Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. November '16 13:07 by Jørli Petersen

Fætter-fest

Seat Azteca er den billigste af de tre nuværende fætre, men målt på størrelse er Seats første SUV en mellemting.

Seat Azteca er den billigste af de tre nuværende fætre, men målt på størrelse er Seats første SUV en mellemting.

Audi, Seat eller VW. Q2, Azteca eller Tiguan??? Det kunne lyde som tre forskellige biler, og det er det da også, men klap bare hesten, for så forskellige er de trods alt ikke.

Vi har kaldt denne korte gennemgang af de tre biler for en fætterfest, de er nok nærmere lidt mere end halvsøskende, og i løbet af få måneder, er de ikke tre men fire biler, skrevet og komponeret over nøjagtig samme koncept, men Skodas hyggebjørn Kodiaq er den af de fire, der adskiller sig mest fra de øvrige tre, men lad os gå lidt tættere på.

Først og fremmest er der forskel i pris på de tre nuværende fætre. VW ligner den dyreste, men det er også VW Tiguan, der har det største modelprogram, og det er en god del af forklaringen, men det er også VW, der har den største akselafstand, og selv om man ofte deler biler i klasser efter deres akselafstand, er det ikke længere så afgørende. De seneste år, har man udviklet platforme til biler, som kan hives og skrumpes lidt efter behov, og det er tilfældet med de tre koncern-fætre.

VW Tiguan har akselafstand på 268 cm. Seat er nummer to med 264 cm., mens Audi Q2 hygger sig med rollen som lille-fætter med en akselafstand på 260.

Forskellen i akselafstand afspejler sig også i størrelse på bagagerum, igen er det VW der fører med et mindste bagagerum på 615 liter, mens Azteca følger efter med 510 liter og Audi Q2 som den lille med 405 liter.

Bagagerum er andet og mere end forskel i afstand mellem akslerne, det handler også om design, udhæng over bagaksel, sædearrangement, lodret eller skrånende hæk, men ret beset opleves Tiguan som den største af de tre nuværende.

Motormæssigt er der også en del forskel. Igen er det VW Tiguan, der stikker af med en topmodel med 240 HK. Her må Audi og Seat nøjes med 190 HK fra den 2-liters motor, men den sammenlignelige motor i alle tre biler, er den 1,4 liters benzin med 150 HK, hvor Audi forlanger 350.000 kr, Seat er beskedne med 330.000 kr, mens VW nok engang topper med 381.000 kr.

Dieseludgaverne af de tre biler er også forskellige. VW har en 115 hestes diesel til 387.000 kr, Azteca koster fra 306.000 kr med samme motor, mens Audi med 1,6 liters 115 HK motor koster fra 337.000 kr.

Basismodellen til denne type bil er efter vor opfattelse en 2-liters diesel, og folkeudgaven af en 2-liters diesel fra VW koncernen er den 150 hestes, men her er Tiguan helt alene, og prisen er 406.000 kr.

Når Skoda står klar med Kodiaq i løbet af foråret 2017, kan billedet ændres en del. Skoda satser voldsomt på Yetis efterfølger, som har solgt mange biler i lande rundt om Danmark, og selv om Skoda deler importør med de øvrige tre mærker i Danmark, vil Skoda måske se sit snit til at mase sig ind på markedet, og Skoda har hele motorprogrammet klar til næste års fætter-fest, som topper med fire deltagere omkring samme bil.

Audi Q2 er den nyeste af de tre, bilen er på papiret den mindste, men det er gjort med fuldt overlæg, for Q2 må ikke skygge for den større Q3, som igen er en sjat større end VW Tiguan.

Audi Q2 er den nyeste af de tre, bilen er på papiret den mindste, men det er gjort med fuldt overlæg, for Q2 må ikke skygge for den større Q3, som igen er en sjat større end VW Tiguan.

Pin It on Pinterest