Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. November '17 13:47 by Jørli Petersen

En verdensbil

Vi behøver nok ikke at skrive, det er den nye Fiesta til højre i billedet, til gengæld er det tydeligt, hvorfra Ford har fået inspiration til det nuværende design. Ganske lækkert, men alligevel, originalen er nu mere nejs!

Den nye Ford Fiesta er en bil, der skal sælges i rigtig mange lande over det meste af verden. Ford kalder det en verdensbil, og i europæisk trim og opsætning, giver den nye Fiesta et rigtig godt indtryk på næsten alle områder.

Fiesta holder de traditionelle Ford kvaliteter i hævd, vi havde store forventninger til bilens køreegenskaber, og de er blevet indfriet til fulde, selv om Fiesta i denne meget folkelige 100 hestes version ikke er den skarpeste kniv i Fiesta-skuffen, for bilen bliver selvfølgelig trimmet efter udgave, og den folkelige og familibestemte 100 hestes skal selvfølgelig ikke køre som en 200 hestes Fiesta ST.

Navnet Fiesta er en institution, men ny Fiesta er mere end nye baglygter på tværs og flytning af antennen på taget. Ny Fiesta er en gennemgribende ny bil med en helt ny platform. Når man sætter biler i bås, bruger man ofte akselafstand som værktøj, og her er Fiesta uden ændringer. Totallængden er til gengæld strakt nogle centimeter, men det er udhæng over akslerne der er gjort større, og alle ekstra centimeter er gået til mere plads i bilen.

Den store skærm i midten er ny hos Fiesta, men ellers er alt ved det kendte.

Derfor er en af Fiesta stærke sider rummelighed i kombination med let adgang til hele bilen. Vi giver topkarakter til Fiestas brugsvenlighed, det er en god famliebil, det er en bil der kan bruges til de fleste almindelig behov, og vi giver også topkarakter til bilens indretning. Førerpladsen er typisk Ford, vi nikker genkendende til det meste, den nye store centerskærm fungerer som den bør, men vi undrer os en del over, at fartpilot ikke var en del af udstyrspakken.

Det er faktisk længe siden vi har kørt en bil, hvor der ikke var fartpilot.

Fiesta og titler

Ford Fiesta er en af de biler, som i skrivende stund bejler til titlen Årets Bil i Danmark 2018. Fiesta er med sikkerhed af af den tunge favoritter til både den danske og den europæiske titel, og den ligger også højt på listen hos Bursd.com, men vi er ikke ikke vildt begejstret for den komplette pakke med navnet Fiesta.

Vi har berørt de mest positive områder, men vi har det rigtig svært med Fiestas motorprogram. Det er Fords 3-cylindrede 1-liters, der trækker det store læs i Fiesta. Motoren fås i flere varianter, og vi er og bliver ikke nogen fan af 3-benede maskiner.

Desværre er det helt generelt for biler i denne størrelse, at man skal henslæbe tilværelsen med en 3-benet skrotmotor i næsen, og vi vil ikke begynde at rose en 3-cylindret, blot konstatere, at Ford bruger turboladning af denne variant som ren momentturbo.

Fiesta vinder mange point på rummelighed og brugsvenlighed. En populær størrelse familiebil.

Hvis man bare får en prøve tur hos forhandleren, vil man måske blive overrasket over bilens gode acceleration. Den er rigtig hurtig på de første meter, skal vi kalde det for en rigtig kvik bybil, den har fået en 6-trins gearkasse for at mindske ulemperne ved høj hastighed, men Fiesta viser, som sine 3-cylindrede artsfæller, svaghedstegn når det går hurtigt, når der er læs på bilen, under overhaling med højere udgangshastighed, når det går op ad bakke, eller hvis man kombinere noget af ovenstående.

Når det er sagt, skal vi også medgive, at Fords udgave af en 3-cylindret har færre rystelser fra den naturlige ubalance i maskinen, den er betydeligt mere støjsvag end mange andre, så Ford har forsøgt at minimere de hør- og mærkbare ulemper, så den helt almindelige familie Jensen siger OK til Fiesta, men det løser ikke vort problem med point til Fiesta.

Fiesta og sikkerhed

Prisen på Fiesta er som den bør være i denne klasse. Der er en indgangsmodel til under 130.000 kr. At folket så ikke køber denne model er noget helt andet. Vi har også undret os over, at vi i en variant til mere end 175.000 kr ikke har fartpilot på listen over udstyr, og det er også en overraskelse, at autobremse ikke er standard på alle udgaver af Fiesta.

Vi giver ikke strafpoint for denne mangel, men vi ved at andre medier straffer hårdt for manglende sikkerhedsudstyr, og denne mangel kan betyde, at Fiesta ikke vinder nogen titler.

Sikker genkendelse af ny Fiesta. Baglygterne er nu på tværs og antennen er flyttet bagud på taget.

Vi slutter som vi begyndte med bilens køreegenskaber. Ny Fiesta er sat op til komfort, men alligevel forener den komfort med ganske præcise styring og generelle køreegenskaber, der giver en fornemmelse af noget sjovt og inspirerende.

Fiesta på en slalombane er ikke nogen kedelig oplevelse, og skal vi gå til yderligheder med den folkelige 100 hestes, kan vi godt se, hvor Ford begynder arbejdet med undervognen. Det bliver forhjulsophænget, der får første opstramning, men det kommer til at koste på den daglige komfort, så Ford har truffet sit valg med åbne øjne.

Det store billede af Fiesta er masser af plusser, men også med et 3-cylindret minus.

 

Ford Fiesta 1,0 EcoBoost 100

Den nye Fiesta er rigtig skrap til at opsamle visne blade i fronten. Til gengæld kniber det med at komme af med bladene, så hold øje med systemet, for ophobning af blade kan betyde forringet evne til køling.

Pris: fra 129.590 kr

Pris for testbil: 176.260 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

6-trins man.

100 HK v. 6000 o/m

170 Nm v. 1400 o/m

0-100 km/t: 10,5 sek

Tophastighed: 183 km/t

ECE-snit: 23,3 km/l

Kørevægt: 1164 kg

Totalvægt: 1670 kg

Trailer: 500/1000 kg

 

CO-2: 94g/km

Pin It on Pinterest