ren el-varebil?

Udvalget begynder at blive større, men helt generelt må vi advare mod at købe de største kassevogne som elektriske køretøjer. De er stadig for dyre og …………

Vi har taget en lille rundtur for at se nærmere på priserne på dagens elektriske varebiler, og her er nogle eksempler.

Nyeste på markedet er Toyota Proace Electric, en bil med omkring tre ton totalvægt, prisen er 260.000 kr før moms. Citroen sælger samme bil til 230.000 kr før moms, Peugeot forlanger 235.000 kr før moms, mens Opel topper med 270.000 kr, og disse fire er helt samme bil, der hygger sig med den el-motor, som vi først så blive lagt i en Peugeot 208-e.

Pænt og nydeligt, typisk Fiat indretning, men det er også en kabine til meget korte ophold, med mindre man sidder og venter på fuld opladning af batteripakken.

Hvad så med Mercedes? Kan de noget? Igen er svaret et rungende nej. En Vito med 116 HK koster fra 334.000 kr før moms. Hvis Vito er for lille, kan vi ikke anbefale e-Sprinter, der har samme motor, dårligere rækkevidde og en pris der starter ved 423.000 kr, så vi tager turen tilbage til Frankrig, for at se nærmere på Renault, som mere eller mindre har erkendt, at fremtiden for denne type transport hedder brint, men indtil den bil er på markedet senere i år, tilbyder Renault en Master Z.E. til priser der starter ved 347.000 kr, for en varebil, der har en officiel rækkevidde på 119 kilometer, og VW har ikke et bedre bud. e-Crafter med lille rækkevidde og 136 HK koster 380.000 kr før moms.

Den virkelige rækkevidde er ukendt, individuel selvfølgelig, men noget mindre end det officielle tal, og det gælder for samtlige el-biler, som har det rigtig dårligt, når den danske vinter sætter ind.

Derfor venter vi i spænding på de brintbiler, som vi ved er på vej fra både Renault, men også PSA gruppen ser ud til at have noget gemt langt nede i ærmet, og så har Mercedes erkendt, at brintbiler skal komme oppefra. Forstået på den måde, at man vil starte med lastbiler, hvorefter turen kommer til varebilerne, så det kan have ganske lange udsigter, før vi ser en Sprinter på brint, og vi har ikke nøjagtig viden om aktuelle planer i VW koncernen.

Mens vi venter på varebilen, der kører på brint, må vi forsøge at undgå de alt for ringe fuldt elektriske varebiler, hvor kvaliteten svinger fra dårlig til rigtig dårlig.

Pin It on Pinterest