Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. July '16 19:49 by Jørli Petersen

En duft af rigtige biler

Lars Andersen har ligget forrest i feltet i mange års historiske løb, men i år gik den ikke. Motoren smed svinghjulet efter et par omgange på Bellahøj.

Lars Andersen har ligget forrest i feltet i mange års historiske løb, men i år gik den ikke. Motoren smed svinghjulet efter et par omgange på Bellahøj.

Copenhagen Historic Grand Prix er nostalgi for alle pengene. Der er en vrimmel af biler, fra dengang biler var helt rigtige, og ikke et elektronisk styret monstrum, der bremser uden du træder på pedalen og som overtager styringen, hvis du nærmer dig en af de hvide striber på vejbanen.

Det er også biler fra før den tid, hvor katalysatoren blev obligatorisk, og det kan duftes på Bellahøj, hvor tilskuerne tænker vemodigt tilbage til de dage, hvor CHGP holdt til omkring Parken og Nørre Alle, mens kørerne giver flere point til banen omkring den gamle dyrskueplads.

Da gearkassen blev pillet ned, kunne man se de omfattende skader. En resevemotor var nødvendig hvis der skulle køre race denne week-end.

Da gearkassen blev pillet ned, kunne man se de omfattende skader. En resevemotor var nødvendig hvis der skulle køre race denne week-end.

Biler i alle aldre, størrelse og typer mødes i flere klasser, og en af de meget seværdige klasser under Copenhagen Historic, er den såkaldte klasse E, der dækker over biler, som skal være fra 1986 eller ældre.

Week-endens første tur med vilde gamle biler, var dårligt nok kommet i gang, før den sorte Porsche 911 med Lars Andersen bag rattet trak ind til siden.

Lars Andersen nåede at få noteret en tid, men der har sikkert været flere tilfredse miner hos konkurrenterne, da den sorte Porsche holdt stille, for Lars Andersen har terroriseret klassen i snart mange år med sin veltrimmede bil og aggressive kørestil.

Tidlig begrænsning

Da vi fandt Lars Andersens Porsche i ryttergården, var mekanikerne ved at skille bilen ad. Der kom et par grimme gloser om faciliteterne fra mekanikerne, noget med bløde græsplæner og donkrafte, mens Lars Andersen beklagede sig over en nyinstalleret omdrejningsbegrænser, der satte ind allerede ved 7300 omdrejninger, men der var også en mistanke om en fejl ved koblingen, trykfod eller endnu værre, en fejl ved svinghjulet, som er en kendt svaghed på gamle 911’ere, og en fejl Porsche aldrig selv har kunnet finde en løsning på.

Da bilen var adskilt, var fejlen tydelig. Med gearkassen nede kunne man se fejl på fejl til og med svinghjul og krumtap, så der var kun to mulige løsninger. At droppe week-dens løb eller hente reservemotoren i reservebilen, der stod hjemme, som er på den forkerte side af Roskilde i forhold til Bellahøj.

Hjem og skrue, læsse motor, og tilbage til endnu en gang ophængning af en pandekagemotor, som heldigvis er nogenlunde let at udskifte. Kun seks bolte plus kabler, ledninger og lidt slanger, så bilen er klar til søndagens løb, men reservemotoren yder knap 100 HK mindre, så Lars Andersen håber på våde veje og regn omkring Bellahøj.

Nostalgiske biler

Årets plakat for Copenhagen Historic Grand Prix har en Auto Union racer som blikfang, og selvfølgelig er bilen udstillet på Bellahøj. Den legendariske sølvfarvede Auto Union i en type D fra 1939, som er udstyret med en 3-liters V12 motor med kompressor. Hvad kunne det ikke være blevet til, hvis ikke ham den lille skid med det hysteriske overskæg absolut skulle overfalde Polen i september det år, hvor bilen blev bygget færdig.

En superracer anno 1939 havde selvfølgelig tromlebremser med masser af køleribber, men bremseevnen var alligevel begrænset.

En superracer anno 1939 havde selvfølgelig tromlebremser med masser af køleribber, men bremseevnen var alligevel begrænset.

Auto Unions legendariske racer fra 1939 var både på årets plakat og fysisk tilstede på Bellahøj.

Auto Unions legendariske racer fra 1939 er både på årets plakat og fysisk tilstede på Bellahøj.

Vi faldt også i staver over indtil flere Porsche 356, her en model C fra 1965 med 1600 motor, en topfart på 172 km/t fra i alt 70 HK, som ikke lyder af ret meget i 2016, men set med datidens øjne, var det mange kræfter man hev ud af den luftkølede boxer-kværn, og hvis du er i tvivl, så tag et gensyn med Baronessen fra Benzintanken, og lyt til Ghita Nørbys indstuderede remse om netop denne bil.

Hele 70 HK hev Porsche ud af en boxermotor i 1965

Hele 70 HK hev Porsche ud af en boxermotor i 1965

En anden seværdighed fra datidens film, er denne Ford Zephyr, der spillede en afgørende rolle i fortidens biljagt i Slå først Frede. Politiet havde bunker af Ford Zephyr, som var udstyret med en 2,5 liters 6-cylindret rækkemotor, som kunne producere hele 86 HK, som gav bilen en frygtindgydende tophastighed på 140 km/t. Bænkesæder, ratgear og 3-trins gearkasse var fast udstyr i denne Zephyr årgang 1962.

Lidt senere støder vi på indtil flere legendariske udgaver af Lancia. Både en tidstypisk Lancia Ardea årgang 1952 ned 900 kubik motor, der lagde 30 HK. Tophastigheden var flot med 110 km/t, og modsat Ford Zephyr på den anden side gaden, gik Lancia op i gearkasser, Ardea havde allerede 5-trins gearkasse i 1952.

Ford Zephyr med 2,6 liters rækkemotor og 86 HK. Politiers foretrukne i 1962, og hovedrolleindehaver i Slå Først Frede.

Ford Zephyr med 2,6 liters rækkemotor og 86 HK. Politiets foretrukne i 1962, og hovedrolleindehaver i Slå Først Frede.

Ved siden af Ardea finde vi en ægte legende. Lancia Aurelia fra 1953 er på mange måder en historisk bil. Den opnåede fantastisk popularitet, det var en fabriksfremstillet bil, som kunne køre bukserne af flere af samtidens racerbiler, for Aurelia med tilnavnet 2500 GT havde V6 motor, der ydede 118 HK, den havde en næsten uhørt tophastighed på 185 km/t, og så havde Aurelia et par usædvanlige finurligheder, som gjorde bilen til en ægte legende. Aurelia havde både uafhængigt baghjulsophæng, som var meget usædvanligt i begyndelsen af 1950’erne, og for at give bilen endnu bedre balance, havde man bygget gearkassen sammen med differentialet bag i bilen, en detalje som senere blev benyttet af bl.a. Alfa Romeo.

Lancia Ardea var både tidstypisk, men også avanceret for nye biler i 1952. Ardea havde 5-trins gearkasse.

Lancia Ardea var både tidstypisk, men også avanceret for nye biler i 1952. Ardea havde 5-trins gearkasse.

Blandt de nostalgiske biler på Bellahøj, finder vi også en Iso Rivolta Fidia fra 1970. En ægte sjældenhed med masser af ægte italiensk bildesign fra øverste hylde, mens Iso ikke gjorde meget for selv at udvikle motorer, men hvorfor skulle man også det, når man bare kan lægge en Corvette V8 maskine i bilen. Man skal bare sikre sig, at der er plads til alle otte cylindre i motorrummet, så er den hjemme, men en ting er at læse, noget helt andet er selv at se, mærke og dufte biler, fra dengang biler var rigtige biler.

 

Denne Iso Rivolta er italiensk bildesign fra øverste hylde. Stegerne fra denne årgang 1970 er slået af Giugiaro, mens motoren er en Corvette V8.

Denne Iso Rivolta er italiensk bildesign fra øverste hylde. Stegerne fra denne årgang 1970 er slået af Giugiaro, mens motoren er en Corvette V8.

Lancia Aurealia er en ægte billegende. Den fabriksbyggede bil var på både bedre og hurtigere end mange racerbiler.

Lancia Aurealia er en ægte billegende. Den fabriksbyggede bil var både bedre og hurtigere end mange racerbiler.

Sæt Copenhagen Historic Grand Prix på listen over kommende aktiviteter, eller besøg en af sommerens mange veteran-træf, og gense de biler der transporterede børn i alle aldre, længe før barnesæderne var opfundet.

Pin It on Pinterest