Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. February '18 13:04 by Jørli Petersen

El-mening med galskaben

Klassens mest solgte plug-in hybrid blev topsælger, da de nye afgifter blev vedtaget i Folketinget. Den nye teknik er ekstra attraktiv, når den både virker og ledsages af syv års garanti.

Pludselig virker det. Endelig går det op i en højere enhed alt det med el i kombination med traditionelle motorer. Eneste problem er det besynderlige navn PHEV, som man godt kan forstå hvad betyder, men når man bare læser, ligner det en af de mærkelige bogstavkombinationer, som den danske arme bruger timer på at udvikle.

Kia Niro er pludselig blevet en topsælger i sine egen kategori. Efter de nye afgifter er interessen nærmest eksploderet, men det var med en sund portion skepsis, vi gik til opgaven, men en skepsis som i løbet af perioden blev mindre og mindre, og vi endte faktisk med at blive ganske begejstret, for som det står i overskriften: Endelig er der mening med galskaben.

Ladekablet til den offentlige ladestander er synlig, mens mormorladeren ligger i tasken til højre.

Eneste lille streg i regnskabet var første forsøg ved den offentlige ladestander. Vi parkerede ved regionens storcenter og gik på indkøb, men rendte ind i et uventet problem, da vi skulle afbryde fra ladestanderen.

Ladestikket sad uhjælpeligt fast, og vi prøvede alt. Vi fattede endda brugsanvisningen på få tusinde sider, -ikke så meget som en quick-guide til alt det med opladning. I bagagerummet fandt vi også 750 siders beskrivelse af  infosystem og musikanlæg, men ingen af de mange sider gav den mindste anvisning til en plug-in hybrid version af Niro, så til sidst måtte vi lide den tort at ringe til importøren og erkende, at vi ikke kunne løse gåden.

I testperioden nåede vi udkantsdanmark, som i dette tilfælde er ægte udkant. Vi er ved rådhuset i Guldborgsund kommune, men her er ingen ladestander. Opgaven må klares af det nærliggende sygehus, som har et lidt tvivlsomt rygte.

Prøv at låse og åbne bilen igen med fjernbetjeningen lød det gode råd – og sandelig. Nu faldt stikket nærmest ud af sig selv ved berøring, så vi klikkede lystigt på dørlåsen i testperioden.

Det daglige tilskud

Til gengæld var den hjemlige opladning af Niro helt uproblematisk. Ladekablet med omformer- og infoboks tilsluttes stikkontakten i garagen, og bilen lader stille og roligt. Det er ikke verdens største batteri der ligger i en plug-in, knap 9 kWh, men i fuldt opladt tilstand, giver det en rækkevidde der opgives til 50-60 km, vi fik aldrig det helt samme tal hver morgen, med frit oversat til dagligt brug, vil det være muligt at køre til og fra arbejde udelukkende på el, hvis man har kortere end 30 km til arbejde, ikke kører på motorvej, og har adgang til opladning, så man er frisk og el-klar til hjemturen sidst på dagen.

Der er stor ros til ladeboksen, der også går under betegnelsen mormorstik, netop fordi det kun kræver en almindelig 230V stikkontakt. Vi har flere gange bøvlet med andre systemer, men Kias fungerer bare.

Topudstyr i Kia Niro PHEV, som vi foretrækker at kalde Plug-In Hybrid.

Vores normale testrute har en rigelig portion motorvej og meget landevejskørsel includeret, vi understreger uden tøven, at Niro Plug-In har sin største berettigelse i de større byer, og skal man have det maksimale ud af den nye teknik, skal kan have et forbrug, der ligner det vi beskrev som til- og fra arbejdskørsel nogle linjer højere oppe.

Alligevel giver Kias plug-in et positivt afkast på motorvej. Da vi kørte den første rute, løb bilen hurtigt tør for strøm på batteriet. Fra det tidspunkt, kørte vi som en almindelig hybrid med benzinmotor og småsjatter fra batteriet efterhånden som det oplades på den ene eller anden måde, men der så ud til at være en form for selvlæring i systemet, for næsten gang vi kørte ruten, fungerede systemet anderledes når tempoet steg til motorvejskørsel.

