Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. June 21:11 by Jørli Petersen

En tirsdag på Tirsbæk

Peugeot Partner i en knap så almindelig udgave. Partner med hard-core 4×4 system, spær, hill-decent og øget frihøjde.

Varebiler med træk på alle fire er mere end usædvanlige i Danmark. Der er nærmest sjældne, og de to altdominerende leverandører af de meget få 4×4 biler er VW og Mercedes, men nu får de tyskere kamp til stregen, og det er ikke hvem som helst, der byder tyskerne op til en rundtur i mudder, sand og sne.

Dangel, der er et selvstændigt firma med speciale i ombygning af varebiler til 4×4, er på vej ind i Danmark, og de biler der i første omgang vil kunne købes med træk på alle fire, er Opel og Peugeot.

Dangel leverer selvfølgelig også ombyggede biler til alle de andre bilmærker i Stellantis koncernen, men indtil videre holder den danske importør sig til to af fire mærker, mens Toyota er uafklaret.

Den kontroversielle nyhed i kølvandet på de nye 4×4 varebiler må være, at den danske importør af disse biler, går ind for langt flere landbaserede vindmøller i Danmark. Selvfølgelig fordi mange af møllerne er placeret på steder, hvor det kan vise sig nødvendigt for servicefolk, at have noget mere terrængående, for at kunne tilse møller hele året, men der er selvfølgelig mange andre mulige købere end vindmølleteknikere.

Har du trykket på hill-decent knappen, så er det vare lige frem efter næsen. Nu skal du kun styre bilen.

Steen Bonne Schwaner fra K.W. Bruun, der importerer både Opel og Peugeot, er åben om det begrænsede brug i Danmark. -Vi kommer slet ikke i nærheden af det antal 4×4 varebiler, som vi ser i Norge, til gengæld er bilerne vigtigt for vores muligheder på markedet, for hvis en mulig køber skal have fem biler med 4×4 plus 50 andre, så kommer vi ikke i betragtning, fordi vi ikke kan levere de første fem, så terrængående varebiler har sin berettigelse på flere måder, understreger Steen Bonne Schwaner.

Terræn på fransk

Hvad er det så for terrængående varebiler der er på vej til Danmark?

Modelprogrammet er komplet. Alt hvad man kan købe hos en Opel eller Peugeot forhandler, kan også bestilles som 4×4, og så er det lige så vigtigt at vide, at bilerne ikke er off-road biler i stil med Toyota Landcruiser, for at nævne den bedste af dem alle.

4×4 varebiler er almindelige arbejdsbiler, som kan noget mere end standardbilen, det er bilen, der kan køre i noget dybere hjulspor, og det er varebiler, der kan bringe teknikere og reservedele længere ud i et terræn, som ellers er lukket land for en standard varebil.

Tre hjul er rigeligt til at komme videre i en udfordrende skovbund.

Vi har løbende haft mindre artikler og beskrivelser af 4×4 varebiler fra Dangel, men det franske firma er ikke en hvilken som helst virksomhed, der hygger sig med lidt 4×4 i fritiden. Det er velbygget og ægte 4×4, der bygges på bilerne. Man starter med at lave en kraftoverføring i bilens originale gearkasse, herfra sender man kræfterne videre til bagakslen, hvor Dangel har placeret en viscokobling, der styrer trækket på baghjulene, som selvfølgelig bliver ændret til en klassisk bagaksel i stil med det vi kender fra den almindelige bil med træk på baghjulene.

Et Dangel system kan bestilles med differentialespær, man kan øge bilen frihøjde, på nogle modeller er der flere valgmuligheder, men den nye Opel og Peugeot 4×4 er langt det meste af tiden en helt almindelig varebil med træk på forhjulene.

Det er først, når man drejer ned ad skovvejen, man enten drejer eller trykker på 4×4 knappen, man får glæde af det udstyr, som ikke er helt billigt, og det er også en anderledes oplevelse, at køre terræn med en 4×4 varebil.

