Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. July '19 12:35 by Jørli Petersen

En helt anden liga

Mazda 3 er allerede i Danmark, men glem alt om de to typer 3′, der står hos forhandlerne. Gem krudtet til den nye Mazda 3 med den helt nye Skyactive X motor, der flytter grænser på alle tænkelige måder.

Mazda har masser af nyheder i den nederste del af ærmet. Første nyhed bliver den største i nyere tid, en helt ny type motor, selv om det med type måske er at tage munden lidt rigelig fuld, men der er tale om en ny motor, hvor Mazda har kastet alle kendte begreber op i luften, smidt det hele i den sorte gryde, rørt grundigt rundt, og brugt en masse tid på at sætte det hele sammen på en ny måde.

Vi har skrevet om Mazdas nye mirakelmotor flere gange, vi har flere gange givet udtryk for begejstring, og nu har vi haft første runde med den nye udgave af Mazda 3, der er udstyret med den nye Skyactive X motor, og begejstringen er ikke blevet mindre. Tværtimod.

Når den næste udgave af Mazda 3 er klar til salg i Danmark, gør den de to øvrige modeller overflødige. Det bedste råd vi kan give er helt enkelt: Glem de to mere traditionelle motorer, der er en 2-liters benzin og en 1,8 liters diesel.

180 rappe heste der bruger ufattelige mængder af luft. Mazdas nye motor kører lean-burn med blandingforhold op til 50:1.

Den nye Skyactive X flytter Mazda 3 op i en helt anden liga, -superliga om man vil.

Pludselig er Mazda 3 ikke kun en meget veldesignet bil, den er også blevet en helt anderledes bil, og hele hemmeligheden er gemt i maskinrummet, og hvis vi skal give endnu et råd efter første runde med ny Mazda 3, vil det lidt utraditionelt være, – køb bilen med automatgear, hvis du på nogen måde kan få råd.

Luft, luft og luft

Hvad er det så Mazda har tryllet med i motorrummet? Det mest bemærkelsesværdige er motorens kompression. Mazdas nye benzinmotor arbejder med en kompression på 16,3:1, hvilket er helt, – helt usædvanligt, det er nærmest vildt.

Det er rent faktisk en højere kompression end den vi finder i flere moderne dieselbiler, og så vil den bare lidt bilkyndige læser selvfølgelig sige til sig selv. Den bil må da lide af tændingsbanken i mere end middelsvær grad!

Mazda 3 ligner en Mazda 3, men der er tale om to typer meget forskellige Mazda 3. Den absolutte superliga kører med Skyactive X motor, som gør Mazda 3 til en helt anden bil.

Dykker vi et lag dybere i Mazdas formåen, bruger man endnu et trick, som tidligere er opgivet, fordi det betød alt for mange partikler fra motoren, men Mazda har fundet nye veje med lean-burn teknikken, den nye X-motor kører langt det meste af tiden med en luft/benzin blanding, der svinger mellem 30:1 og 50:1, og det er en meget mere mager blanding, end de tidligere opgivede forsøg med lean-burn.

For at få alt det til at spille på den helt rigtige måde, arbejder Mazda med masser af luft og en noget højere forbrændingstemperatur. Varme har i det hele taget stor betydning for den effektive forbrænding af den meget magre blanding af benzin og luft.

Vi bemærkede under første test, at motortemperaturen lå og svingede lidt under 100 grader, – her taler vi temperatur på kølevandet, men på siden af motoren, har Mazda monteret en monster kompressor, hvis eneste opgave er at hælde bunkevis af luft ind i motoren.

Teknikken bag de utrolige mængder af luft er kort: Der er faktisk frit slag for konstant tilstrømning af luft hele tiden. Kompressoren aser og maser for at hælde luft i de fire kamre, så den sidste vanskelige del af den nye proces er så, at få mængden af benzin til hver enkelt forbrænding afstemt til perfektion, og det er her Mazda har haft den største opgave.

To typer tænding

Den nye Skyactive X motor har selvfølgelig fire tændrør, men det er ikke altid de er i funktion. Med en så høj kompression og så mager en blanding af benzin og luft, kan man selvfølgelig få motoren til at selvtænde, – nøjagtigt som en diesel – det handler det bare om timing og den helt rigtige blanding, og det meste af tiden sidder tændrørene uvirksomme på rad og række øverst på motoren.

Benzindyserne udfører det grove arbejde, der sprøjtes benzin ind i motoren i flere omgange, første runde er en meget lille sjat benzin, der lægges langs cylindervæggene, eller så langt ud som muligt. Sidste gange benzin til forbrændingen er så en meget lille mængde benzin, som til gengæld er en meget fed blanding, der sprøjtes samlet ind i midten, og det er denne lille klump fede benzin, der antændes, og fordi man allerede har forberedt den enkelte forbrænding med luft og benzin, brænder det hele meget hurtigt og meget jævnt.

