Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. September '23 17:07 by Jørli Petersen

En anden verden

BMW i4 burde vel hedde i3, men det er ikke muligt. For år tilbage opfandt BMW en i3, som slet ikke ligner noget klassisk 3-Serie, så derfor navnet i4.

I sensommeren 2023 kørte vi BMW’s elektriske flagskib i7, også kaldet ministerslæden, og her hvor efteråret banker på døren, har vi kørt en anden elektrisk BMW, model i4, og vi er i en helt anden boldgade. Eller i BMW’s elektriske verden nummer to.

Man kniber sig næsten i armen, for at være helt sikker på man er vågen, og alle sanser sådan nogenlunde, så stor er forskellen fra i4 til i7, og det handler meget mere end en tilværelse i bagsædet og komfort til en minister eller to, for i4 kører rundt i det vi nok vil kalde den ”normale” BMW verden.

Klassisk BMW design. Bemærk gearvælgeren og den store drejekontakt til højre for gearvælgeren. Den store kontakt betjener den store skærm.

For nogle år siden, begik BMW en større dumhed. Med en vis portion optimisme og mangel på anerkendelse af el-bilens fremtid, sendte man en i3 på gaden. En 3-model som slet ikke er en 3-Serie, så da man skulle udvide modelprogrammet, måtte man krybe til korset og kalde testbilen for i4, selv om den korrekte betegnelse havde være i3.

På den måde har vi kantet os ind i alt det med køreegenskaber og forståelse af bilen, og ultra kort smider vi svesken på disken og siger, – skal du køre ellert, skal du købe i4, hvis du vil have tidens bedste.

Som altid i BMW, gode sæder med komfort og støtte.

Mere kort og kontant kan vi nok ikke udtrykke det. BMW har formået at få en bil med kørevægt på mere end to tons, til at køre sådan nogenlunde. Tyskerne udnytter det lave tyngdepunkt til det yderste, i tilgift får man en styring, som vi ikke har oplevet i andre ellerter, så i4 byder på en svingkarakteristik, som vi stort set ikke kan finde i en ellert, og hvor vi tidligere har kaldt el-bilers køreegenskaber for havregrød, vil vi godt fritage i4 for denne nedsættende betegnelse.

Klassisk BMW – næsten

Mens vi tænker på, hvor enkelt det trods alt må være, at give en bil fornuftige styreegenskaber, når samme bil er en klassisk baghjulstrækker som i4, er et af de store plusser ved i4 selve kabinen. Det er som et plaster på et irriterende mygstik vi fik i forbindelse med i7, hvor man forsøger jeg med en ny type kabine, som slet ikke kan begejstre.

Det er klassisk BMW, det er selvfølgelig genkendelse, det er en gearvælger frem for en eller anden type dims der skal trykkes, vippes eller drejes, det er ikke så meget selve gearvælgeren, men de signaler den er en del af, for pludselig føler vi os hjemme. Hjemme i den kendte og trygge BMW havn.

BMW går lige den ekstra meter for at gøre ting lækkert. En detalje som klappen der dækker over ladestikket dufter af kvalivare.

Eneste ændring fra klassisk BMW til den rene ellert er instrumenteringen. Det er som om BMW’s designere har været i vildrede, da man skulle finde på noget andet, nu hvor man ikke længere havde den klassiske omdrejningstæller som instrument nummer et eller to.

Den halvdårlige løsning er en slags 60’er Volvo løbesystemer på højkant. Hastigheden aflæses lodret yderst til venstre, den mængde af den samlede effekt man bruger netop nu, aflæses yderst til højre, og ingen af disse er særligt letlæselige eller smart fundet på. Desværre går disse tingester igen i i7, så det ser ud som om BMW har bidt sig fast i en halvdårlig løsning, men vi ser gerne, at BMW’s designere kikker ud af vinduet, og tænker nye tanker. Det kan gøres bedre.

Der mangler noget. På en almindelig BMW, ville der rundt om diffuseren havde siddet et par store rør. Men i4 er en ellert, så man spejder forgæves.

At bilens hovedinstrumentering er en meget lang skærm der går fra venstre A-stolpe til handskerummet, er ingen nyhed. Vi kan også konstatere, at det klassiske hos BMW er i behold, der er en pæn del almindelig knapper til dreje og tryk, samtidig med den store skærm og funktionerne fungere på vanlig gode vis med den store drejeknap på midterkonsollen. Lige hvor højre hånd befinder sig helt naturligt.

I kombination med de vanligt gode sæder i en BMW, er vi ganske fornøjet over bilen, den er lige nu vores foretrukne ellert på markedet sådan helt generelt, men hvad så med ladetider og rækkevidde. Er der noget at bemærke?

Rækkevidde ved bykørsel

Testbilen er den ”lille” i4. En model e35, der er født med et batteri på 70,2 kWh, hvor man kan bruge de 67 kWh, det såkaldte nettobatteri. Den større model e40 kommer med en 80,7 kWh batteri, og har således lidt mere guf men også en højere pris, men det er sin altid interessant at omsætte de teoretiske WLTP tal til noget mere brugbart, og her falder vi især over en forskel på rækkevidde ved bykørsel sommer og vinter. 405 km om vinteren og hele 625 km en herlig dansk sommerdag.

BMW’s nye type hovedinstrument. Det er en ommer. Læg også mærke til de 360 km som er bilens egen beregning af rækkevidde.

En markant stor forskel, og vi har ikke haft mulighed for at efterprøve, dels fordi vi ikke havde flere dage til at køre mere end 600 km i københavnske bytrafik, det ville også have tiltrukket sig voldsom uvilje hos Enhedslistens Line Barfod, for København skal selvfølgelig ikke bruges til den slags pjat, el-bil eller ej, og så har vi slet ikke kørt i4 om vinteren.

På motorvej er der en forskel på 100 km fra de målinger vi kan hente internationalt, mens den officielle rækkevidde ifølge WLTP er 472 km. Da vi afhentede testbilen, var den opladt til sidste procent, og bilens egen måler sagde 360 km, men det er ud fra bilens seneste oplevelser, vi holdt grundigt øje med dette indledende tal, og det holdt ganske længe, så vi hælder nok til en gennemsnitsværdi omkring de 400 km, som langt de fleste vil kunne nikke genkendende til.

Ladetempo er som altid afhængigt af det vi kan trække på ledningen, den officielle maksimale ladestyrke er inden for rammerne, det samme gælde rækkevidden, men det vigtigste af alt må trods alt være, at BMW i4 er rigtig BMW, og efter vor mening tidens bedste elektriske køremaskine til hverdagsbrug. Om man så synes om prisen er en ganske anden sag. Man får som bekendt Tesla til en betydeligt lavere pris.

Rækkevidde estimeret: BMW i4 eDrive35
By koldt vejr 405 km By mildt vejr 625 km
Motorvej koldt vejr 310 km Motorvej mildt vejr 410 km
Gennemsnit koldt vejr 360 km Gennemsnit mildt vejr 500 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

 

Det ligner en gang kendt BMW 3-Serie, men det er en i4 i lille udgave med en akselafstand på 285 cm og en køreklar vægt på 2065 kg.

BMW i4 eDrive 35

Pris: fra 469.500 kr

Pris for testbil: 551.124 kr

1 – aut

motor 286 HK

400 Nm

0-100 km/t: 6,0 sek

Tophastighed: 190 km/t

Batteripakke 70,2 kWh

Spænding 400 V

Rækkevidde 472 km

Kørevægt: 2065 kg

Totalvægt: 2545 kg

Trailer: 750/1600 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest