Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. April 19:15 by Jørli Petersen

Europamesteren

Løvernes nye ansigt gælder nu også for 208, som også kan smykke sig med titlen Car of the Year 2020.

Vi har tidligere haft lup på Peugeot 208, der er Car of the Year 2020, men det er denne udgave af den populære og klasseløse bil, der må have hentet de sidste afgørende point til netop 208, for vi nåede ikke de store højder med første udgave, der var forsynet med PSA’s lidt for anvendte 3-cylindrede motor på 1,2 liter. Vi kan gå så langt at indrømme, at det ikke er så slemt endda, men der er en verden til forskel til denne meget mere harmoniske 208’er, som udklasser den 1,2 liters benziner på flere fronter.

Først og fremmest har den større cylindervolumen. 1,5 mod 1,2 liters, dernæst har den fire cylindre, mod tre, det tæller også, at bilen har mærkbart bedre moment, og i disse tider giver det også pluspoint at 208 kører rigtig langt som diesel, hvor det officielle forbrugstal er på den gode side af 24 km/l i snit, mens det helt almindelig hverdagsforbrug for hr. og fru. Danmark ligger på den rigtige side af 20 km/l, – mindst.

208 er klart bedst når der er diesel i motorrummet.

Testbilen var udstyret med 6-trins manuel gearkasse, en god, velfungerende og velafstemt gearkasse, hvor topgearet klart og tydeligt er gearet til kørsel på motorvej, hvor dieseludgaven udklasser benzinudgaven med flere længder, både målt på køreoplevelse og forbrug.

CO2 tallet siger 109 gram per kørt kilometer, men vi har desværre ikke data for udledning af partikler for hver kørt kilometer. Det ligger naturligvis lysår under det DSB udleder, når man kører ”offentlig transport”, det nærmeste vi et kommer er tal fra Citroen Berlingo med samme motor, som har et højere forbrug end 208, men udledningen af partikler er lave, og dermed fornuftige.

Alternativet

Den anden mulighed for at hente point er den elektriske udgave af 208, som den europæiske jury havde adgang til under kåringen, mens bilen fortsat er ukendt i Danmark, så vi melder kort og præcist et stort pas, men det er en streg under 208’erens alsidighed, – man kan få hvad man vil, men det er også værd at bemærke, at 208 ikke længere fås som stationcar. I stedet er der røget et nul ekstra ind i modelprogrammet, så afløseren for 208 som stationcar er 2008, som også er dukket op på markedet, så 208 er en meget omfangsrig runde, hvis det hele skal med, men inderst inde er det denne udgave af 208, bilen med 1,5 liters diesel og begrænset ydelse, som ryger ud som vores absolutte nummer et, og den model vi kan anbefale til alle, som har et kørselsbehov, der er så stort, at motoren med jævne mellemrum bliver gennemvarm, som kører så lange stræk, at motoren også kan nå at rense sig selv, og det er en nødvendig disciplin selv med det særlige PSA rensesystem, hvor en Peugeot 208 diesel har en ekstra tank med ”rensevæske”, som har været en PSA specialitet i snart 20 år.

En anderledes kabine, for Peugeot har helt sin egen stil.

Dette system kombineres nu med det nyeste i katalysator og AdBlue teknik, og de tekniske krav til den moderne dieselmotor er med til at gøre denne type bil dyrere, men 208 kan fås med 100 hestes motor til priser fra 165.000 kr, så Peugeot holder fanen højt, og sælger diesel til fornuftige priser.

Lidt øv må vi også konstatere, at 208 kun fås med 100 hestes diesel, og man skal være lidt forsigtig, hvis man bliver fristet af et andet motorprogram, for 1,5 motoren fås i flere udgaver, men før man springer på den kraftige mulighed, skal man sikre sig, at 208 har samme fuldstændige konstruktion som forbilledet, og her skal man ned i detaljerne, og i 2020 handler det især om tilstrækkelig luftmængde i motorrummet og selvfølgelig køling, både motor og intercooler, men vejen ligger nogenlunde åben, og en 208 med 20-30 ekstra heste, er meget mere end fristende.

Instrumenter og 3-D

Lidt old fashion ting er der også på en meget ny 208.

Når vi godt tør binde an med mere drev på forhjulene, er det fordi bilen som altid er velafstemt, vi har tidligere sagt positive ord om bilens opsætning og styretøj, her er 208 en klassisk Peugeot, så alt det man kan kalde for basis-bil er på plads, det skal det nødvendigvis være, før man kan vinde Car of the Year titlen, og det der også kan have givet lidt ekstra point, er Peugeot særlige indretning af kabine, den nye type Peugeot, får man har et lille rat, en god servohjælp, og ser hen over ratkransen til de tredimensionelle instrumenter, hvor man har flere muligheder, for at lave en næsten helt personlig instrumentering.

Komfortmæssigt er vi også ganske højt på strå på forsæderne, gode sæder med god komfort, mens bagsædet og det der gemmes under bagklappen, er helt på det jævne.

Men udgangsbemærkningen er uden den mindste rysten oven over tastaturet, at 208 er klart bedst når der er diesel i motorrummet. Vi sender vor varmeste anbefaling, hvis bilønsket peger i retning af 208.

Peugeot 208 1,5 BlueHDi 100

Det er ikke kun fronten der er meget “Peugeotsk”, det gælder også for agterpartiet, hvor lygter og lygtebånd går igen i hele modelprogrammet.

Pris: fra 147.990 kr

Pris for testbil: 189.990 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

6 – man

102 HK v. 3500 o/m

250 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,2 sek

Tophastighed: 188 km/t

Forbrug: 24,4 km/l

Kørevægt: 1194 kg

Totalvægt: 1645 kg

Trailer: 580/1200 kg

CO2: 109 g/km

Pin It on Pinterest