Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. June '20 18:53 by Jørli Petersen

Ene og alene

Ny Defender er klar til salg, og du skal regne med mindst en million, hvis ny – med tyk streg under NY Defender, skal hjem i carporten.

Det er en dobbelt skrå i overstørrelse, der skal vendes af de ægte Land Rover fans, der har ægte, klassisk Defender som hjertebarn. Når skråen skal vendes og delvis synkes, er det fordi Defender ikke længere er, som Defender har været, siden den første model blev sendt på banen i 1948.

Lygteglas er ikke noget der rager ud i fri luft. Tværtimod. Bedre beskyttet i terræn.

Fra det tidspunkt var Land Rover Defender ikke kendt for at være hurtig, at være komfortabel, at være støjsvag, at have bunkevis af overskud eller være kendt for at kunne bremse for den sags skyld, det var også en grundregel, at man skulle passe på tommelfingrene, når man kørte off-road, og de første mange år måtte man ud for at låse nav på forhjulene, hvis man skulle køre terræn, og var der risiko for at køre i store vandpytter, skulle man også huske at sætte bundprop i motoren, og selv om det lyder kompliceret, og kun var for de få med Land Rover hjertet på rette sted, så var det disse særheder, der gjorde bilen til noget særligt.

Man behøver ikke frygte lidt vand. Vadedybden er hele 90 cm.

Ny Defender, – og læg godt mærke til betegnelsen NY, for det er kun navnet der har overlevet. Alt andet er nyt. Køremåde, motorisering, komfort og off-road type og egenskaber. Der er slet ikke noget traditionelt Defender tilbage, og de første kilometer på dansk landevej og i dansk terræn peger på en type Land Rover, som kan gå på rov efter de bilkøbere, som ellers ville se efter noget stor Audi, BMW eller Mercedes, for ny Defender er også en stor type luksus SUV, samtidig med den er en meget kapabel terrænbil, og hvis det handler om det sidste, er Land Rover snart ene om at kunne tilbyde den ægte vare.

En rund mille

Konkurrenter fra Toyota, Nissan og Mitsubishi har trukket sig i ren frygt for alt det med CO2. Mercedes ser heller ikke ud til at gide sælge biler af denne type, Jeep er stadig på benen, men vejen ligger åben for Land Rover, som godt kan stille ind på et voldsomt øget salg af Defender.

Luftfiltret til venstre i motorrummet, er forberedt til snorkel.

Snorklen kan klikkes af og på.

Ny Defender er netop nu på vej til de danske forhandlere efter en gang Corona forsinkelse. Det er den lange type 110, der er først på gaden. I løbet af efteråret kommer den mindre type 90, som hentyder til de oprindelige antal tommer i akselafstand på Defender, men de to type biler deler motorprogram, der har to diesel og to gange benzin.

Vi gætter på de to dieseludgaver som de mest populære, ene og alene fordi man bør frygte benzinforbruget i de to kraftigste udgaver.

Diesel hedder 200 og 240 HK, begge fra en 2 liters 4-cylindret, og vi sætter en tyk streg i skovbunden, for det første indtryk af en 240 hestes diesel er rigtig fornemt. En velafstemt motor, masser af kraftoverskud, og i terræn vil man aldrig komme til at mangle motorkraft.

Vi har også haft fornøjelsen af den 400 hestes benziner med V6 motor. Den lyder forfærdelig godt, og skulle man alene vælge efter lyd og motorgang, er der slet ingen tvivl, mens alle biler har en meget elektronisk type off-road indstilling og betjening.

Ved første øjekast er betjeningen både indviklet og kompliceret. Når man begynder at finde rundt i systemerne, kan man så koncentrere sig om de mange små kameraer, der er rundt om bilen, nu kan man man se præcis hvor forhjulene er i skovbunden, – om man klarer sig fri af det store træstød, om man kan drible hjulet over den store sten, så man skåner bundpladen eller endnu værre bundkar, man kan også se den nedkørsel, som ellers er i det uvisse, men det kræver øvelse at få de nye systemer på rygmarven, så nye ejere bør sætte tid af til grundige studier, før man kommer ud hvor det kan blive kritisk.

Alle programmer til off-road kørsel er elektroniske, og de kræver nogen øvelse.

Priserne på ny Defender starter lige under den runde million på hvide nummerplader. Vil man have den store V6’er, skal man på den anden side af 1,2 million, mens priserne på gule plader starter ved 675.000 kr for en model 110, mens de senere kommende model 90 bliver billigere. Små 60.000 billigere på gule plader og godt 100.000 på hvide plader.

Ur-Defender, eller for mange, – den helt ægte Defender. Her en model 88 fra 1954.

På et senere tidspunkt kommer en ekstra lang model 130, ligesom Land Rover er ved at være nogenlunde klar med en fabriksbygget Van, men det er begrænset hvad vi ved om disse to modeller, som tidligst er på markedet i 2021, samtidig med der kommer hybrid-udgaver af ny Defender.

Det særlige

Vi kan næsten betegne ny Defender som en bil snart uden konkurrenter. De der var, har trukket sig fra det europæiske marked, de eneste ægte hard-core type off-roader på markedet netop nu, er Suzuki Jimny og Jeep Wrangler, men de er hver især så meget anderledes, at de ikke er direkte konkurrenter.

Den lange Defender 110 kan fås med plads til syv.

Som noget særligt bør vi fremhæve ny Defenders vadedybde på 90 cm. Det er klassens bedste, også uden for Europa. Vi lagde mærke til en meget stor gummilæbe i bunden af døren, som skal holde vand ude fra kabinen, vi har bemærket, at de sårbare elektronikbokse ligger højt placeret inde i bilen, få centimeter fra bunden af forruden, og så har Land Rover gjort det meget lettere at sætte snorkel på Defender. Bilen er nærmest forberedt til snorkel øvelser af- og på.

Ægte off-road er stadig en specialitet for Defender.

På begge sider af bilen sidder tydelige plastdele. Man fjerner plastdimsen i venstre side, klikker selve snorklen på plads, og forbinder luftfilter i venstre side af motorrummet med bunden af snorklen, der nu stikker ind gennem inderskærmen, og det hele kan gøre på kort tid.

Hele bunden er beklædt med gummi, så rengøring er ukompliceret. Bunden i bagagerummet er hård plast.

Når sæsonen er slut, og bilen kun skal hygge sig med almindelig familiekørsel, kan man hænge snorklen på knagen i garagen, hvor den venter på nye eventyr, men først og sidst, så er ny Defender en helt ny bil.

Kun navnet henviser til tidligere tiders bedrifter. Nye kan begynde.

På vej mod nye eventyr, men også på vej mod en helt ny kundegruppe. Land Rover går på strandhugst hos de, som måske går og kikker på noget BMW eller Audi.

Pin It on Pinterest