Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. April '16 21:22 by Jørli Petersen

Et kongerige for ……

Først ville Renault ikke lave en efterfølger til Laguna, men man har skiftet mening. Den nye store Talisman er firmaflyder med overraskende flot finish.

Først ville Renault ikke lave en efterfølger til Laguna, men man har skiftet mening. Den nye store Talisman er firmaflyder med overraskende flot finish.

Glem alt om officielle prislister, skæbnen for Renaults nye store Talisman handler om den pris, de store leasingselskaber og andre storkunder skal betale for bilen. Det handler kort og godt om rabat, på mere nydeligt dansk hedder det beskatningsgrundlag, men man behøver ikke at have alt for fine fornemmelser, for der bliver ikke solgt flere Talisman til helt private købere, end de kan tælles på en enkelt hånd.

Når det med pris er sagt, så går vi til det næste indtryk man får af den nye store Renault, som er bygget på samme platform som Espace, der har en helt særlig plads i denne signaturs bilhjerte. Med en delt platform, er det lettere for Renault at lave en afløser for Laguna, noget man tidligere havde afvist, men nu er bilen her, og indtrykket af bil er meget positivt.

Her er der benplads til selv de længste ben. En ren udfordring til Skoda Superb.

Her er der benplads til selv de længste ben. En ren udfordring til Skoda Superb.

Stor bil, bunkevis af plads i kabinen, benplads på bagsædet, der matcher det man finder hos Skoda Superb, og så tilføjer vi gode materialer, en rigtig høj samlekvalitet, og så kan man selvfølgelig få alt i nye sikkerhedssystemer, ligesom Talisman kan fås med noget så ualmindeligt som 4-hjulsstyring.

Vi bemærker også, at Talisman sælges med tre års garanti, men det er en nogenlunde gratis omgang for Renault. Når man sælger biler til leasingselskaber, er det på helt særlige vilkår hvor alt er til forhandling, men Talisman sælges med fem års garanti i Tyskland, så hvorfor skal de få danske købere nøjes med mindre?

Direkte til maskineriet

Vi går direkte til det vi opfatter som mindre godt på Talisman. Overskriften på denne anmeldelse er, ”Et kongerige for”, – og så fortsætter vi med, -en ordentlig motor.

Med ordentlig motor mener vi noget med kubik. Renault er dybt forelsket i deres nye 1,6 motor, som de monterer med turboladere efter behov. Motoren blev første gang lagt i den nye Trafic, hvor man nøjes med at hive 140 HK ud af de 1600 kubik, i Espace og Talisman trækker man 160 HK ud af samme grundmateriale, men som det er tilfældet med Espace, drømmer jeg tilbage til de gode gamle dage, hvor man i det mindste havde en 2-liters motor, så vi giver et kongerige for en større motor.

Mellem motorblokken og pladen ind til kabinen, ligger ikke en, men to turboladere, som er sat direkte efter hinanden. En utraditionel løsning, som udvikler høj varme og kræver tilsvarende kraftig køling.

Mellem motorblokken og pladen ind til kabinen, ligger ikke en, men to turboladere, som er sat direkte efter hinanden. En utraditionel løsning, som udvikler høj varme og kræver tilsvarende kraftig køling.

Selv om der står 160 HK og flotte 380 Nm på de officielle data, kan det ikke sammenlignes med det man kan hive fra en 2-liters, hvor både max. power og max. drejningsmoment præsenteres på en anden måde. 1,6 motoren mangler det sidste i solide lårmuskler, når der for alvor skal trædes igennem fra lave omdrejninger, og i Talisman får samtidig en ganske veltrimmet automatkasse, som får lidt nervøse trækninger, når bilen skal hive sig op ad bakke med læs eller man træder på gassen fra lave omdrejninger.

Der er pæne ord til automatkassen, men Renaults nye firmaflyder, er motormæssigt ringere forsynet end det man finder hos skrappe konkurrenter som Superb, Passat, Mondeo og Insignia.

Sikkerhed og systemer

Renault har i mange år ligger i front når det gælder sikkerhed. Kollisionstest har været en paradedisciplin for Renault, og Talisman har både passiv sikkerhed, men også alt det nye, hvor det sidste nye ikke er standard på alle varianter.

De mindre udgaver af Talisman er udstyret med en mindre trykfølsom skærm, som indholde en masse menuer og programmet. Kompliceret og ikke nødvendigvis hensigtsmæssig.

De mindre udgaver af Talisman er udstyret med en mindre trykfølsom skærm, som indholder en masse menuer og programmer. Kompliceret og ikke nødvendigvis hensigtsmæssig.

Vi tillader os at kalde 4-hjulsstyring som udstyr fra fis-og-ballade afdelingen, sjovt, men ikke nødvendigt, og selv om det har været på mange biler helt tilbage fra bilernes barndom, er det aldrig slået an for alvor, og det sker heller ikke denne gang.

