En ven i hverdagen

Skoda har skiftet frontdesign, og første model med det nye ansigt er/var Elroq, der er Skodas mindste el-bil, men den er kun ganske lidt mindre end Enyaq, og de to modeller deles både platform og teknik, – så er det ikke mere to sider af samme sag?
Skoda viser nyt design med model Elroq. Fronten har fået en ny og mere venlig fremtoning, men som det er tilfældet med resten af mærkerne i koncernen, afstår Skoda fra de store omvæltninger. Derfor ligner bagpartiet på Elroq fortsat noget Skoda, så der ikke er nogen mulighed for forveksling.
Noget helt andet med Elroq må være, om Skoda er gået på rov hos sig selv? Det helt store spørgsmål vil være, om Skoda samlet går frem, for Elroq ligner også en god konkurrent til det man kalder den større model Enyaq, for de to biler deler i høj grad teknik. Motorer og batteripakker går igen, det samme gør indretning, betjening, instrumentering og meget mere, sjælen er den samme i de to modeller.

Elroq siger velkommen med 98 procent og en rækkevidde på 391 km efter bilens egen måler. Der er meget langt til 560 kg, der er bilens WLTP rækkevidde.
Vi brugte betegnelsen ”større” om Enyaq. Det er vel rigtigt målt centimeter for centimeter, Elroq er 448 cm lang mod 466 til Enyaq, men den er en snas højere end Enyaq både i ny og lidt ældre variant, de har samme akselafstand, og derfor kan man også sætte lighedstegn mellem Elroq og Q4 og ID.4, det er samme platform, men forskellen til ny model Enyaq må være, at den mindre model med 170 HK motor er væk hos Enyaq. Nu starter man med 204 HK, som vel også er den vigtigste motor til Elroq.
Prismæssigt starter Enyaq ved 300.000 kr, men blinker man med øjnene, er prisen oppe på 350.000 kr, mens billigste Elroq lægger ud ved 250 af de lange, og på en eller anden måde skæver vi kraftigt i retning af de lidt mindre udgaver af Elroq.
De modeller med enten 170 eller 204 HK, og vi har især et godt øje til den model, der ”kun” trækker på baghjulene, som på en sjov måde fører traditionerne videre fra tidligere modeller som første model Octavia fra 1962 og senere 105/120, og så ikke mere drilleri for nu.
Det kendte problem
Testbilen er den såkaldt store model 85. Det er med 285 HK fordelt på to motorer og derfor med træk på alle fire, denne model har en lidt høj basispris, og tilsat ekstraudstyr på testbilen er vi oppe over 350.000 kr, og så begynder er det helt ærligt at gøre ondt. Især fordi Elroq på papiret er den ”lille” ellert.

Gode sæder og rigtig praktisk indretning. Skoda har lagt vægt på komfort.
Inden læseren begynder at få alt for dårlig opfattelse af testbilen, iler vi med en håndfuld plusser. Vi er ikke kun positivt indstillet overfor det nye frontdesign, som i øvrigt går igen på ny Enyaq, vi har helt kontante plusser til Elroq allerede efter den første testrunde, og bilen vinder hele tiden ved nærmere bekendtskab.
Det kan man så vende til noget mindre godt ved bilen, for det er den daglige omfang, der henter plusser, og mens vi kender teknikken i Elroq, er det de mange funktioner i denne mindre el-Skoda, der giver plusser i direkte sammenligning med andre ellerter.

