Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. September '15 10:37 by Jørli Petersen

En tusse for et blink

Toyota er specialister i hybrid, og selv om mange bilmærker begynder at blande sig med nye former for blandet drivkraft, har Toyota et forspring, som man tydeligt mærker i den daglige omgang. Den store erfaring er nu spredt ud over mange bilmærker, og mindste hybrid er Yaris, som omvendt er blevet voksen, forstået således, at bilen endelig har den stil og især den indretning, som den fortjener.

Selvfølgelig er det de centerplacerede instrumenter jeg taler om. Der er mange former for tant og fjas i biler, noget er godt, andet er kikset, og det skråtstillede instrumenthus midt i panelet i gammel Yaris hører til den sidste kategori. At de første Yaris stadig tjener sine ejere trofast og uden nævneværdige problemer er en selvfølgelighed, for selv om Toyota med mellemrum giver sig af med kikset tant og fjas, er det aldrig gået ud over kvalitet og driftsikkerhed, – og en meget væsentlig ting når vi taler nye teknikker, må være pålidelighed og stabilitet, og her har Toyota vist, at deres hybridbiler kan holde og leve et problemfrit liv.

Under bagsædet

Toyotas udvikling ses blandt andet af den ændrede placering af batteripakken. Både benzintank og batteripakken er nu gemt væk under bilens bagsæde. Det betyder, at bagagekapaciteten er bevaret, det betyder også, at den ekstra vægt ligger godt og lavt lige foran bagakslen, og samlet set har Yaris Hybrid en bedre vægtfordeling end en almindelig Yaris, selv om betydningen er begrænset.

Yaris som hybrid er meget anderledes end standard Yaris. Benzinmotoren er på 1,5 liter, den klart største i modelprogrammet, men ikke den kraftigste. Toyota henter kun 74 HK fra 1,5 motoren, men der kan også hentes en del heste fra batteripakken, så den maksimale ydelse over en kort strækning kan nå op på 100 HK.

Samtidig er batterierne i Yaris blevet større. Nu kan man køre bilen som ren el-bil over en kortere strækning, med forsigtig kørsel kan man køre gennem en bykerne med restriktioner med meget let fod, men Toyotas form for hybrid er især beregnet på at spare brændstof under typisk bykørsel, for på landevejen har man meget lidt gavn af hybridløsningen.

Lidt ekstra kraft under hurtige overhalinger, men man overvejer lige en ekstra gang, for CVT-gearet får motoren til at jerne op i omdrejninger på et kvart sekund, den lyd har altid irriteret mig, og der går en del sekunder, før gearkassen finder sit rigtige leje, og ved kørsel på almindelig landevej, er det ikke den samlede maskinparks drejningsmoment der imponerer.

Priserne daler

Til gengæld er der mening med hybridbiler i byerne. Her får man ekstra kræfter fra start, men får begrænset benzinforbruget, på det område hvor forbruget er størst, og selv om forbruget officielt opgives til mere end 30 km/l, skal der vist en kunstner bag rattet, før vi kommer i nærheden af de 30.

Men et forbrug lidt over 20 km/l med blandet kørsel, og med forsigtighed kan man nå 23-24 km/l i snit, men hybrid giver mest af alt mening i bykørsel. Det er her man sparer brændstof, og så glæder vi os også over, at Toyota for alvor er begyndt at få priserne på hybridbilerne ned på et niveau, hvor det bliver rigtig attraktivt.

Da Yaris Hybrid dukkede op i nuværende form, var prisen omkring 200.000 kr. Siden er prisen dalet af flere omgange, og med mindst muligt udstyr, kan Yaris som hybrid nu fås for 165.000 kr før metallak, levering og alt det andet sælgeren forsøger at pådutte en bilkøber.

Og vi lukker med en forklaring på den besynderlige overskrift, for Toyota er på mange måder umanerligt konservative, og en af de nymodens opfindelser der kræver noget tilløb, er det såkaldt komfortblink, – de tre blink bilen fyrer af når man trykker forsigtigt på stilkkontakten, og nu kan komfortblink fås som ekstraudstyr. Prisen er to ekstra blink ved vognbaneskift er lidt over 2000 kr, altså 1000 kr. for et blink.

Toyota Yaris Hybrid 5d

Pris: fra 164.995 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl + el

CVT aut-gear

74 HK v. 4800 o/m

Max hybrid-effekt: 100 HK

111 Nm v. 3600-4400 o/m

0-100 km/t: 11,8 sek

Tophastighed: 165 km/t

ECE-snit: 30,3 km/l

Kørevægt: 1170 kg

Totalvægt: 1565 kg

Trailer: 0/0 kg

Bursd value 11,7/75 = 6,4

Pin It on Pinterest