Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. May 18:03 by Jørli Petersen

Et vellykket gensyn

Den klassiske type dansk familiebil er på retræte, En helt ufortjent retræte, men de klassiske modeller taber til de høj med lettere indstigning.

Mazda 3 tilhører den race af klassiske danske biler, som tidligere var blandt de bedst sælgende typer, så det er en klassisk dansk familiebil vi besøger på et genkik.

Egenligt er der ikke de store nyheder omkring den let face-liftede Mazda 3. Det er fortsat klassisk 2-liters sugemotor, som i dette tilfælde lægger mere end respektable 150 HK, og vi holder lidt med nogle begrænsninger, for vi genser også noget så klassisk som en manuel gearkasse med seks fremadgående gear, som det hed i de gode gamle dage.

Mazda 3 var tidligere en af de mest solgte biler fra Mazda, forgængeren er 323, der var super hot tilbage i 70’erne, hvor man slog sig med sloganet ”billigere en VW og hurtigere end Volvo 142” og dagens model holder fast i det man kalder Golf-klasse, dog med den lille tilføjelse, at den med en akselafstand på 273 cm holder til i toppen af sin klasse målt på plads.

Det betyder, at der er fornuftig plads på bagsædet, der er også bedre benplads end typisk for klassen, og med mere end 1000 liter plads i bagagerummet når det hele er i brug, er den 5-dørs Mazda 3 mere end rummelig.

Tjek lige. Lækre sæder, ikke kun i design og materialer, men også i siddekomfort.

Før vi kravler videre, skal det også nævnes, at Mazda 3 fås i en kraftigere version, så testbilen er en form for basismodel, men ikke når det gælder udstyr. Her har vi fingre i det Mazda kalder Nagisa udstyr, så der er smurt ganske tykt på, når det gælder gode vibrationer i kabinen, hvor vi omgående falder over de lækre sæder, som ikke kun imponerer ved deres valg af farver og materialer, men i høj grad også når det gælder komfort.

Vi har gentagne gange fremhævet Mazda for deres sæder. Som ren tilståelsesag, var det design og især sæder, der betød et privat indkøb af en 626’er dengang de havde lækkert design, og traditionen med gode sæder er heldigvis fortsat. Skal vi sætte sagen på spidsen, er der to bilmærker i denne såkaldte rimelige prisklasse, der disker op med ekstra gode sæder, det er Opel og så Mazda.

Mild-hybrid giver bonus

Teknisk er der ikke sket alverden med Mazda 3, siden vi sidst havde bilen til test. Og så alligevel. Der er sket noget med bilens benzinforbrug, man har trimmet i motorstyringen og mild-hybrid, som Mazda ikke beskriver i detaljer, men det er tilpasset på en sådan måde, at effekt og tiderne er de samme, men de 150 heste kommer til en lavere pris, for det officielle forbrugstal er nu 18,2 km/l for testbilen, som også har taget lidt på i vægt.

Det er ikke alt der er ren lykke, læssehøjden er i orden, men indvendigt er det en høj kant, som er en ulempe, når man skal have tunge ting ud af bilen.

Den officielle kørevægt er nu 1328 kg, det er en mindre stigning, og vi har ikke helt styr på, om de tidligere opgivelser omkring Mazda 3 var bilens såkaldte tomvægt, men vi tror mest på, at bilen er blevet lidt tungere.

Det giver sig dog ikke udslag i bilens køreegenskaber. Det er fortsat en blanding af komfort, og noget der ligner lidt skarpe egenskaber, vi er især glade for bilens styreegenskaber, undervognen er godt opsat til både vejgreb og komfort, så vi er på alle måder tilfredse med et genkik med Mazda 3, og vi kan godt stille os noget uforstående overfor den nye trend med høje biler, for hvis vi blev stillet overfor valget mellem Mazda 3 og den højere CX-30, og det er helt klart bilens køreegenskaber, der giver det store udslag bag dette valg, for høje biler kører ikke nær så godt og sommetider inspirerende som den lavere

Den gyldne knap

Men, men. Det som især giver et godt indtryk, er både det første og det længere varende indtryk. Det handler om indtryk og materialer. Mazda 3 har i dette udstyrsniveau i høj grad skruet op for det lækre, og igen oplever vi, at indtrykket af omhu og kvalivare ikke står i logisk forhold til bilens pris, især nu, hvor vi har oplevet en del kinesiske biler, som ikke helt har forstået at kæle for detaljer, selv om der i mange tilfælde skrues op for bling-kontoen.

Her er den. Mazdas herlige knap, der lukker og slukker for de irriterende alarmner EU synes vi skal lytte til.

Mazda gør det anderledes, man finder de gode stoffer, den bedre plast-kvalitet, der er tydelig forskel, når man rører ved overfladerne i Mazda 3 og mange konkurrenter, og hvis man er til luksus, og gerne vil spare lidt på kontoens indestående, så er valget nogenlunde oplagt.

Som den fine krølle på halen, skal vi lige nå at rose førerpladsen. Den er lige efter vor smag, og vi hylder især en helt ny knap i Mazda 3, en knap der sætter en effektiv stopper for den indblanding, som EU synes passende i moderne biler.

Vi har tidligere bragt en helt særlig hyldestskrivelse til kn

Førerplads lige efter vores opskrift. Skærmfunktionerne betjenes ved det praktiske hjul lige bag gearvælgeren.

appen, der lukker af for alle alarmer, så man kan køre Mazda 3 helt uden bimlen og bamlen, og begejstringen trækker ekstra spor i sandet, for dagen før vi røg til tasterne med denne test, gik vi en ny ellert på klingen, for den havde irriteret voldsomt med alle alarmer, som man også mener skal støje ekstraordinært. Det lykkedes at afbryde de ultra mange alarmer, der havde drevet os til vanvid, men der skulle mange menuer op skærmen, før vi fik has på dem alle, og den store ulempe er, at man skal gøre det hele forfra og om igen, hver gang man starter bilen.

Mazda 3 som den mest almindelig model med fem døre. Mazda 3 findes også som klassisk 4-dørs og med kraftigere motor end testbilen.

Dette er også et EU krav til nye biler, der er så forskel i den måde reglerne udmøntes på hos de mange bilmærker, men Mazda gør det bedst. Man har indført knappen, der helt stopper alt, og jo, knappen skal aktiveres hver gang man starter bilen, men det er kun et tryk på en knap, der sidder inden for bekvem rækkevidde. Tak Mazda.

Mazda3 2,0 Sky-G 150 5d

Pris: fra 263.000 kr

Pris for testbil: 288.000 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6 – man

150 HK v. 6000 o/m

213 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t: 9,1 sek

Tophastighed: 206 km/t

Forbrug: 18,2 km/l

Kørevægt: 1328 kg

Totalvægt: 1938 kg

Trailer: 600/1300 kg

CO2: 125g/km

Pin It on Pinterest