Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. June 16:38 by Jørli Petersen

El-turbo

Den nye type turbo der kan det hele. Turboen er udviklet af Mercedes og Garrett, og læg især mærke til alt det nye i midten. Der er tilføjet en del komponenter, sikkert en masse køling men også en god mængde elektriske ledninger. Under turboladeren sidder en ny enhed, der er en styringsenhed.

Mercedes henter spændende teknik fra formel 1 racerne, og bruger i første omgang AMG modellerne, til at overføre den nye type turboladere til den mere almindelige gadebil.

Mercedes nye type turbo gør op med de to grundlæggende turboladere, som kendes fra alle typer biler, – den lille og den store turbolader.

Den lille lader har fordel af hurtigt antrit, den lille turbolader skal ikke bruge så meget udstødningsgas, før skovlhjulene i den anden ende af laderen har fået farten op, og kan sende tryk tilbage gennem indsugningsventilerne, men når turboladeren er lille, er der også grænser for den mængde luft den kan flytte, og den lille turbo kendes mest som det, der betegnes som en momentturbo.

Fra venstre ses turbinen, der drives af motorens udstødning. Herefter det nye, et “hulrum” der sikkert bruges til køling, for der er voldsom varme på denne side af turboladeren. Herefter den lukkede 48 volts elmotor, der kun er 50 mm i diameter, og til højre det sidste sæt skovlhjul, der presser den afkølede luft sammen, for at sende den store mængde ilt til forbrænding. Nederst en helt ny styreboks, der arbejder på ordre fra motorens styrecomputer.

Typisk er det den denne type turbolader, der sættes sammen med små benzinmotorer.

Den store turbolader har større reaktionstid. Der skal mere udstødningsgas gennem det første sæt skovlhjul, før der er fart nok i systemet til at sætte skub i hele bilen, men når den store turbo endelig begynder at arbejde, sker der noget. Det bliver til store mængder luft, som igen kan veksles til store mængder ekstra kræfter, og den ideelle type turbolader er selvfølgelig en lader, der fungerer som begge typer basis turbo, – og det er netop denne type turbolader, Mercedes har udviklet sammen med Garrett, der er storleverandør af turboladere af enhver art.

Den nye turbolader er en traditionel turbo tilsat en elmotor på midten. Den aksel der binder de to skovlhjul sammen, løber nu igennem en elmotor, (en del af akslen er således også en rotor) der arbejder individuelt uanset af mængden af udstødningsgas.

Den nye turbo fylder ikke specielt meget på siden af den færdige motor. Læg mærke til den ekstra mængde isolering / reflektor materiale på den varme side af turboladeren.

Når forbrændingsmotoren kører med lave omdrejninger, starter elmotoren og snyder på den måde udstødningssystemet. Elmotoren sørger for hurtigt ladetryk, og elmotoren driver akslen, indtil der er kommet så meget gang i systemet, at mængden af udstødning er tilstrækkeligt til at overtage og udvide mængden af luft til de ventende indsugningsventiler.

Problemløser

Den elektriske del mellem de to turbohuse løser det traditionelle problem, som altid har været motorudviklerens store problem. Skal vi vælge en lille- eller en stor turbolader? Der er fordele og ulemper ved begge dele, den lille mister hurtigt pusten, den store har det man kalder ”turbo-lag” og træder pludseligt i karakter ved relativt høje omdrejninger, men nu er arbejdet for udviklerne blevet lettere.

Nu handler det mere om hvor stor turbolader man skal vælge. Der er ved at være frit slag.

Ulempen ved den nye type turbo er pludselig blevet en anden. Den elektriske komponent der sidder mellem de to halvdele af turboladeren, skal arbejde i et meget uvenligt miljø. Temperaturen er høj, og jo mere gang man sætter i løjerne jo højere temperatur, og hvem gider skifte turbolader to gange om måneden? Endelig er der også noget der hedder garanti!

Den nye elektriske turbolader bliver først monteret på de mere barske udgaver af Mercedes biler, der har fået tilføjet et AMG skilt.

Den elektriske type turbolader er en elektrisk kombination af kompressor og turbolader. VW er et af de mærker, der har arbejdet med begge systemer samtidigt i et par modeller, men aldrig med noget særligt vellykket resultat. Hvis man både har en kompressor og en turbolader i motorrummet, kræver det også betydelig mere plads, ligesom det er vanskeligt at afstemme de to systemer efter hinanden, sikkert det problem VW ikke kunne løse helt 100, hvor den nye Mercedes el-turbo kun er en anelse større end en standardturbo, og sikkert mindre end den klassiske store turbo, for den elektriske del af turboen i kommende AMG modeller, er kun 50 millimeter i diameter, samtidig med den arbejder med op til 170.000 omdrejninger i minuttet.

Den elektriske turbo holder også gang i ladetrykket, når føreren slipper speederen. Når man letter trykket på højre pedal, starter elmotoren og holder trykket oppe på indsugningen, så der helt fra start er mere ladetryk og således mere power fra første vip med pedalen.

Den nye type turbo starter som nævnt i toppen af AMG programmet. Det er nok ikke forkert at gætte på en langsom udbredelse til knap så barske AMG-biler, og herfra vil den dyrere turbolader flytte ned gennem modelprogrammet i takt med højere produktionstal giver lavere fremstillingspriser.

Det naturlige spørgsmål er efterfølgende: Hvornår kan man få denne type turbolader i andre biler? Hvis vi ser på lignende tekniske fremskridt, har Mercedes måske en del af noget patent, man kan også forestille sig, at Mercedes har eneret på denne type turbolader i en ikke kendt årrække, men Garrett er selvfølgelig interesseret i at sælge så mange turboladere som muligt, så i løbet af en kortere årrække, kan BMW, Kia, Hindustan med flere stille op i rækken af interesserede købere.

Mercedes har været med til at udviklet den nye turbo, så der går et par år, før andre kan få lov til at købe. Den nye el-turbo deler 48 V system med det nye mild- eller slatten-hybrid system.

Pin It on Pinterest