Ellerter med lad
Den første elektriske pick-up er landet på det danske marked. Det er kinesiske Maxus, der kom først, og bilen hører til blandt de store, men den er ikke helt ægte 1-ton, hvilket vil sige en lasteevne på et ton på det åbne lad plus en forventelig stor trailer på krogen.
Maxus T9 holder sig til lige rundt om de 1000 kg i lasteevne, T9 er udstyret med en el-motor på 177 HK, en motor som i øvrigt går igen i hele Maxus program for personbiler, og med en batteripakke på 88,5 kWh, er rækkevidden oplyst til at ligge et sted mellem 330 og 471 km.
Selve bilen vejer 2300 kg i tom tilstand, totalvægt er 3300 kg, mens minigraveren med tilbehør får problemer med at komme med på arbejde, for størst tilladte trailer efter Maxus T9 er 1000 kg.
Den stikker Ford med deres første el pick-up, der ikke overraskende har fået navnet F-150 og så noget med et lyn.
Selvfølgelig kan en ægte amerikansk pick-up ikke hedde andet end noget med F, og det er også en ægte amerikansk bandit, som nu kommer til Norge, som det hidtil eneste land i Europa.
F-150 ellert er en 3,5 ton truck, batteriet er 98 kWh, rækkevidden er op til 386 WLTP kilometer, og selvfølgelig kan man sætte en trailer på 3500 kg på krogen, hvis man vel at mærke indstiller sig på, at den lovede rækkevidde forsvinder, når man forbinder el-stikket bag på bilen.
Lasteevnen på F-150 Lightning er underligt nok sat til 805 kg, – det siger noget om vægten på den meget store batteripakke, og så har vi ikke en pris på Fords store ellert, der kan oversættes til noget dansk. På norsk er det 1,2 million træpenge.
Til gengæld tør vi godt sige, at den er kostbar. Vi starter med Maxus, som skal have 430.000 kr før moms for T9 som varebil. Som personbil, og nu får man bagsædet med i prisen, er prisen 576.000 kr med moms og levering.
Fælles for både Maxus men især for Ford er, at man gør et stort nummer ud af af sælge den elektriske pick-up som en bil til fest og fritid. Man bejler til de der har sommerhus længere ud end klitterne tillader, det er bilen til det sjove i skovkanten, og sådan sælges pick-up typen også stort set alle andre steder end i Danmark, hvor kunderne altid er seriøse erhvervskunder. I Danmark er pick-up bilen til det hårde arbejde, og således har den elektriske pick-up en særdeles alvorlig udfordring, før den kan opvise salgstal i Danmark.
Måske er det også det Ford har set. Derfor holder man sig til Norge, og så har begge disse biler en meget alvorlig konkurrent ventende i meget nær fremtid. Toyota har en Hilux på brint ventende lige rundt om hjørnet. Denne model har ikke de medfødte svagheder som en ren ellert, og så slutter vi med at sammeligne lidt pris.
I dag koster markedets bedste pick-up med 2,4 diesel og 150 HK 275.000 kr før moms. Topmodllen med 2,8 motor og 210 HK koster 365.000 kr før moms men også med mere udstyr end basisudgaven. Vi behøver nok ikke at sige, at navnet på pick-up nummer et er Toyota.