Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. May '19 17:53 by Jørli Petersen

Et nyt ikon

Mazda slår sig løs med design, og den nye Mazda 3, er et helt nyt højdepunkt, men også usædvanligt for en bil i den prisklasse.

Mazda 3 er en totalt og gennemgribende nyhed, for næsten alt er nyt, og måske bedst af alt, Mazda lægger sig for alvor i selen når det handler om design. Det helt oplagte spørgsmål er selvfølgelig, om Mazda 3 er det nye designikon? Er Mazda ved at sende Alfa i skammekrogen når det gælder smarte og veldesignede biler, og hvordan forholder det sig med alt det man ikke kan se med det blotte øje?

Mazda har lidt større mulighed for at slå ud med armene, og lave noget ekstra lækkert, for Mazda er er mindre bilmærke målt på globalt plan, det betyder, at man ikke er pisket til at banke millioner af biler ned ad samlebåndet for at få regnestykket til at gå i nul, men det betyder også, at man med fuldt overlæg kan lave noget ekstra lækkert, selv om det har en pris på andre områder, og er er ny Mazda 3 5-dørs det klassiske eksempel på en pris der skal betales.

Det ualmindeligt lækre design betyder, at den 5-dørs 3’er ikke er den perfekte familiebil. Bagsædet er ikke noget der henter nogen form for pluspoint, der er begrænset plads, men der er også begrænset udsyn, som hænger tæt sammen med bilens design, hvor siderudernes linjer betyder relativt små sideruder.

Alt har en pris, og lækkert design kan også have sin pris. Læg mærke til siderudernes linjeføring og størrelse. Især omkring bagsædet.

Samtidig skuffer Mazda lidt på andre punkter, for mens vi er godt tilpas med sæder og indretning omkring førerplads, kniber det mere med valg af farver. Vi efterlyser lysere farver, testbilens indre er sort i sort, og vi vil godt vædde et par stegte rødspætter på, at bilen vil bliver betydeligt mere opholdsvenlig, hvis det mindre rudeareal blev kompenseret med lyse farver.

Klassisk 2-liters???

Mazda har flere gange hentet tårnhøje pluspoint for deres tekniske løsninger, og ny 3’er er ingen undtagelse, selv om vi ikke ryger helt i bund på karakterskalaen.

Et helt traditionelt bagagerum med en rigelig stor indvendig læssekant.

Benzinudgaven af ny Mazda 3 er noget så usædvanligt som en 2-liters benzin, – noget helt klassisk, selv om det også tidligere var ualmindeligt med en 2-liters i en bil i denne størrelse. Den 2-liters er til gengæld en klassisk sugemotor, ikke noget med kunstigt åndedræt at nogen art, og det lægger også låg på de præstationer man kan forvente, og de 122 HK der hentes ud af den 2-liters, er ikke noget der får øjenbryn til at ramme nogen hårgrænse.

Og så alligevel!

Det helt store fænomen i Mazda motorer har de seneste år været motorernes kompressionsforhold. Mazdas motorer har typisk ligger omkring 14:1 for både benzin og diesel, og uanset hvordan man vender og drejer, er det vildt usædvanligt.

Den 2-liters der ligger i ny basis 3’er har et kompressionsforhold der hedder 13:1. Det er stadig meget højt, men lavere end tidligere for Mazda, og vi har kun et bud på denne lille ændring. Motoren har undergået nok en udvikling med flere små ændringer hist og pist, de 122 HK er som nævnt ikke imponerende, vi kan så konstatere, at der er skruet ned for effekten i 3’eren, for det er samme 2-liters der lægger 145 HK i den større Mazda 6, – der skal jo være forskel, men den ændrede motorstyring betyder også, at den fornyede 2-liters kan klare de nye miljøkrav uden nogen brug af partikelfilter, som bliver mere og mere almindeligt på benzinbiler, for alle de seneste målinger af bilens udstøding viser, at benzin stik mod dagens uvidende politikeres påstande, er mere miljøbelastende end den moderne dieselmotor.

Vi skal også dykke meget dybt i motorrummet for at konstatere, at den 2-liters benziner er det der betegnes som en mild-hybrid. Et 6 kW system som ikke giver sig udslag i det bedste drejningsmoment, den 2-liters lægger 213 Nm ved 4000 omdrejninger, det er samme tal som på den 145 hestes i den større 6’er, men vi har en lille fornemmelse af, at vi har et lidt bedre momentforløb end man kan forvente, lidt mere smidighed ved overhaling, og måske også et system der giver et lille positivt udslag på økonomien, selv om det er umanerligt vanskeligt at sige noget endeligt om den meget diskrete mild-hybrid system Mazda har gemt i den nye 3’er benzin.

Gode sæder og rigtig god indretning, med et meget stor midterskærm som den centrale enhed. VI drømmer om lidt lysere farver.

Alligevel løfter vi anerkendende på øjenbrynene når vi regner på vores testforbrug. Almindelig dansk pendlerkørsel, hvilket er lidt svinsk kørsel på dansk motor- og landevej uden smålig skelen til andet end ankomsttid og max 130 km/t selvfølgelig, siger 15,2 km/l. Det er faktisk rigtig pænt.

Når vi ændrer på køremønster til mere landevej og en del bykørsel, stiger forbruget, og alt efter hvor stor del bykørsel vi lægger ind i programmet, kører vi mellem 17,9 og 18,2 km/l, og nu bliver vi nødt til at sige: Noget mere end rigtig pænt, og et godt gæt på de faktiske tal kan være, at vi ikke har en brændstofkrævende turbodims i motorrummet, men en helt klassisk sugemotor, der tager sig lidt mere tid til at komme op på ønsket hastighed, men det er ikke noget vi kan sige med sikkerhed, for hvilke prioriteter har snurret rundt i hovedet på de teknikere, der har skrevet program til motorstyringen, men en del af de pænt forbrugstal kan hænge sammen med det der kaldes deaktivering af cylindre, oversat til dansk betyder det, at hvis der ikke er brug for fuld effekt fra alle fire cylindre, bliver de unødvendige sat på pause, så de kun løber med rundt uden af lave noget.

Ny indretning

Indledningsvis var vi kort rundt om kabinen i ny Mazda 3. Den er tale om klare forbedringer, den store skærm øverst i midterkonsollen er den dominerende enhed i bilen, men den bliver mere overflødig med den nye head-up display, som endda kan indstilles til at give færre eller flere informationer.

Alt det elektroniske styres fra en stor drejeknap i midterkonsollen, det fungerer rigtig godt, og så har Mazda tilføjet alt det nye i sikkerhed, som vi efter nogle begyndervanskeligheder fandt ud hvordan man skubber til og fra det daglige arbejde.

Højst usædvanligt er grundmotoren en næsten klassisk 2-liters sugemotor. Men den har selvfølgelig sine helt specielle Mazda specialiteter, der gør motoren ekstra interessant.

To ting er røget på blokken. Den hastighedsafhængige radar arbejder ikke helt præcist. I nogle tilfælde kan bilens finde på at sætte hastigheden hvis vejen drejer en anelse og der ligger en lastbil i højre vejbane, og vi blev også flere gange udsat for noget helt nyt, som vi ikke er helt sikre på, om er specielt gennemtænkt.

Vi oplever lidt overraskende, at bilen ikke reagerer på gaspedalen, hvis man trækker ud for at overhale en forankørende bil. Det er bilens auto-brems system der blander sig, systemet mener, vi er så tæt på den forankørende, at der er risiko for kollision, og netop denne fornægtelse af dykket på gaspedalen, kan vise sig at være uheldigt, hvor man giver gas for at undgå en kritisk situation.

Det skal tilføjes, at bilen ikke reagerer, hvis man gearer ned før man forsøger overhaling, bilen skulle også tage gas, hvis man i stedet for at give gas, sparker pedalen helt i bund, men alligevel, den opførsel kræver så at sige, at man kender sig bil og dens små særheder, og så var det måske en ide, at Mazda ingeniører fik set de fine regneark igennem. Det ville være rart, hvis man slækkede lidt på disse to punkter.

Mazda3 Skyactiv-G 2.0 Cosmo

5-dørs udgaven kom først, og den er også Mazdas største sællert i 3-modelprogrammet, det er her designet for alvor slår igennem, men der kommer også en mere almindelig 4-dørs, som er på vej til det danske marked.

Pris: fra 250.000 kr

Pris for testbil: 295.500 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6 – man

122 HK v. 6000 o/m

213 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t: 10,4 sek

Tophastighed: 197 km/t

Forbrug: 15,9 km/l

Kørevægt: 1274 kg

Totalvægt: 1875 kg

Trailer: 600/1300 kg

CO-2: 142 g/km

Pin It on Pinterest