Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. January '19 20:37 by Jørli Petersen

Familiens valg

Kia Ceed holder sig til det kendte design. En ny model er ikke nødvendigvis et nyt design, nærmere en udvikling af det kendte.

Kia Ceed med ny stavemåde er mere end nogle skriftlige tricks der blev overflødige. Ny Ceed er en ægte ny bil, men designet er ikke overvældende nyt. Det er typisk Kia, man kan endda sige, at det er typisk Ceed, for netop Ceed dannede skole for det nuværende Kia design, så hvad er egentligt nyt, når vi ser Ceed udefra.

Faktisk ikke så meget vil kritikere måske mene, vi er nogenlunde enige, det er ikke det store stilskifte vi er vidne til, men det er samme gradvise udvikling som vi ser hos bilmærker som BMW og Mercedes, og her skælder man ikke ud, når den nye model ligner den udgåede model ganske meget, så hvorfor skulle man skælde Kia ud på det punkt.

Blåt er benzin med 140 heste fra 1,4 liters turbomotor, mens grå er den helt traditionelle diesel med 1,6 liter og 115 HK.

Det eneste vi beklager ved Ceed og en række andre modeller fra Kia må være, at de er alt for ens. Det er svært at se forskel på flere modeller, som eksempel kan vi nævne tidligere model Ceed og nuværende model Carens, det kræver det helt skarpe øje selv i profil, men ny Ceed er heldigvis mere end blot en lille designudvikling, det er også et modelprogram, der på rigtigt mange måder lander lige der hvor bilen passer ind i den typiske danske familie.

Begrænset teknik

Alt det tekniske nøjes vi med at beskrive som mangelfuldt vurderet på rene nyheder. Ceed lægger ud med en 1-liters motor, en af disse hersens 3-cylindrede vi ønsker hen hvor der også gror pepper, men heldigvis er det kun en slags indstigningsmodel hos Kia, det er ikke den model vi kommer til at sælge mange af, lyder det fra Kia, vores basismodeller er med 1,4 liters benzin og 1,6 liters diesel.

Kias 1,4 motor er veltrimmet og den forventede topsælger. 4 cylindre er en selvfølge.

Den 1,4 liters benzin kender vi allerede, den lægger nydelige 140 HK, og den minder forfærdeligt meget om den 1,4 vi finder i Opel Astra, hos Fiat og nu hos Renault, Nissan, Dacia og Mercedes, hvor de sidste fire deler 1,4 liters.

Kias er rigtig fornem maskine, en absolut kapabel maskine til det meste, og så er det umuligt at komme uden om den 1,6 liters diesel, der ikke har været genstand for meget andet end optimering, så den overholder de nyeste miljøkrav. 115 HK og 136 HK lyder det officielt, testbilen er med den lille 115 hestes, og den fungerer fortrinligt, selv om vi ville vælge den større med 136 HK, hvis vi selv stod hos forhandleren. Måske endda 136 hestes diesel med 7-trins automatkasse af typen dobbeltkobling, der fungerer rigtig godt hos Kia.

Således er der ikke noget usædvanligt ved ny Ceed, men det virker, det er stadig det vi må beskrive som godt nok, og højdepunktet rent teknisk ser nok Kias 1,4 liters benziner, som opfylder de behov man må stille, hvis man ikke har noget stort kørselsbehov.

Alle de nye sikkerhedssystemer er tilgængelig i den nye Kia Ceed. Også den medstyrende linjevogter.

Den svære undervogn

Kia Ceed findes både som 5-dørs og som stationcar. Ceed har siden sin debut været skelsættende for Kia, det var den første Kia, der kørte europæisk, hvilket vil sige gode gedigne og til tider lidt spændende køreegenskaber, og ny Ceed følger i de fodspor forgængerne har sat, samtidig med man har lagt sig en anelse i spids.

Heldigvis er der en vel tilgængelig afbryder, hvis man irriteres af den elektriske medstyring.

Det er en ualmindelig veltrimmet undervogn der sidder på ny Ceed. Det giver alt i alt en bil som både lokker med god daglig komfort, den kan køres en smule sporty, og hvis Duller har brækket armen, kan man også komme til skadestuen i en fart, uden risiko for at smide bilen i en snæver kurve.

Netop kurvekørsel er måske Ceeds bedste disciplin. Den type lange seje kurver, man kan finde ved afkørsler fra motorveje, her opdager man pludselig, at i Ceed kører man faktisk hurtigere på strækningen end man gør i så mange andre biler, så opsætningen er perfekt, og vi har også en grum mistanke om, at Kia har brugt masser at tid på at tænke på den type styring man skal lægge i ny Ceed, og resultatet er meget mere end tilfredsstillende.

Præcist og skarpt uden at virke hysterisk følsomt. En styring der flytter den kedelige familiebil lidt højere op i det samlede regnestykke, og når kåringen af Årets Bil i Danmark 2019 er overstået, kommer vi ind på forskellene fra Ceed til ny Focus. De er ikke mange, men de er af betydning for de point vi har sendt efter de to biler, men disse data er først tilgængelige, når den officielle kåring er foretaget.

God og velordnet kabine med ganske gode sæder, men også en indretning der går igen, igen og igen i Kias modeller. Vi efterlyser lidt mere personlighed.

Kabinen i Ceed er også typisk Kia. Vi kan næsten sige det samme som vi sagde i indledningen, det var Ceed det begyndte, og de øvrige biler fra Kia har abet efter, men det er så klassisk Kia, at det næsten gør ondt, og igen efterlyser vi noget personlighed. Noget der fortæller sine fører eller ejer, det dette er en Ceed.

Gode sæder, god komfort, lavt støjniveau, høj funktionsværdi, gode pladsforhold, alt i alt en rigtig veltrimmet familiebil, en nyhed som trods alt ikke rumme de helt store nyheder, og heldigvis har Kia ikke forringet sin garanti, som slår det sidste søm i kassen når der skal gives point. Kias syv års garanti er støbt til den typiske danske familiebil.

Kia Ceed 1,6 CRDI Comfort

5-dørs eller stationcar. Ceed tilbyder begge løsninger, begge rummelige og typiske for biler blandt konkurrenter som Astra, 308 og andre.

Pris: fra 549.900 kr

Pris for testbil: 799.900 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins man

115 HK v. 4000 o/m

280 Nm v. 1500-2750 o/m

0-100 km/t: 11,0 sek

Tophastighed: 192 km/t

Forbrug: 20,8 km/l

Kørevægt: 1388 kg

Totalvægt: 1830 kg

Trailer: 650/1500 kg

CO-2: 126 g/km

Pin It on Pinterest