Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. October '22 17:21 by Jørli Petersen

E-Tech i top

Det har taget sin tid, men resultatet er slet ikke så ringe endda. Det største problem er prisen. Lidt for dyr og uden afgift!

Renault er uden tvivl det bilmærke, der har størst erfaring med el-biler. Som Toyota høster på mange års arbejde med hybrid, kan Renault begynde at indkassere på den rene el-bil, hvor enderne ser ud til at skulle mødes på en bil som Megane E-Tech, forstået på den måde, at netop E-Tech kan blive den model der både kan købes som ren el og som brintbil i løbet af en kortere årrække.

De mindre modeller ser ud til at skulle køre som rene el-biler, mens de større kun vil kunne købes som brintbiler, for i modsætning til andre, har Renault begge typer teknik i huset, og da E-Tech blev fremvist første gang i Paris, ville ingen af de involverede ingeniører udelukke, at netop E-Tech også er projekteret som brintbil.

Elektronisk bakspejl. Godkendt af myndighederne,, kasseret af Bursd.com.

Det sidste vil gøre Megane E-Tech endnu bedre, fordi bilen vil veje mindre, og på den måde har vi også løftet lidt af sløret på den endelige mening omkring E-Tech, – den er faktisk ganske god af en ellert at være, og den ligger i top for nutidens el-biler, og når vi går så langt, er det fordi vi er af den opfattelse, at netop E-Tech Megane er en af de meget få el-biler, hvor man med lidt god vilje også kan tale om gode, generelle køreegenskaber.

Bagagerum, større end i klassisk Megane. Grim indvendig læssekant.

Hvilken motor

Megane E-Tech er på sin egen måde længe ventet, hvis man kan tale om længsel efter en ellert, men det er lidt besynderligt, at netop Renault har tøvet så længe med en bil i den størrelse, som synes at være mest populært som el-bil, og når den så endelig er klar til salg med en leveringstid på seks måneder netop nu, skal man være forsigtig med et par oplagte faldgruber.

Som altid. Man kan ikke stole på de ladetider der opgives af producenterne. Det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.

Startprisen ser tillokkende ud. 310.000 kr. Men, – og selvfølgelig er der en men, for E-Tech Megane er ikke bare Megane E-Tech, det er en bil med to størrelser batteri og to motorer, og mens man skal holde sig langt fra det lille batteri, er vi mere i tvivl om motorstørrelserne, for testbilen med sine 218 HK er rigelig, er den mindre udgave med 130 HK så forventelig tilstrækkelig, at den kan synes som den helt rigtige model, især hvis E-Tech Megane er familiens bil nummer to, eller er en bil, som skal køre 99 procents bykørsel. Hvis det er ja til et at disse to emner, skal man kraftigt overveje model 130 HK, som fås med det store batteri, og det er denne kombination der lokker.

En fødselshjælper

Selve Megane E-Tech har ikke meget andet end Megane navnet til fælles med netop Megane. Det er to forskellige biler, den nye E-Tech er bygget på en helt anden platform, men det er ikke første gang Renault bruger det lille trick med et fælles navn, da den første Scenic så dagens lys, hed bilen rent faktisk Megane Scenic, så Megane fungerer som fødselshjælper til senere kommende selvstændige modeller, og sådan bliver det også med dette sammenfald af navne, for i løbet af ganske få år, vil Megane med traditionel forbrændingsmotor forsvinde fra modelprogrammet.

Moderniseret Renault kabine, meget skærm, men også en god del almindelige knapper.

Når Renault ikke officielt signalerer, at E-Tech er en selvstændig model, er det vores opgave at se nærmere på de rent fysiske rammer, hvor man trives ganske godt på første række. Gode sæder med stor vægt på det bløde og komfortable, mens bagagerummet også henter positiv omtale ved at være større og mere brugbart end det vi kender fra klassisk Megane, mens vi vender pilen en del omkring bagsædet.