Masser af funktioner sidder under rattet i de tre stilkkontakter.
Tjek lige bilens kontakter og greb. Ikke nok er det bundlogisk opbygget, Skoda er heller ikke hoppet på den stigende VW-bølge med mere og mere skærm frem for gode gammeldaws kontakter der skal drejes eller trykkes, og det er her vi nærmest skovler point over til Skoda, for man kan ikke helt se bort fra, at mulige købere – skråstreg – leasingtagere, også ser på både VW, Skoda og andre, og her falder vort valg helt klart på Skoda. Vi forstår hvorfor mærket er i kraftig fremgang generelt.
Det vi også må kalde et oplagt valg, er bilens såkaldte motorisering. Hos Skoda skal man vælge mellem en eller to motorer, og med 285 HK i testbilen, er vi om ikke i den helt vilde klasse, hvor al sund fornuft er forsvundet til fordel for alt for mange heste, men vi er alligevel i en kategorina, hvor vi godt kan spørge, om det nu er rigeligt?
Det rigtige valg?

Skoda er bilmærket, der har ansat Praktiske Gris, og det er helt oplagt at lægge et net under nattehylden, så der er styr på ladekablet.
Vi er naturligvis positivt indstillet overfor et pænt stort batteri. Testbilen har en ganske flot WLTP rækkevidde på 568 km, men som det er tilfældet med alle andre ellerter, holder WLTP-tallet ikke i byretten. Vi er nærmere et tal, der svinger omkring 450 km i den virkelige verden, og vi kan ikke helt komme uden om, at træk på alle fire giver stabilitet, men den negative side af vægt og pris, og så giver vi point til Elroqs generelle køreegenskaber, som vi mener er over middel for el-biler, endda noget over, hvis vi skal være ekstra eftertænksomme. Vi giver gode point for styreegenskaber, vi giver meget høje point for retningsstabilitet, det eneste vi måske kan kredse lidt om, er selve undervognen, som bevares er sat op til at give en gang komfort, men den kan også virke lidt hårdt afstemt i nogle situationer, så Skoda har sikkert været lidt ja/nej, da der skulle vælges affjedring, hvor vi måske ville have valgt lidt mere komfort, dog uden at vide, hvad prisen ville være. Det er kun et gæt.
Vi har ikke noget dårligt at sige om bilens teknik, den går igen i en lang række modeller fra VW-koncernen, så det er noget, der har kørt nogle kilometer, så det er høvlet igennem forfra og bagfra, men det der også adskiller Skoda Elroq, er de tanker der ligger i hverdagen. Kort sagt den daglige omgang med en Skoda.

Elroq er officielt den mindste el-bil, men sådan opfattes den ikke. Stor og lille ellert er meget nær hinanden hos Skoda.
Vi har set det i generationer, for første overraskelse fra Skoda var noget så praktisk som en medbragt paraply i den første model Superb, det kan også tilkøbes til Elroq, men det er også indlysende logisk, at sætte et ekstra net under hattehylden, så man har styr på sit ladekabel, og hvad med en fast plads til isskraberen, og til solbriller, og sådan kan vi hele tiden finde små logiske ting og sager hos Skoda, og på den konto er Skoda i særklasse.
Men: Vi slipper ikke for at give vor mening til kende. Et eller andet sted er vi meget positivt indstillet overfor Elroq 85 som model testbil. Alligevel kan vi ikke lade være med at skæve til alternative modeller, og hos os ligner den helt oplagte model Elroq den 204 hestes version med stor batteripakke og træk på baghjulene, for vi har en grum fornemmelse af, at 204 HK er rigeligt til Elroq, så hvorfor ikke kombinere det vi mener, er den mest oplagte motorisering med det store batteri, og på den måde få bedst mulig rækkevidde.

Elroq med træk på alle fire og 286 HK. Spørgsmålet er også, om det ikke er rigeligt til familiebilen, og næste spørgsmål er nærliggende, er mindre udgaver af Elroq et bedre køb?
Skoda Elroq 85
Pris: fra 249.995 kr
Pris for testbil: 354.875 kr
1 – aut
285 HK
545 Nm
0-100 km/t: 6,6 sek
Tophastighed: 180 km/t
Batteripakke 77/82 kWh
Spænding 400 V
Rækkevidde: 568 WLTP km
Kørevægt: 2181 kg
Totalvægt: 2650 kg
Trailer: 750/1000 kg
CO-2: 0 g/km