Ene og alene
Det er en dobbelt skrå i overstørrelse, der skal vendes af de ægte Land Rover fans, der har ægte, klassisk Defender som hjertebarn. Når skråen skal vendes og delvis synkes, er det fordi Defender ikke længere er, som Defender har været, siden den første model blev sendt på banen i 1948.
Fra det tidspunkt var Land Rover Defender ikke kendt for at være hurtig, at være komfortabel, at være støjsvag, at have bunkevis af overskud eller være kendt for at kunne bremse for den sags skyld, det var også en grundregel, at man skulle passe på tommelfingrene, når man kørte off-road, og de første mange år måtte man ud for at låse nav på forhjulene, hvis man skulle køre terræn, og var der risiko for at køre i store vandpytter, skulle man også huske at sætte bundprop i motoren, og selv om det lyder kompliceret, og kun var for de få med Land Rover hjertet på rette sted, så var det disse særheder, der gjorde bilen til noget særligt.
Ny Defender, – og læg godt mærke til betegnelsen NY, for det er kun navnet der har overlevet. Alt andet er nyt. Køremåde, motorisering, komfort og off-road type og egenskaber. Der er slet ikke noget traditionelt Defender tilbage, og de første kilometer på dansk landevej og i dansk terræn peger på en type Land Rover, som kan gå på rov efter de bilkøbere, som ellers ville se efter noget stor Audi, BMW eller Mercedes, for ny Defender er også en stor type luksus SUV, samtidig med den er en meget kapabel terrænbil, og hvis det handler om det sidste, er Land Rover snart ene om at kunne tilbyde den ægte vare.
En rund mille
Konkurrenter fra Toyota, Nissan og Mitsubishi har trukket sig i ren frygt for alt det med CO2. Mercedes ser heller ikke ud til at gide sælge biler af denne type, Jeep er stadig på benen, men vejen ligger åben for Land Rover, som godt kan stille ind på et voldsomt øget salg af Defender.
Ny Defender er netop nu på vej til de danske forhandlere efter en gang Corona forsinkelse. Det er den lange type 110, der er først på gaden. I løbet af efteråret kommer den mindre type 90, som hentyder til de oprindelige antal tommer i akselafstand på Defender, men de to type biler deler motorprogram, der har to diesel og to gange benzin.
Vi gætter på de to dieseludgaver som de mest populære, ene og alene fordi man bør frygte benzinforbruget i de to kraftigste udgaver.
Diesel hedder 200 og 240 HK, begge fra en 2 liters 4-cylindret, og vi sætter en tyk streg i skovbunden, for det første indtryk af en 240 hestes diesel er rigtig fornemt. En velafstemt motor, masser af kraftoverskud, og i terræn vil man aldrig komme til at mangle motorkraft.
Vi har også haft fornøjelsen af den 400 hestes benziner med V6 motor. Den lyder forfærdelig godt, og skulle man alene vælge efter lyd og motorgang, er der slet ingen tvivl, mens alle biler har en meget elektronisk type off-road indstilling og betjening.
Ved første øjekast er betjeningen både indviklet og kompliceret. Når man begynder at finde rundt i systemerne, kan man så koncentrere sig om de mange små kameraer, der er rundt om bilen, nu kan man man se præcis hvor forhjulene er i skovbunden, – om man klarer sig fri af det store træstød, om man kan drible hjulet over den store sten, så man skåner bundpladen eller endnu værre bundkar, man kan også se den nedkørsel, som ellers er i det uvisse, men det kræver øvelse at få de nye systemer på rygmarven, så nye ejere bør sætte tid af til grundige studier, før man kommer ud hvor det kan blive kritisk.
Priserne på ny Defender starter lige under den runde million på hvide nummerplader. Vil man have den store V6’er, skal man på den anden side af 1,2 million, mens priserne på gule plader starter ved 675.000 kr for en model 110, mens de senere kommende model 90 bliver billigere. Små 60.000 billigere på gule plader og godt 100.000 på hvide plader.
På et senere tidspunkt kommer en ekstra lang model 130, ligesom Land Rover er ved at være nogenlunde klar med en fabriksbygget Van, men det er begrænset hvad vi ved om disse to modeller, som tidligst er på markedet i 2021, samtidig med der kommer hybrid-udgaver af ny Defender.
Det særlige
Vi kan næsten betegne ny Defender som en bil snart uden konkurrenter. De der var, har trukket sig fra det europæiske marked, de eneste ægte hard-core type off-roader på markedet netop nu, er Suzuki Jimny og Jeep Wrangler, men de er hver især så meget anderledes, at de ikke er direkte konkurrenter.
Som noget særligt bør vi fremhæve ny Defenders vadedybde på 90 cm. Det er klassens bedste, også uden for Europa. Vi lagde mærke til en meget stor gummilæbe i bunden af døren, som skal holde vand ude fra kabinen, vi har bemærket, at de sårbare elektronikbokse ligger højt placeret inde i bilen, få centimeter fra bunden af forruden, og så har Land Rover gjort det meget lettere at sætte snorkel på Defender. Bilen er nærmest forberedt til snorkel øvelser af- og på.
På begge sider af bilen sidder tydelige plastdele. Man fjerner plastdimsen i venstre side, klikker selve snorklen på plads, og forbinder luftfilter i venstre side af motorrummet med bunden af snorklen, der nu stikker ind gennem inderskærmen, og det hele kan gøre på kort tid.
Når sæsonen er slut, og bilen kun skal hygge sig med almindelig familiekørsel, kan man hænge snorklen på knagen i garagen, hvor den venter på nye eventyr, men først og sidst, så er ny Defender en helt ny bil.
Kun navnet henviser til tidligere tiders bedrifter. Nye kan begynde.