Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. January 13:09 by Jørli Petersen

En truet model

Opels nye front er rykket over på Grandland, hvor plug-in versionen er totalt dominerende.

Salget af biler med både og, også kaldet plug-in hybrid, er en truet race. Ved årsskiftet til 2023 har staten nok engang tiltusket sig lidt ekstra indtægter, selvfølgelig i skikkelse af højere afgift, og for denne Opel Grandland betyder det, at prisen er hoppet fra 385.000 til 400.000 kr i afrundede kroner.

At testbilen koster 35.000 kroner ekstra, er ikke usædvanligt, for landets bilimportører har den gode eller måske knap så gode vane, at vælge testbiler med mere end grundudstyr. Det kan både virke forstyrrende på det samlede indtryk, mens det på den anden side set er ekstra lækkert, for vi er vel alle en vis grad at luksusmennesker, men i tilfældet Opel, er det altid en ekstra fornøjelse at få fingre i noget af det større, for Opel udmærker sig i særlig grad med rigtigt gode sæder.

Så. Læren fra de første linjer er endnu engang, er du på jagt efter en bil med gode sæder, så tjek lige Opel forhandleren, som har mere end en enkelt model med siddekomfort i topklasse.

Ellers, som det hedder på lidt primitivt dansk, er Grandland en Opel variant af Peugeot 3008, der må betragtes som stamfaderen til plug-in hybrid fra Stellantis koncernen.

Opels egen stil

Overraskelsen er i dette tilfælde, at Opel har formået at adskille deres plug-in bil på en rigtig positiv måde. Det er som om, der er meget lidt til fælles med Peugeot 3008, det er to biler med meget forskellig stil, – foruden sæderne naturligvis, og går man meget strengt til opgaven, kan man kalde Grandland for gammeldags eller fodslæbende, men denne anmelder har det lidt anderledes.

Man kan ikke sige Opel uden også at tænke på sæder i topklasse.

Grandland er traditionel, den har den klassiske type kabine sammenlignet med 3008, så der er lagt lidt op til noget frit valg på to hylder, for er man til det klassiske, vælger man Opel, foretrække man det anderledes, kan man man kikke på 3008, og efter en del gransken over de to udlægninger af to teknisk identiske biler, faldt vort lod til Opels fordel, især fordi Opel har givet bilen et nyt udvendigt design. Grandland har fået det vi kalder Mokka-face, den nye Opel front, og det udvendige kombineret med en rigtig godt sammensat kabine er afgørende for vort valg, som bevares, er afgjort på noget der ligner målfoto.

Grandland har kombineret skærm med det klassiske. En god portion dreje- og trykknapper giver pluspoint.

Den rette type PHEV

Teknisk er Opel på rette spor. Fidusen ved en plug-in er fortsat, at denne type bil fortsat er billigere end den traditionelle type bil, og for Opel betyder det, at en diesel Grandland koster 490.000 kr, hvilket gør modellen inderligt uinteressant, men det betyder også, at Opel holder 1,2 modeller væk fra markedet, for med plug-in får man en 4-cylindret motor, at det er en 1,6 gør ikke tingene dårligere, tværtimod, og tilsat en gang turboladning, er vi oppe på de 180 HK under alle forhold, og når der er strøm på batteriet, kan man komme op på 225 HK.

Plads til det meste.

Rækkevidden på batteri er 62 HK, vi kunne ikke genskabe de lovede antal kilometer på den faste testrute for plug-in biler, vi ligger pænt lunt i den gode halvdel af resultater, men det er fortsat koreanerne, der kan det med solid rækkevidde for plug-in biler, men Opel Grandland er rigelig til daglig kørsel på ren el, hvis det er det man ønsker, men det kræver som altid, at man har let adgang til opladning, og det betyder næsten altid, at man har en lader hængende på væggen hjemme i carporten.

Opgraderingen af Grandland som helhed. Et rigtig positivt indtryk, vi vil som vi har beskrevet det, vælge Grandland foran Peugeot 3008, hvis pengene stemmer sådan nogenlunde, og det burde gøre det muligt for Opel, at blande sig blandt de bedste sælgende hos det publikum, der fortsat vælger plug-in med de fordele, det nu giver.

To tilsyneladende forskellige biler, og de er mere forskellige, end man umiddelbart skulle tro.

To sider af samme sag set bagfra.

Til gengæld er det åbenlyst, at denne type bil stille og roligt er på vej ud af markedet. De lande der ikke giver skatterabat til denne form for elektriske køretøjer, sælger meget få biler af plug-in typen fordi det er meget dyrere end den traditionelle type bil, og derfor vil vi se stadigt færre plug-in biler i de kommende år.

Opel Grandland PHEV 225

Pris: fra 399.990 kr

Opel Grandland er det vi kalder den rigtige type PHEV. En bil hvor man ikke har minimeret benzindelen, men opretholdt det originale, og tilsat noget el som et ekstra krydderi eller mulighed om man vil.

Pris for testbil: 434.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

8-aut

Samlet:

225 HK v. 6000 o/m

300 Nm v. 3000 o/m

Benzinmotor – 180/6000 o/m

Elmotor – 110 HK

Batteripakke: 13,2 kWh

Rækkevidde: 62 km

0-100 km/t: 9,8 sek

Tophastighed: 225 km/t

Forbrug: 71,4 km/l

Kørevægt: 1875 kg

Totalvægt: 2290 kg

Trailer: 750/1250 kg

CO-2: 31 g/km

Pin It on Pinterest