Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. November '22 20:46 by Jørli Petersen

En legende genopstår

Normalt er den åbne bil dyrere end søstermodellen med fast tag, men ikke i dette tilfælde. Søstermodellen er den legendariske Mågevinge.

Mange år i første række, mange år med mange misundelige blikke, efterfulgt af mange år gemt af vejen, mens rust og almindeligt forfald efter at par færdselsuheld, satte sit præg på denne Mercedes SL 300 Roadster.

Heldigt for bilen, er den med årene blevet en legende. Det betyder, at selv om det er særdeles kostbart at foretage den gennemgribende reparation, er det både pengene værd, bilens værdi overstiger prisen på den totale genopbygning, der er foretaget fuldt og helt efter de oprindelige specifikationer, ligesom hvert et sting i bilens kabine er helt som det var, da den rullede af samlebåndet, som en af de første i 1957.

Et par færdelsuheld og mange år i skyggen, havde sat sit tydeligt præg på en af de første model SL300, der blev præsenteret i 1957.

Det gør heller ikke historien dårligere, at søstermodeller, eller den model med fast tag, er endnu mere legendarisk, – helt rigtigt, det er den Mercedes, der også kaldes for Mågevingen, og for en sjælden gang skyld, er den lukkede model mere eftertragtet end den åbne roadster, og så er der rent faktisk forskel på den åbne og den lukkede model med de særdeles iøjnefaldende døre.

Mågevingen har lidt mere motorkraft, den præsterer lidt bedre, både på acceleration, men naturligvis også på tophastighed, og så hører det med til historien om den lækre SL, der var i produktion fra 1957 til og med 1961, at den rent faktisk er en gadeversion af den Mercedes racer, der vandt et utal af løb i starten af 50’erne.

Motoren i denne SL 300 Roadster er en række 6’er, gearkassen er en traditionel 4-trins manuel, men det er usædvanligt, at motoren har tørsump, at den er udstyret med mekanisk direkte indsprøjtning, ligesom undervognen er meget anderledes, end det man ellers kunne købe for penge i 50’erne.

SL 300 Roadster var avanceret bil i 50’erne. En detalje som tørsump trækker sine spor direkte til bilens oprindelse, – motorsport.

Ikke noget med hestevognsfjedre, SL 300 har skruefjedre på baghjulene, forhjulsophænget er det vi i dag kalder dobbelt wish-bone, mens det kniber voldsomt med bilens bremser.

En Mercedes SL 300 Roadster har tromler både for og bag, vel at mærke i en periode, hvor skivebremserne var opfundet og benyttet hos et par konkurrenter, men Mercedes har hængt godt og grundigt i bremserne, mens man koncentrerede sig om motoren, der lagde mere end fornemme 218 HK ved 5800 omdrejninger og 275 Nm.

Kabinen er nøjagtigt som den var, da bilens rullede af samlebåndet i 1957. Ikke en eneste lille syning sidder forkert.

Det gav bilen en tophastighed på 215 km/t, mens de første 100 trods alt var begrænset til 10 sekunder, som var rigtig hurtigt i slut halvtredserne, også når bilen vejede 1383 i tom tilstand, en vægt som var ganske høj vurderet efter datidens biler.

Prisen på den fuldt restaurerede Mercedes SL 300 Roadster er ukendt. Til gengæld er det ganske vist, at alt arbejde fra rust til en tilstand som ny, er foretaget af en ægte specialist i store stygge England, som også beskæftiger sig med biler med rattet i den ”rigtige side”.

Mange bliver sikkert overrasket når vi siger, at akselafstanden “kun” er 240 cm. Bilens højde med kludetaget lukket er 140 cm, og så vejer bilen 1383 kg, som er pænt meget for en sportsvogn i slut 50’erne.

Pin It on Pinterest