Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. March '20 20:14 by Jørli Petersen

Et lyspunkt

Ny og gammel. Fra den hollandske Lotus 7 til dagens lukkede Donkervoort, der kører med 2,5 liters 5-cylindret motor fra Audi.

Midt i en krisetid er der lidt langt mellem de gode nyheder fra en nedlukket bilverden, men lidt nyt har også ret, eller skal vi beskrive det som let nyt, for den gode nyhed kommer fra Holland, fra Donkervoort, som er en relativ ung bilvirksomhed med speciale i lette biler.

Donkervoort sælger naturligvis sine biler i hjembyen Lelystad i Holland, ligesom man har salgssteder i Tyskland, Belgien og Frankrig, men nu tager den hollandske virksomhed tre ny lande under behandling, idet man åbner forhandling i Barcelona, Geneve og Tel Aviv.

D8 GTO JD70 bliver fremstillet i 70 eksemplarer. Håndbygget naturligvis. Salget starter i foråret -20, og prisen er sat til 163.000 Euro.

Hvorfor Donkervoort satser på Israel må stå hen i det mere uvisse, mens det giver meget mere mening med Schweiz og Spanien, når den nuværende krise er overstået, og det helt store trækplaster fra Donkervoort er en ny version af den nuværende topmodel D8, – en noget skrappere version der har fået masser af motorkraft, et helt andet baghjulsophæng og noget større sporvidde på bagakslen. Den nye specialmodel sælges under betegnelsen D8 GTO JD70, og hvis man ser nærmere på denne model, der kun bliver håndbygget i 70 eksemplarer, er der sket meget siden Donkervoort startede med en model Lotus 7 tilsat en 90 hestes 1,6 motor fra Ford, en 4-cylindret, som man tilbage i 70’erne var stolte af at kunne beskrive som en cross-flow konstruktion.

Den nye D8 har også fundet vej til Monaco, der ikke er så langt fra nærmeste forhandler, som nu åbner i Geneve.

Hele fundamentet for Donkervoorts modeller har altid været lav vægt. Den første hollandske udgave af Lotus 7 vejede 650 kg, og den nye topmodel JD70 vejer også mindre end 700 kg, takket være udstrakt brug af kulfiber, hvilket gør det noget lettere, at give den nye D8 det design den har, -læg mærke til de meget slanke lygtehuse, som også bliver en del af bilens aerodynamik, der også er blevet bedre, fordi D8 er den første lukkede bil fra Donkervoort.

Motoren i en 2-sædet lukket Donkervoort er en 2,5 liters 5-cylindret Audi motor, som med lidt ekstra assistance til god vejrtrækning, lægger 415 HK og 520 Nm.

D8 er den første lukkede model fra Donkervoort, men selv om bilen både er blevet større og er udstyret med en tungere motor, er vægten fortsat under 700 kg takket være kulfiber og en detalje som et vægtbesparende batteri, der letter bilen for syv kg.

En Donkervoort handler først og fremmest om handling, mens tophastighed ikke tillægges den afgørende betydning. Det kan man se på valg af gearkasse, en let forstærket men nogenlunde almindelig 5-trins manuel gearkasse, og rundt om skarpe hjørner gøres bedre med et differentiale med begrænset slip, samtidig med D8 har fået tilført et par ekstra gæller eller ventilationsåbninger foran bagakslen, som skal give ekstra køling til bilens differentiale.

Donkervoort oplyser ikke noget om tophastighed eller benzinforbrug, men det er et EU-krav, at man skal oplyse CO2 udledning, så de 198 gram per kilometer giver mere end et fingerpeg til det meget præcise forbrug.

Prisen for hver af de 70 specialmodeller er sat til 163.000 Euro.

Sidepipes, men kun i højre sideD det er ikke tilladt at lave sidepipes på begge sider af en bil, men læg mærke til den ekstra åbning til køling af differentiale og andre lækre designdetaljer over hele bilen.

Pin It on Pinterest