Her er det batterierne under bunden der igen spiller designerne et puds. Den lidt højere bund stjæler siddehøjde på bagsædet, er man som visse politikere udstyret med en frisure af typen ”forskrækket” – også kaldet Kim Jong-un hår, havner man hurtigt i problemer, hvis man bare nærmer sig dansk normalhøjde, så tjek lige bagsædet, før du stiller dig op i ventekøen.

Noget om pris

For ikke så mange linjer siden luftede vi yttringer om den kraftige motor, som ikke er 220 med 218 HK, hvis vi skal være helt nøjagtige. Forklaringen er, at Renault er marketingfolk, og derfor mindre skrappe med tal og maskiner, for 160 kW, som er det officielle, er 218 HK, hvis vi runder op, og det betyder, at Megane har overhånd i forhold til VW og de mange andre, der kører standard Bosch motor med 204 HK, og 218 HK er rigeligt, og noget man slet ikke bruger i det daglige.

Renaults afgørende trick med E-Tech er bilens vægt. Let for en ellert, – kun 1711 kg.

Rækkevidden på 433 officielle kilometer bliver voldsomt reduceret, hvis man svinger bilen ud på motorvej, og kører de 130 km/t, som er det maksimalt tilladte i Danmark. Regnestykket bliver straks bedre, hvis vi nøjes med 110 km/t, og endnu engang er det understreget, at el-biler og kørsel på motorvej er to uforenelige ting med nuværende batterier og nuværende ladeteknik.

Derfor holder vi os til kørsel på kørsel i by og på landevej, og her opleves E-Tech overraskende god vurderet som ellert. Renaults trick er helt rigtig set, man holder vægten nede, og 1711 kg er en lav vægt for en bil af type E-Tech Megane, men det virker, de knap 400 kg batterier giver bilen lavt tyngdepunkt. Når man kombinerer dette med et overraskende direkte styreudslag, man skal ikke dreje voldsomt på rattet, for at dreje 90 grader, bliver oplevelsen af bil med tilforladelige egenskaber pludselig lidt nærliggende, og med den svada er der ikke langt til toppen af ellerter, så set fra den vinkel, er det måske til at forstå, hvorfor Renault har trukket pinen så længe med E-Tech.

Når vi er på gaden med den type ros til en el-bil, må der stikke noget under, – og det gør der også.

Den grimme del af historien er bilens pris. Vi mener Renault er landet ganske højt med Megane E-Tech. Prishoppet på 40.000 kr for en elmotor på 130 til testbilens 218 HK synes uforståelig, så mange flere viklinger kobber skal der ikke spindes på både rotor og stator, men selvfølgelig, hvis man holder fast i den store batteripakke og den lille motor, som vi tidligere har rettet søgelyset mod, hedder prisen 355.000 kr med topudstyr, og det er lidt mere spiseligt, end de knap 400.000 kr som er prisen på testbilen uden ekstraudstyr, så vi lukker og slukker med en opfordring til Renault om at se nærmere på prisen.

Rækkevidde estimeret: Renault Megane E-Tech 60 kWh
By koldt vejr 350 km By mildt vejr 535 km
Motorvej koldt vejr 255 km Motorvej mildt vejr 330 km
Gennemsnit koldt vejr 300 km Gennemsnit mildt vejr 415 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Renault Megane E-Tech 60 kWh

Megane E-Tech er flere ting foruden at være helt ny. Det er en ellert med to motorer og to størrelser batteri. Glem det mindste batteri, og se nærmere på den lille motor.

Pris: fra 309.990 kr

Pris for testbil: 389.990 kr

1 – aut

218 HK

300 Nm

0-100 km/t: 7,5 sek

Tophastighed: 160 km/t

Batteripakke 60 kWh

Spænding 352 V

Rækkevidde: 433-442 km

Kørevægt: 1743-1779 kg

Totalvægt: 2158 kg

Trailer: 750/900 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest