Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. May 15:42 by Jørli Petersen

Farvel Lada

En god gammel type Lada, som vi genkender bilen fra den tid, hvor Lada blev solgt i Danmark. Modelbetegnelsen på denne er 2107.

Der er gang i køb og salg på øverste etage hos Renault Group, – eller Renault koncernen. For få dage siden meddelte Renault, at man havde solgte lidt mere end en tredjedel af Renault Korean Motors (det tidligere Samsung) til kinesiske Geely, der er Kinas største private bilproducent.

Denne nyhed ryger dog i baggrunden med dagens store salg, for Renault har solgt AutoVAZ, bedre kendt for at producere Lada. I aftalen er der indført en klausul der siger, at Renault Group kan købe sin andel tilbage inden for seks år.

Lada Vesta er en af de seneste modeller fra Lada, som er baseret på Renault komponenter.

Dagens salg af Lada indbringer Renault Group den nette sum af en rubel. Et beløb der svarer til 11 danske øre efter dagens kurs. Resten af den opførte værdi for AutoVaz, i alt 2195 millioner Euro, vil blive bogført som ”ophørte aktiviteter” i det kommende halvårsregnskab for Renault Group.

Renaults totale ophør i Rusland betyder, at alle 100 procent af Renault Groups aktiviteter afhændes til det man kalde Moscow City entity (enhed) og samtlige 67,69 procent af Renault Groups aktier i Autovaz er solgt til NAMI (the Central Research and Development Automobile and Engine Institute).

Lada Largus er russernes eget bud på en stationcar til familien.

Med den beslutning slipper Renault af med det russiske engagement, som næppe er gået som man oprindelig håbede.

Det var helt andre tider, da Renault gik ind i Rusland. På det tidspunkt var grænserne åbne og fremtiden lys og fuld af forventning, men det var alligevel en overraskelse, at Renault i det hele taget engagerede sig så voldsomt i den mægtige Lada fabrik, der er meget mere end en fabrik.

Da Lada omkring murens fald søgte nye partnere, havde man et tæt forhold til General Motors, et forhold der blev etableret omkring en af de største statshemmeligheder i det gamle Sovjet, – for de store Zil limousiner der havde deres egne kørebaner i Moskva, var udstyret med motorer og alt nødvendigt grej fra GM og Lincoln, men da den tidligere Volga Group, ønskede at sælge fabrikken i Toljatti til General Motors, løb amerikanerne skrigende væk.

Lada Niva er en rigtig gammel traver, og den har skiftet en smule design i bilens lange levetid.

Det russerne ønskede at sælge, var Lada meget mere end en bilfabrik, som i øvrigt er helt usædvanlig, for i sovjettiden og op i 90’erne, fremstillede man alt på fabrikken. Sæder, stof, motorer, man hamrede metal og forsøgte af bøje biler i tålelige former, man lavede det kobber, der skulle i ledningerne, men Lada fabrikken var også tilhørende boligkomplekser, børnehaver, sygehuse, kloakledninger og butikscentre, – det var rent faktisk en meget stor del af byen Toljatti man ønskede at pådutte General Motors, som klogelig nøjedes med at lave et samarbejde, som bl.a. resulterede i en noget mere moderne Lada Niva, samt de første Lada biler med katalysator, som var nødvendigt, hvis de skulle eksporteres til EU.

I dag er der 45.000 ansatte i den nu tidligere afdeling af den russiske afdeling af Renault. Der har været tale om en mindre stigning i arbejdsstyrken de seneste år, og de 45.000 ansatte har i alt produceret 425.000 biler i 2020.

Salget af biler fra Lada er begrænset til det tidligere Sovjetunionen foruden et par enkelte lande som Egypten og Libanon. Ladas eneste repræsentant i EU er en såkaldt repræsentation der er beliggende i Pragh, og senest formoder vi, har Lada har mistet 14 forhandlere, som alle var placeret i Ukraine.

Koreansk fremgang

De store nyheder fra Renault Group startede som nævnt med et salg af 34,02 procent af det tidligere Samsung, som nu heder Renault Korea Motors. Den store kinesiske bilfabrikant, som bl.a. har forvandlet Volvo til et kinesisk selskab, vil sammen med Renault starte en helt ny modelrække til en række asiatiske markeder, den første model skal produceres på fabrikken i Busan i 2024, og der skulle være tale om mindre biler med et grønt tilsnit.

Lada Niva er den sidste model Lada forsøgte at sælge i Danmark, og vi siger ikke noget forkert når vi skriver, at det var en forfærdelig oplevelse. På alle leder og kanter.

Disse nye modeller skal designes på det der beskrives som Geely Holding Group’s R&D center i Sverige, oversat til dansk er det Volvo i Gøteborg der er tale om, og på den måde er Volvo forvandlet til Geely Holding’s svenske afdeling.

Salget af aktier i den koreanske afdeling må have givet lidt penge til Renaults pengekasse, men den store afskrivning fra Rusland bliver alligevel af en sådan karakter, at det vil være synligt i regnskabet. Den lille klausul i den russiske salgsaftale der giver Renault ret til at købe den solgte andel tilbage inden for seks år, bliver ikke uddybet i forbindelse med salget, men det lille punkt kan ses fra begge sider, og der er jo ingen der siger, at Renault i det hele taget er interesseret i at vende tilbage til Rusland.

Lada fabrikken eller Autovaz produktionsfaciliteter i Toljatti, er helt usædvanlig. Den er kæmpestor. Man laver alt på stedet, og målt på fabriksareal er Lada fabrikken verdens største. Fabrikken er beliggende godt en times flyvning øst for Moskva med direkte adgang til floden Volga.

Pin It on Pinterest