Pludselig blev der sparet på almindelig tilskud fra batteriet. Nu var det udelukkende den 1,6 liters benzinmotor der arbejdede, mens der kom tilskud fra batteriet, når vi kørte op ad lange stigninger eller skiftede tempo under overhaling. Den oplagrede mængde energi sank roligt over hele strækningen, og hvis vi holdt meget jævn hastighed i hele forløbet på motorvej, var mængden af energi ikke helt opbrugt ved afkørslen, så sidste del af el-depotet kunne udnyttes, hvor det giver mest mening, ved igangsætning, ved acceleration i byerne og lignende.

Nederst til venstre kan man se hvor langt man kan køre på ren el, til højre hvor langt vi kan køre på benzin, mens den samlede rækkevidde er talt sammen øverst i billedet.

Selvfølgelig var der også genereret lidt eller mere energi på selve turen, hvor meget er det umuligt at sige, men vi giver plusser for velovervejet brug af el-delen, som er den bedste styring af batterikapaciteten vi har oplevet til dato.

Et plus til en 1,6’er

Når man betragter Niro, får man ikke indtryk af en økonomisk bil. Mange vil også mene, at en 1,6 motor er for lidt til en Niro, og 105 HK lyder ikke af meget, men kombineret med en pakke el-energi, bliver det straks meget bedre. Samlet råder vi ikke over de 105 HK plus de 43,5 HK fra elmotoren, fordi ingen af disse to motorer har max ydelse samtidig. Kia opgiver det bedste til 141 HK, og det er præcis de ekstra heste der skal til, for at give bilen en fornuftig mængde kræfter.

El-motorens spidskompetence er max trækkraft fra stående start, så her råder vi over 170 Nm, hvilket kræver en uendeligt stor maskine eller en elmotor, men igen falder benzindelens 147 Nm ikke sammen med el-delens 170 Nm, så vi har det bedste moment på 265 Nm mellem 1000 og 2500 omdrejninger, og det er denne vigtige egenskab, det giver Niro Plug-In de egenskaber, som gør bilen rigtig brugbar til familiekørsel, ligesom det er næsten frydefuldt at se, at Kia ikke er bange for at kombinere hybridsystemer med en rimelig trækkapacitet, – læg mærke til, at Kia PHEV må køre med en trailer på 1300 kg.

Testbilen blev stilet til rådighed i fuldt flot, hvilket vil sige topudstyr til 305.000 kr, og vælger man farven hvid, koster det ikke ekstra. Vi understreger nok engang, at Kias garanti er syv år, som er ekstra betryggende, når man arbejder med ny teknik, og så slutter vi med at konstatere, at den halvårlige ejerafgift er så behagelig som 310 kr, mens det såkaldte ECE-snit på opgivne 76,9 km/l er helt ude i skoven, hvis man har et blandet kørselsbehov.

Kan man holde sig til at køre ren el, og det er muligt, kan man endda køre længere, hvis ikke man kaster sig ud i det energimæssige regnestykke, der udfoldes på kraftværker, – i vindmøller med eller uden transmissionstab, men hvis man bare bruger Niro Plug-In helt almindeligt, vil man spare en pæn sum penge, der normalt går til køb af benzin, men hvor meget man sparer, vil være helt individuelt fra køber til køber, så vi afholder os helt fra nogen form for forudsigelse.

Kia Niro PHEV Advance

Når man har forvildet sig til Nykøbing F, er det heldigt vi kører i en plug-in hybrid, når man nu ikke kan “tanke” el ved byens rådhus. Hvis man ikke tør nærme sig det lokale sygehus, kan man luske væk med god gammeldags motorkraft fra Niros 1,6 liters benzinmotor med direkte indsprøjtning.

Pris: fra 264.999 kr

Pris for testbil: 304.999 kr

Motor: 1,6-l. 4-cyl + elmotor

6-trins aut dobbeltkobling

105 HK v. 5700 + 43,5 HK

147 Nm v. 4000 o/m +170 v. 0

0-100 km/t: 10,8 sek

Tophastighed: 172 km/t

ECE-snit: 76,9 km/

Kørevægt: 1594 kg

Totalvægt: 2000 kg

Trailer: 600/1300 kg

CO-2: 29 g/km

samlet 141 HK 265 Nn fr 1000-2500

Pin It on Pinterest