Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. November '20 20:20 by Jørli Petersen

El med livsstil

Jeep Renegade er ikke en rigtig Jeep, men mere noget Fiat med Jeep design. Teknikken er også blandet, og Jeeps første forsøg på plug-in hybrid, kunne være bedre.

Det vil være forkert at kalde Renegade for en Jeep på steroider. Vi vil nærmere beskrive bilen som værende udstyret med et hjælpeprogram, for der er noget selvmodsigende ved en såkaldt off-roader kombineret med noget strøm, som især kan være vanskeligt at tumle på de mest vanskelige passager i den fri natur, hvor man i nogle tilfælde skal være ekstra forsigtig med gaspedalen.

Eldelen i en plug-in hybrid har jo netop den fordel, at være maksimalt momentstærk ved lav hastighed og lave omdrejninger, og når man samtidig kører med en meget følsom automatkasse, kan det går rigtig galt, hvis man skulle forvilde sig ud i den bløde skovbund.

Derfor behøver vi næsten ikke sige det, off-road er ikke det mest logiske til denne udgave af en Jeep, som ikke er en ægte Jeep, hvis vi ser bort fra navnet.

Jeep Renegade er en anden udgave de den store Fiat 500X, alt det tekniske bortset fra 4×4 systemet er hentet på de hylder hvor der står Fiat, hvorefter bilen er tilført en gang batteri, ladesystemet og noget elmotor på 60 HK.

Betegnelsen betyder 4WD på ægte Jeep maner, men også tilført noget el-drift, som ikke er tilpasset off-road.

Samlet er ydelsen på Renegade 4Xe 190 HK, bilen fås også i en kraftigere udgave, men den tør vi ikke rigtigt anbefale, man kan vel sige, at den gør problemstillingen værre, for benzinmotoren er Fiats nye 1,3 liters, som tilsat turbo yder 130 HK.

Det er den samlede energipakke der kan yde de 190 HK, vi har også et max på 270 Nm over et ikke alt for bredt område, men som altid der er god elektrisk energi ved grønt lys i byerne, og mange bliver overrasket over en Jeep, der nupper de første 100 km/t på 7,5 sekund, og er ganske rap på de første meter i byerne.

Det rette formål

Formålet er Jeep Renegade som plug-in hybrid, er selvfølgelig at sælge flere biler. Det er også et formål at være med til at nedbringe mærkets samlede CO2 udledning, men vi har allerede været ude med riven omkring bilens noget modstridende evner til kørsel i terræn, er vi slet ikke i tvivl om, at Renegade PHEV er bedst til bykørsel.

Dagens Jeep kabine med italiensk Fiat instrumentering, hvor der sker alt for meget på alt for lidt plads på midterskæren.

Renegade er også en bil der sender signaler. Det er en pocket-Jeep, det er stil og design, men det er også en Jeep, der ligger rigtig langt fra det de fleste opfatter som den ægte eller oprindelige Jeep.

Hvis vi ser nærmere på bilens data, og sammenligner med de data vi finder på andre plug-in hybrid i samme prisklasse, kan vi ikke lade være med at falder over bilens officielle forbrug med tilhørende udledning af CO2.

Med bilens off-road 4WD system, der har en lang række fordele i andre sammenhæng, er det ikke bilens man køber, hvis man vil køre max grønt. Forbruget er ganske højt, ved bykørsel, kører man hurtigt bilen tør for opladt energi, hvorefter man kører bilen som almindelig hybrid, hvor bilens benzinmotor er i brug med meget jævne mellemrum.

Alligevel er det her Renegade PHEV giver mest mening.

Til det større brug krydsede vi en god del af det danske land ved helt almindelig motorvejskørsel. Vi havde Renegade 4Xe med til kåring af Årets Bil, vi kørte fra København på en helt almindelig transportstrækning, vi fik følt bilen på tænderne under helt almindelig flytning af mennesker, men kort før vi nåede Ejer Bavnehøj lød alarmklokkerne. Bilen ville tankes!

Rækkevidden i bykørsel er ikke helt hvad man kan forvente for prisklassen, men bykørsel er bilens bedste discipllin.

Det var lidt overraskende, en OK, vi lagde ind på tankstationen på noget der ligner Danmarks top, og til vor store overraskelse, kunne vi ikke tanke mere end godt 25 liter. Herfra kørte vi videre til dagens opgave på Jyllandsringen, vi skiftede taktik på bilens indstillinger, – det hele skal jo afprøves, nu kørte vi bilen som helt almindelig hybrid, hvor bilen selv bestemmer hvad der er bedst, men resultatet på den indstilling var, at vi dårligt havde sat forhjulene på Sjælland, før vi igen måtte tanke. Igen kunne vi tanke omkring 25 liter.

Tænk den tanke, at familien lige skal på ferietur til de varme lande. Man kommer til at tanke sig halv ihjel. Skrub, – o.s.v. irriterende. Bilens rækkevidde er slet ikke god nok, og det viser sig, at Jeep har gjort tanken mindre, for at få plads til batteripakken, og igen handler det om off-road systemet, for det gør det mere besværligt at få plads til batterier på en eksisterende model, som har endnu mere grej under bilen, så den hurtige løsning var at gøre tanken mindre.

En rigtig trist løsning, men, måske den eneste rimelige løsning.

Frække Renegade

Automatgearet i Renegade er nyt og 6-trins, men det mangler en del, før man kan kalde det godt afstemt. Gearingen er lav i de første gear, og hvis man pludselig giver gas, gearer bilen omgående ned, op til flere trin, og motoren nærest hyler op i omdrejninger.

Renegade er først og fremmest livsstil. Hvis du have en bil der sender signaler, går du ikke galt med Jeeps mindste.

Renegade PHEV får slet ikke lov at forsøge sig med motorens moment, det hele handler om omdrejninger, og køremæssigt er vi heller ikke ved at falde i svime, så alt i alt kniber det en god del med begejstringen.

Forbruget er for højt, som off-roader dur bilen ikke, på landevej som almindelig transportredskab er det mindre godt, så bilen er en bybil, hvor den heller ikke kan matche sine konkurrenter hvis man måler på rækkevidde og forbrug, men Renegade kan kravle rigtigt lagt op på mange mennesker hitliste, hvis man er gået på jagt efter en bil med personlighed og udstråling.

Jeep Renegade er anderledes, den er lidt fræk, den har udstråling, og det er det bilen skal vælges på. Hvis vi skulle vælge vores personlige favorit i modelprogrammet, er vi slet ikke i tvivl. Renegade fås med en 2-liters diesel, der lægger 140 HK. Det er den model vi ville vælge, med mindre det aktuelle kørselsbehov udelukkende var lidt småture i byerne, hvor man kunne klare sig med el alene.

Jeep Renegade 4xe 190

190 HK er den samlede ydelse, men det er ikke specielt godt afstemt, gearkassen er for følsom, og forbruget er for voldsomt.

Pris: fra 290.000 kr

Pris for testbil: 347.000 kr

Motor: 1,3-liter 4-cyl

6 – automatgear

Samlet:

190 HK v. 5550 o/m

270 Nm v. 1850-2500 o/m

Benzinmotor – 130 HK

Elmotor – 60 HK

0-100 km/t: 7,5 sek

Tophastighed: 182 km/t

Forbrug: 43,5-47,6 km/l

Kørevægt: 1770 kg

Totalvægt: 2315 kg

Trailer: 600/1150 kg

CO-2: 47,7-52,8 g/km

Pin It on Pinterest