Talisman har også en justerbar undervogn med flere programmet, og her render vi ind i en uventet oplevelse. Uanset hvilken indstilling vi vælger via det store drejehjul med bunkevis af undermenuer, kan vi ikke få Talisman til at neutralisere de små ujævnheder fra en let ujævn belægning ved høj hastighed. Når vi spoler tilbage kommer vi til den konklusion, at den sidste Laguna nok var mere komfortabel end Talisman, på trods af den justerbare undervogn. Modsat kan man skærpe undervognen på Talisman, så man får en mere sporty oplevelse, men den store firmaflyder med gigantisk akselafstand er ikke en sporty bil, det er en bil til de lange stræk, det er arbejdshesten og bilen til afslapning og god komfort, så man er klar og skarp til mødet, når man endelig når frem.

Coupe-sedan

Talisman kommer i to versioner. Testbilen er det Renault kalder for en coupe-sedan, altså en 4-dørs bil med coupelignende design, sådan lidt Passat CC-agtigt, og så som stationcar, som vi mener er den helt rigtige Talisman. I Sverige har man valgt udelukkende at sælge Talisman som stationcar, og forklaringen kan være noget så enkelt som et elendigt bagagerum.

Minimal klap til et gigantisk bagagerum. Løsningen er enten et kiks i designet, eller måske en sparerunde. Talisman burde have været 5-dørs.

Minimal klap til et gigantisk bagagerum. Årsagen er enten et kiks i designet, eller måske en sparerunde. Talisman burde have været 5-dørs.

Jo da, ryglænet kan lægges ned, så man får endnu mere bagageplads, men hvordan kommer man ind til det store rum til opbevaring og transport.

Jo da, ryglænet kan lægges ned, så man får endnu mere bagageplads, men hvordan kommer man ind til det store rum til opbevaring og transport.

Det er gigantisk stort, men det gør ikke noget, at man har en gynækologisk baggrund, hvis man skal få det maksimale ud af bagagepladsen. Som det er tilfældet med en tidligere model Seat Toledo, er bagklappen til det enorme bagagerum næsten minimal, og det gør ikke sagen mindre komisk, at ryglæn på bagsædet kan lægges ned og give endnu mere plads.

Derfor. Renault Talisman bør være en stationcar. Vi kender ikke den nøjagtige merpris i skrivende stund, men uanset hvad, så er merprisen givet rigtig godt ud, og man kan endda risikere, at den tidligere nævnte beskatningsværdi er den samme på de to varianter.

Pæn økonomi

Det helt afgørende for mange brugere, vil være den daglige oplevelse bag rattet i Talisman. Her giver vi høje point til bilens indtryk af kvalitet og materialevalg. Eneste lille forslag til forbedring kan Renault hente hos partneren Nissan, som er bedre til at polstre armlæn på døren, så man får mere komfort på turen tværs gennem landet.

Renaults EDC-automatgear fungerer fornemt, sæderne er rigtigt gode, endda med indbygget massagefunktion, vi er ikke helt vilde med de mange undermenuer, der skjules på den trykfølsomme skærm, man kan nå dem ved at betjene enten skærm eller et drejehjul i midterkonsollen, vi ser gerne flere kontakter til de mest almindelige funktioner, og så er vi ganske godt tilfredse med bilens forbrug.

Her er der plads til et reservehjul eller endnu mere bagage.

Her er der plads til et reservehjul eller endnu mere bagage.

Testbilen havde kørt mindre end 2000 km da vi begyndte måling, men alligevel var forbruget 16-17 km/l ved hurtig motorvejskørsel over en lidt længere strækning, ved almindelig kørsel på dansk landevej, kom vi pænt over 20 km/l, uden på nogen måde at køre ekstra forsigtigt, så Renault Talisman er en skøn blanding af mange indtryk, hvor vi især hænger hatten på to punkter, som er meget afgørende for det samlede indtryk.

Renault Talisman skal være en model stationcar, Coupe-sedan modellen er tæt på at være ren kikser, og så ligger Talisman et godt stykke efter de fleste nære konkurrenter, når det gælder bilens motor, og læg mærke til, at testbilen er udstyret med den bedst mulige dieselmaskine. Talisman har desværre ikke noget bedre at byde på.

Renault Talisman 1,6 dCi 160 EDC

Her er princippet i Renaults dobbeltturbo. To turboladere sat direkte efter hinanden, og for at styre herlighederne, er der tilsat små ventiler og spjæld, som skal optimere trykladningens vej til cylinderen. To turboladere giver ekstra høj arbejdstemperatur.

Her er princippet i Renaults dobbeltturbo. To turboladere sat direkte efter hinanden, og for at styre herlighederne, er der tilsat små ventiler og spjæld, som skal optimere trykladningens vej til cylinderen. To turboladere giver ekstra høj arbejdstemperatur.

Pris: fra ca 282.315 kr

Pris for testbil: ca 401.420 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins aut

160 HK v. 4000 o/m

380 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t : 9,4 sek

Tophastighed: 215 km/t

ECE-snit: 19,6 km/l

Kørevægt: 1505 kg

Totalvægt: ca 2100 kg

Trailer: ?/? kg

CO-2: 118/km

Pin It on Pinterest