Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

7. March '21 21:48 by Jørli Petersen

El-bil og vinter

Kia e-Niro er en af stadigt flere rene el-biler, men Niro er blandt de mere erfarne når det gælder el. Kia er alt andet end nybegyndere, men alligevel har de samme problem som alle andre. Vinter og lave temperaturer.

Netop den opskrift er en barsk omgang for el-bilen, for det hele skal komme fra det batteri, der også skal sørge for betryggende rækkevidde. Batteriet skal være af en sådan standard, at man ikke skal bruge tid på at lade flere gange om dagen, og som minimum vil alle danske bilkøbere forlange, at bilen kan klare både frem og tilbage til arbejde, hvis man selvfølgelig – har en nogenlunde afstand til arbejdspladsen.

Denne test af Kia e-Niro er foretaget i den periode, hvor den danske vinter viste sig fra sin værste side i vinteren 2020/21. Det blev pludselig koldt, og hvad de færreste danske el-bil købere har for øje er ganske sikkert, at før man i det hele taget kan regne med noget som helst fra alle officielle data, skal den udendørs temperatur være +25 grader. Deraf titlen på denne test. El-bil og vinter, underforstået -bedst til sommerbrug.

Frisk fra start. Læg mærke til to vigtige oplysninger. Bilens rækkevidde og vinterkulde.

Det er på det tidspunkt af året, hvor vi også finder VW Beach Buggy og Mazda MX-5 frem fra bagerste del af garagen, men nu viser kalenderen februar måned, der er ikke en eneste åben bil i gadebilledet, og nok så vigtigt, med fuldt opladt batteri på e-Niro, er rækkevidden ikke de oplyste 455 WLTP kilometer men 351 km ifølge bilens egen prognose, baseret på den bykørsel bilen har i hukommelsen, fuldt opladt batteri og en udendørs temperatur på minus 3 grader.

Vi lader på en af de største og på papiret hurtigste ladere med en kapacitet på 175 kW.

Det var lige de første 100 km i rækkevidde, der røg af beregningen. Og det er før vi har skruet op for varmen og tændt for sædevarmen i de ganske kolde lædersæder, – og hvad kan man så lære af det?

-og her er udlæsningen fra lynladeren. Vi er tilsluttet de 175 kW.

Læderstue og el-bil er ikke en god kombination. Halvdelen af året er sæderne skide kolde (undskyld den ringe oversættelse fra fransk) den anden halvdel kan de være lidt for varme, og hele året er de glatte.

Den store udfordring

Vi har flere gange set nærmere på Kia Niro, som på mange måder har været en populær bil hos Kia, og med god grund. Velkørende, rummelig, fornuftig pris, sådan kunne vi blive ved, så vi er ikke på nogen måde ude på at trække Kia Niro ned i sølet. Bilen er på langt de fleste punkter en rigtig fornuftig bil, men som fuldt elektrisk bil, deler Niro skæbne og vilkår med alle andre el-biler, som ikke har det godt, når der står vinter på kalenderen.

En god detalje hos Kia, den fortæller hvor du kan finde en ladestander, men her vil den have dig over på den anden side af motorvejen.

I el-bilernes tidlige barndom havde vi franske el-biler med opvarmede batterier i Danmark. Det var rigtig set af Citroen/Peugeot, men det var også en dyr løsning, for det er en stor masse der skal holdes i stuetemperatur, så den går ikke, hvis det handler om rækkevidde, men selv om batterierne er blevet bedre, og bliver fremstillet af andre materialer, er det stadig en alvorlig skavank, at man bliver reduceret, når det gælder bilens anvendelse.

Kia e-Niro har indbyggede forbehold for den danske vinter.

Alt tager længere tid, alt bliver mindre godt, så den frække løsning er selvfølgelig identisk med det man for 100 år foreskrev til Bugatti, – en opvarmet garage.

Som modelbetegnelse i tekniske data står der MY-21, der betyder model-year. Det er med andre ord en opdateret model e-Niro vi kører, teknisk er det blandt det bedste Kia og dermed koncernen kan præstere, så vi kan se frem til yderligere opdateringer og forbedringer, men indtil bilfabrikkerne finder en løsning på alt det med batterier og lave temperaturer, vil vi fortsat sætte en tyk streg under den anbefaling der hedder, Kia e-Niro er i modelår 2021 bedst som plug-in hybrid.

Bilen melder om problemer, men hvor er fejlen?

Den kraftige ladestander melder om fejl.

Her kombinerer man el-bilens muligheder i bykørsel med den traditionelle bil, man slipper for de meget uvelkomne oplevelser ved ladestanderen, bilen kan oplades hjemme i carporten på en hjemmelader, man kan være sikker på at nå den sidste færge til Ærø, for der sidder stadig en benzinmotor i Niro, som gør bilen fuldt brugbar. Hele året.

En smart detalje hos Kia. Når bilen lader hjemme i carporten, kan du følge med fra køkkenvinduet. Tre grønne lamper når bilen er fuldt opladt.

Denne ladehastighed på 25 kW var rent faktisk det bedste vi kunne opnå i testperioden.

Men før du fuldt og helt mister interessen for e-Niro, så er det værd at huske på, at situationen er helt den samme for alle el-biler. At løse opgaven med kulde og batterier, må være el-bilens måske største udfordring de kommende år.

Læse også artiklen Barske realiteter ……… https://bursd.com/barske-realiteter/

Kia e-Niro MY-21

E-Niro som ren elbil eller en Niro plug-in hybrid. Vi anbefaler plug-in, for det halve af året er det koldt eller køligt i Danmark. El-biler til hele året hører til i de varme lande.

Pris: fra 279.999 kr

Pris for testbil: 416.994 kr

1 – aut

204 HK 2600-8000 o/m

395 Nm v. 0-3600 o/m

0-100 km/t: 7,8 sek

Tophastighed: 159 km/t

Batteripakke 64 kWh

Spænding  356V

Rækkevidde 455 km

Kørevægt: 1812 kg

Totalvægt: 2230 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest