El med hjælpediesel
Skoda har tiltrukket sig en del opmærksomhed i årets Tour de France, hvor den elektriske Enyaq iV ikke kører i gult, men i rødt. Alle de officielle biler med hul i taget til diverse former for viften med flag er røde, og der er mere end en enkelt rød bil. Der er nærmest en mindre flodbølge af fuldt elektriske Skoda Enyaq iV, og disse el-biler skal både rundt i Danmark, videre til Frankrig og dernæst rundt i det meste af Frankrig med diverse afstikkere, og hvad er der nu der kræves, før man kan køre el-bil rundt i Frankrig?
Der kræves opladning, ligesom der skal afsættes tilstrækkeligt tid til at toppe batterierne helt op til dagens etape, samtidig med bilerne skal køres til opladning så hurtigt som muligt efter dagens etape.
Hvis der er langt mellem en given målstreg og næste dage startby, bliver de elektriske biler smidt i en lastbil, og kørt i samlet flok til startbyen, hvor man har forberedt opladning af bilerne, og det viser sig noget mere kompliceret end tidligere år, hvor man bare gjorde holdt ved den lokale tankstation, og kørte videre efter fem minutter.
Opladning af de røde biler til løbsledelse og jury var ikke noget problem i København. Til gengæld blev bilerne i al hast læsset på en lukket transporter i Sønderborg, lukket fordi der ikke er grund til at reklamere for den form for hjælpemotor til el-bilerne, men for at være sikker på, at alle el-biler kan køre hele Frankrig rundt, har Tour de France sammen med Skoda sikret sig med både livrem og seler, for hvis den enlige ladestander i en lille fransk flække skulle være optaget af en forvildet Renault Zoe, eller måske af en dansk registreret plug-in hybrid, er det rart med en nødløsning, og nødløsningen til at sikre el-biler til cykelløb i Frankrig, er en dieseldreven generator. Og gerne en generator med en vis kapacitet, for alle el-biler skal toppes helt op før næste dages etape, – så uden diesel dur den ikke.
Det let skjulte trick med en dieselgenerator i baghånden til elbilerne, er slet ingen nyhed. Det er først set til kåring af Årets Bil i Danmark for snart mange år siden. Her kørte Nissan rundt med en gang diesel for at få strøm på el-bilen, som var en tidlig model Leaf, men det er også set tidligere i København, hvor Toyota holdt deres første fuldt elektriske bil over den internationale dåb, men Toyota gjorde det anderledes elegant.
Man gjorde det 100 procent CO2 neutralt eller frit om man vil.
Man opladede el-biler ved hjælp af en medbragt ladestation, der blev drevet af en brintgenerator, eller brændselscelle om man vil.
Den brintmotor der forvandlede brint til elektrisk energi var nøjagtigt den samme, som den brintmotor eller brændselscelle, der ligger i Toyota Mirai.
Den transportable ladestation stod opstillet foran Copenhill, så alle forbipasserende ved selvsyn kunne se hvad der foregik, og mon ikke Skoda er noget misundelige på den transportable brint ladestander, som i høj grad tåler dagens lys i sammenhæng med el-bilen.
Desværre har Skoda ikke sådan en ladestation. Hele VW koncernen er sakket ganske langt bagud når det gælder brint, hos VW har man overladt alt det med brint til Audi, som har indkøbt teknologi hos Hyundai, så når der tales om brint i VW koncernen, er det Hyundai viden, der er på banen.
Eneste andet bilmærke der kunne løse opgaven med at oplade egne el-biler med brint fra en medbragt ladestation, er Renault. Renault er for tiden ved at rulle den røde løber ud til fremtidens brintbiler, så mens Skoda lusker rundt med autotransportere og dieseldrevne generatorer, har Toyota vist vejen, mens Renault er lige i hælene på det japanske gigant. Er der flere bilmærker, der tryller med brint netop nu? Faktisk er Opel ganske langt fremme, og endelig er der Iveco, der bliver første lastbil i Europa, der kører på brint.