Hvis man er opmærksom på bilens størrelse og fysiske fremtoning, er en Dangel ombygget varebil forbløffende god i terræn. Hill decent er noget af det udstyr man kan tilkøbe, og det fungerer fortrinligt, og det er især lidt grænseoverskridende, at køre terræn med en Citroen Jumper, der er identisk med Peugeot Boxer. Her er det kun bilens længde, man skal være opmærksom på. Jo kortere bil, jo mindre risiko er der for at komme til at ”hænge” på bugen, og vi anser Dangels system som et hak eller to bedre end de mere elektronisk baserede systemer, vi ser hos flere konkurrenter. Dangel 4×4 er en mellemting mellem den lette 4×4 og den ægte off-roader.

Kostbart ekstraudstyr

Prisen for et 4×4 system til en varebil afhænger af det individuelle ønske. Vi har nævnt differentialespær som det vigtigste ekstraudstyr, men det koster også ekstra at få øget frihøjden ekstraordinært, og så kommer hele spørgsmålet om dæk, der også er en væsentlig faktor for bilens evner i terræn.

Franske Dangel er eksperter i at forvandle en helt almindelig varebil, til en varebil, der kommer rigtig langt ud i vanskeligt terræn.

Her vælger den danske importør, at købe bilerne hjem med standarddæk. Dels fordi bilerne bliver dyrere, hvis de monteres med større eller dyrere dæk på fabrikken. Når bilerne kommer til Danmark, ryger der dansk afgift oven i en i forvejen forhøjet pris, og så får bilerne også et dårligere CO2 tal, og dermed en permanent højere afgift, og alt det slipper man for, hvis man venter med at sætte særlige dæk på bilen, til de er leveret i Danmark.

En 4×4 Opel og alle de andre, skal først forbi Dangel. Det er ikke Stellantis fabrikkerne, der bygger 4×4 bilerne. Man starter med at sende en færdig varebil til Dangel, som bygger bilen færdig på en af deres fabrikker. Herfra sendes de til importør, forhandler og endelig køber, og for at få en mere terrængående varebil, skal man som en god tommelfingerregel lægge 100.000 kr oveni den pris, man ellers skulle betale for den valgte bil, så det er ikke for sjov, man vælger en 4×4. Det er fordi, der er brug for bilen. Den opfylder et behov i virksomheden.

Begrænset motorprogram

Vi nævnte, at alle varebiler fra de fem mærker kan fås med 4×4, men man kan ikke vælge frit mellem motorer. De mindste modeller som Peugeot Partner fås kun med 1,5 liters diesel med 130 HK. Opel Vivaro og artsfæller fås kun med 145 hestes 2-liters diesel, mens den store Boxer kan fås med enten 140 eller 165 HK. Boxer og Jumper er som bekendt i meget nær familie med Fiat Ducato, men Ducato kan ikke fås med 4×4. Der er ikke bygget en kraftoverføring til Fiats gearkasse, men fælles for alle 4×4 modeller er, at de kun fås med manuelt gear.

Fremtidens drivmidler, herunder alle former for el-biler, vil også kunne udstyres med 4×4 fra Dangel. Første standardbil ventes klar i 2025.

De nye 4×4 modeller kan allerede bestilles nu. Til gengæld er der ekstra lang levering af en 4×4, så hvis man er meget hurtig, vil bilen kunne leveres omkring nytår, og på den måde må 4×4 købere stille op i den lange kø af ventende bilkøbere, for det er ikke kun personbiler, der er ramt af leveringsproblemer fra en række underleverandører. Der er også ekstra lang leveringstid på varebiler.

Det er en anderledes oplevelse, at køre terræn med en Citroen Jumper, som ikke kommer til Danmark. Til gengæld kommer søstermodellerne fra både Opel og Peugeot.

Pin It on Pinterest