Resultatet er de 180 HK fra en 2-liters benzin, som på ingen måde virker anstrengt. Vi mærkede en meget hurtigt speederrespons, som det hedder når det skal være lækkert og fint, vi bemærkede også, at svinghjulet på den udstillede motor var usædvanligt let for en almindelig familiemotor, men der er selvfølgelig også en god mængde ekstra komponenter på hele motoren, som fylder mere end den klassiske 2-liters 4-cylindrede uden noget form for tilsætning eller trykladning.

Hold på hat og briller. Den nye benzinmotor i Mazda 3 har en kompression på 16,3:1, og det klares med helt almindelig oktan 95.

De delvist uvirksomme tændrør er selvfølgelig ikke til pynt, de arbejder når der er ekstra belastning på motoren, de gnistrer løs, når motoren virkelig skal præstere, og motoren arbejder selvfølgelig helt traditionelt, når den får en gang koldstart om morgenen.

Den anderledes forbrænding giver også et andet momentforløb. Selve drejningsmomentet er ikke noget særligt, det minder om det vi ser i andre benzinmotorer i flere størrelse alt hvor meget trykladning man ønsker, men med X-systemet kommer det bedste moment tidligere, og forløbet er betydeligt bredere, hvilket vil sige, at man opretholder et pænt, højt moment over et bredt område.

Lyd og oplevelse

Mazdas nye X-motor vil blive grundigt studeret af samtlige konkurrenter. Man vil i al hemmelighed købe et eksemplar, skille motoren i atomer, måle og lure, og man vil især forsøge at finde ud af alt det med programmer, for det er selvfølgelig en meget avanceret motorstyring, der gør det hele muligt.

Da vi kikkede i motorrummet på den produktionsklare model, lagde vi mærke til to ting. En gigantisk stor plastkappe, der dækkede hele motoren. Vi var fristet til at se hvad der eventuelt er på bagsiden, men vi venter til vi har bilen til test i Danmark, og det næste vi lagde mærke til, var flere meget solide stelforbindelser i motorrummet. Der var ikke sparet på kobber, og netop datafolk er meget hysteriske med minus eller stelforbindelser, og her har programfolket sat sit tydelige aftryk, for bilfolk har altid forsøgt at spare mest muligt på kabler og ledninger.

Her er den så, godt gemt under et usædvanligt omfangsrigt plastdække, som måske, måske ikke har noget lydisolering eller måske noget varmereflekterende materiale på bagsiden, for netop varme har meget stor betydning for den nye motor. Hvis du kan, så læg også mærke til de solide stelforbindelser, der er meget kraftigere end normalt for en familiebil.

Motoren i ny Mazda 3 har selvfølgelig en anden lyd, dybere og måske mere lydsvag, som måske kan hænge sammen med ekstra lydisolering af hele området, men vi gentager gerne, at vi har oplevet en helt ny side af Mazda 3, bilen er rykket flere hak op i hierakiet, og den nye type motor vil de næste år blive udbredt i flere modeller.

Endelig er der tilsat et såkaldt mild-hybrid tilskud til herligheden. En 24V motor og et mindre batteri, der er placeret i vognbunden under passagersædet, det ekstra men begrænsede tilskud fra elmotoren udfolder især sine evner ved igangsætning og som udglattende element ved gearskift, det fungerer især rigtig godt på den automatgearede model, men den lille hybriddel er ikke noget, der vil blive bemærket af hovedparten af kommende Mazda ejere med X motor.

Masser af herlig køredynamik i ny 3 med X-motor.

Næste gang vi ser den nye Skyactive X motor, er i den nye CX 30, der kommer sidst på året. Den helt nye model Mazda bliver præsenteret med alle tre motorer vi nu kender fra Mazda 3, sidste motor bliver den nye X, men vi vender meget snart tilbage med mere om ny CX30, vi har sparket dæk på nyheden, men lige nu handler det om en helt ny, anderledes og meget spændende motor.

En motor som det kommende år vil hente alle de priser man kan forstille sig, og så slutter vi med lidt kolde, kontante oplysninger.

Billigste Mazda 3 med X-motor er prissat til 300.000 afrundede kroner med det hele. Vi anbefaler gerne den automatiske version, her er prisen steget til 322.000 kr, men igen, hvis det er muligt, så er det den model man skal vælge. Vi kan også oplyse, at den nye motor er typegodkendt til den nye Euro 6 norm, altså en grad bedre end den der hedder 6-d Temp, og vi har også helt nye forbrugstal opgjort efter WLTP norm. Her er tallet fra 21,7 km/l, som er rigtig flot for en familiebil med 180 heste og benzinmotor i næsen.

Skyactive X 2,0

180 HK 6000 o/m

224 Nm v 3000 o/m

21,7 km/l WLTP

122 g CO2/km

euro 6 miljnorm

oktankrav 95

Det er aldrig sket før, men nu gør vi det. Hvis du kan få pengepungen til at række, så skal du vælge Mazda 3 med både ny motor og tilhørende automatkasse, også selv om den kun er 6-trins. Det fungerer rigtig godt.

Pin It on Pinterest