Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

12. March 09:00 by Jørli Petersen

En sen anmeldelse

Kia har efterhånden en del erfaring, og nu kører Niro videre i det designspor, der både findes i EV6 og Sportage.

Vi har tidligere haft Kia Niro til test som plug-in hybrid, og det var en lidt blandet anmeldelse. Nok mest fordi vi havde forventet os mere, for Kia er ved at have oparbejdet en god portion erfaring med netop plug-in, og man er heller ikke uerfarne, når det gælder rene el-biler, hvor vi underligt nok er havnet i den lidt omvendte situation, når vi skal sammenfatte et helhedsindtryk.

Kia Niro overrasker som el-bil, den er bedre end vi havde forventet, og er det så fordi vi ikke havde ventet noget som helst, og havde skarpslebet den store hæksaks, så vi kunne skære Niro ellert ned til grunden på et par sekunder, men efter en ganske kort betænkningstid, er svaret nej.

Niro laves i en række udgaver. Vores foretrukne er ikke på det danske marked, – det vil være Niro som diesel, i Danmark har Kia valgt kun at sælge plug-in Niro og den rene ellert, og læn dig lige tilbage i stolen, før du læser videre, for vi synes med et meget lille forbehold, at Niro som ren ellert er bedre end Niro som plug-in hybrid.

Vil du vide, hvad det er der ”trykker” med Niro PHEV, må du en tur i søgefeltet og finde frem til bemeldte køretøj, og inden du har nået at formulere det lille spørgsmål omkring forbehold, er vi allerede godt i gang med forklaringen, for pludselig handler det om pris.

Alle el-bilers fjende nummer et. Sædevarme, køling, varme mig her, og det koster på rækkevidden.

Hvis denne test havde været skrevet for et par måneder siden, havde vi skrevet, at Niro EV er en fin familieløsning, der både har en god størrelse, høj brugsværdi, god rækkevidde og pænt med udstyr i forhold til en række konkurrenter, – med andre ord et godt bud på en ellert, hvis man havde sådan en på ønskelisten, men nu er Kia Nrio EV ad et par omgange blevet dyrere end den Tesla 3, og så styrter den elektriske verden sammen.

Fra at være et prismæssigt godt alternativ, er Kia Niro pludselig blevet den dyrere løsning, og så gælder der helt andre spilleregler, hvis den store sammenligning på pris skal have nogen indflydelse på både vurdering i test og det endelige valg, når familien skal tage den grimme beslutning.

Det koster på vægten

Et andet punkt der springer i øjnene, når man går Kia Niro EV efter i sømmene, er bilens kørevægt. 1767 kg er ikke meget for en ellert, især ikke når bilen har et batteri på 68 kWh, som er en god del af forklaringen på bilens fornuftige rækkevidde, der spænder fra 270 til 565 km alt efter de ydre forhold fra vind til vejr og hvor man kører.

Nogenlunde traditionel kabine med rimelig let betjening.

Som altid er det bykørsel om sommeren, der trækker det flotteste tal, med 565 km er Niro pludselig blevet en familiebil, der kan køre en hel uge for langt de fleste bymennesker eller familier, og selvfølgelig ryger der næsten 200 km af rækkevidden, når sommer skifter til vinter, men 375 km er ikke så slemt, at vi er begyndt at rulle med øjnene, så længe man holder sig til det, vi mener, er det korrekte, at betragte el-biler som en bil til byerne, og måske til nabobyen med lidt omtanke, vel at mærke hvis man ved, der ryger nogle ekstra kilometer på forbruget, og man har tid til at lade lidt hjemme i carporten. Bor man på 4. sal, er man i den triste situation, at man skal til at finde en ledig ladestander, og det er i sig selv ved at blive vanskeligt, og det bliver værre og værre hver eneste dag.

Bil til bykørsel

Køremæssigt er vi heller ikke i tvivl. Forskellen fra Niro som PHEV til ren ellert er omkring 250 kg. Og det kan mærkes. Vi er ikke helt derude, hvor vi vil kalde Niro EV for en iPad på hjul, men vi er godt på vej. Dvask og uinspirerende, hvor PHEV udgaven er noget bedre, men tilbage til det med byerne, vi opfatter mest af alt el-bilen som bilen til byen, så vi har ikke de store behov for den store behændighed, vi har ikke tænkt os at udfordre bilens grænser på Vesterbrogade, så det handler vel bare om en lidt kvik styrerespons i en kritisk situation, og det går an. Lad os blive ved det.

Kæmpe nakkestøtter.

Kia design med mange små detaljer.

Vi lukker med samme type salmevers som vi startede. Kia mener med sikkerhed, at det er umanerligt trist, at konkurrenterne kan finde på at sætte prisen ned på den måde, som det er sket med Tesla. Fra at være en meget dyrere konkurrent, er Kia pludselig blevet den dyreste, og da Kia i Danmark er en privat importør, kan man ikke selv jonglere med priserne. Det er noget der er forhandlet og aftalt, bilerne er betalt før de forlader Korea, så Kia i DK har fået hevet bukserne ned, Kia sidder i suppedasen, og så kunne vi ikke lade være med at se os om i landskabet, hvor hvad koster en Kia Niro EV i landene omkring os.

Sverige, sådan cirka det samme. England, omkring 310.500 kr, men så er der alt det med uden for EU så glem det, samtidig med rattet er rykket over i den forkerte side. I Tyskland skal man vente på en brugt model, der kan sendes videre til DK med tysk statsstøtte, for nyprisen er som den er i Danmark – nogenlunde, mens Norge er meget mere interessant. En Kia Niro EV koster 285.000 danske kroner, så måske man skulle se sig om efter noget norsk dyt, hvis det skal være en Niro EV.

Rækkevidde estimeret: Kia Niro EV Upgrade
By koldt vejr 375 km By mildt vejr 565 km
Motorvej koldt vejr 270 km Motorvej mildt vejr 345 km
Gennemsnit koldt vejr 320 km Gennemsnit mildt vejr 435 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Kia Niro EV Upgrade

Kias EV6 design er mest tydeligt bagerst på praktiske 5-dørs Niro med pænt stort bagagerum.

Pris: fra 339.900 kr

Pris for testbil: 427.895 kr

1 – aut

204 HK 6000-9000 o/m

255 Nm v. 0-6000 o/m

0-100 km/t: 7,8 sek

Tophastighed: 167 km/t

Batteripakke 68 kWh

Spænding ? 400 V

Rækkevidde 460 km

Kørevægt: 1757 kg

Totalvægt: 2200 kg

Trailer: 300/750 kg

CO-2: 0 g/km

Rækkevidde 460 km

Kørevægt: 1757 kg

Totalvægt: 2200 kg

Trailer: 300/750 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest