Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. September '22 09:59 by Jørli Petersen

El-Transit den II

Ford kører fuld smæk på nyheden om den elektriske e-Custom, men her er Ford ude i rigtig god tid. Bilen går tidligst i produktion i slutningen af næste år.

Det lyder som en kongerække, og når vi taler om Fords populære Transit med totalvægt omkring de tre ton, er vi inde i noget royalt. Sammen med Transporter, er Transit helt i top målt på salgstal, og vurderet efter praktisk indretning, er Transit også i top.

Nu kommer så Transit Custom som fuldt elektrisk varebil, men her må vi også hejse det store stopflag.

En ny e-Custom er på vej, men først i efteråret 2023, for Ford skal først være færdige med den tyrkiske fabrik, der skal bygge bilen, og med ny fabrik mener Ford nok mere en udvidelse af den eksisterende fabrik.

Mens der er pænt lange udsigter til e-Transit d. II, kan vi øse lidt af de informationer vi allerede har. Ny Custom er bygget på en helt ny platform. En konstruktion der har været nødvendig af flere årsager, og her kan vi få øje på to åbenlyse.

Ford har i mange år været kendt for velindrettede kabiner og praktiske detaljer. Det foldbare rat der kan fungere som frokostbord er noget nyt. Vi håber ikke air-bagen går af i utide.

Der skal være plads til batterierne, og så skal varerummet stadig være af samme størrelse, lasteevnen skal være som det kendes fra dagens modeller, læssehøjden må ikke øges, og så har Ford set sig nødsaget til at gøre noget ved bilens totalhøjde, så Custom også kan smutte ned i de fleste parkeringskældre, der som bekendt er dimensioneret i højde efter VW Transporter.

Den nye e-Custom bliver forsynet med noget så usædvanligt som uafhængigt baghjulsophæng, og den har Ford sikkert haft svært ved at sluge. Det er en noget mere kostbar konstruktion, men det forsvinder delvist i den solide merpris, vi forventer på el-bilen, men det er slut med den billige stive bagaksel på Custom, og så bliver det spændende at se, om e-Custom kan tumle både læs og tungere påhæng som den klassiske model Transit.

Batteripakken, der har gjort det umuligt for Ford at fastholde stiv bagaksel sammen med lav læssehøjde, er på 74 kWh. Der er tale om et 400V batteri, Ford oplyser også, at man vil kunne vælge mellem to motorer på henholdsvis 135 eller 217 HK, og vælger man den helt rigtige kombination, kan man få en rækkevidde omkring de 380 km – måske.

Varerummet er helt som vi kender det målt på størrelse, men den gode nyhed er også, at læssehøjden er 10 cm lavere end på den nuværende model.

Rækkevidden er indtil videre en hensigtserklæring fra Ford, som også har tryllet indenbords i ny e-Custom, blandt andet med et foldbart rat, der også kan udfylde rollen som arbejds- eller frokostbord.

e-Custom vil kunne køre lovligt med en trailer på 2000 kg. Som vanligt er det ikke noget vi kan anbefale, og så lancerer Ford et helt nyt begreb, der beskrives som digitalt økosystem, som skulle være en integreret del af ny e-Custom.

Prisen for den lavere og fuldt elektriske Transit med lasteevne op til 1100 kg er fortsat ukendt, og vi skal nok godt hen i sommeren 2023, før Ford begynder at nærme sig noget, der ligner en pris.

Første bud her fra redaktionen er mindst 400.000 kr før moms for en begyndermodel. Topmodellen med fornuftig rækkevidde og størst motor ventes at koste tæt på 500.000 kr før moms.

Ford har måttet sluge en stor kamel af den type med to pukler, for at få det praktiske til at gå op i en højere enhed. Ny e-Custom får uafhængigt hjulophæng på baghjulene.

Pin It on Pinterest