Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

10. October '18 17:26 by Jørli Petersen

Fem finalister

Årets fem finalister eller årets fem bedste nye biler. Helt usædvanligt er det to el-biler, og to finalister er af den såkaldte SUV-type eller noget der skal ligne SUV. Bilerne er fra venstre og opstillet i alfabetisk rækkefølge, Ford Focus, Hyundai Kona Electric, Jaguar I-Pace, Kia Ceed og Peugeot 508.

24 nye biler deltog i første runde af Årets Bil i Danmark 2019, og kun fem er gået videre til den endelige finale, der finder sted med offentliggørelse den 23. januar 2019.

De fem er i alfabetisk rækkefølge Ford Focus, Hyundai Kona Electric, Jaguar I-Pace, Kia Ceed og Peugeot 508.

Kia Ceed er nomineret, og en af de to hotteste favoritter.

26 danske motorjournalister skulle sætte fem kryds ud for hver enkelts fem favoritter, og Bursd.com havde meget usædvanligt sat kryds ved fire ud af de fem finalister.

Den eneste bil vi ikke havde blandt redaktionens top-5, var Jaguar I-Pace, og her er begrundelsen for det manglende kryds.

Den anden topfavorit er den nye Ford Focus.

Da vi skulle sætter de sidste to krydser, havde vi fire biler tilbage på listen over personlige kandidater. De fire var Peugeot 508, Jaguar I-Pace, VW T-Roc og Volvo V60.

De to biler vi endte med at tildele de to resterende krydser var Peugeot 508 og VW T-Roc, og I-Pace fik dermed ikke vort kryds, fordi vi har for ringe generelt kendskab til Jaguars nye Pace serie, det er selvklart risikabelt at pege på en bil som favorit, når man ikke er sikkert i sin sag, og så spiller prisen selvfølgelig ind, ligesom vi allerede havde sat kryds ved en fuldt elektrisk bil. To var måske lige at overdrive el-bilen, som stadig har en række mangler, og vi havde helt enkelt ikke tid til at sætte os ordentligt ind i Jaguars nye ellert, til at kalde den en personlig favorit.

Hyundai Kona Electric er feltets dark horse. En velkørende el-bil med stor rækkevidde til en fornuftig pris.

Det sidste kryds gik til VW T-Roc, som er en generelt godt skåret bil med stort modelprogram, men desværre også med en betydelig leveringstid.

Den store finale

De kommende måneder skal bruges til at komme helt tæt på de fem finalister. Vi håber at få fingre i en Jaguar fra Pace-rækken, Vi ved vi får mere tid med de øvrige fire, selv om det kniber med at få flere Ford Focus på gaden. Det kan blive et problem.

Før det sidste grundige tjek af samtlige favoritter, ligner det i timerne efter første runde, et tæt opgør mellem Ford Focus og Kia Ceed, endnu engang i alfabetisk rækkefølge. De to biler bejler til de samme købere, Ford måske mere til de der har firmabiler og dermed til de der leaser deres bil, men køremæssigt er det meget tæt, ligesom modellers basismodeller er skåret efter samme opskrift.

Jaguar I-Pace er kun lige landet i Danmark og i meget få eksemplarer. Finalefeltets el-bil nummer to og feltets klart dyreste bil.

Ford har skabt en Focus, der hylder bilens kendte kvaliteter, som især er en brugsrigtig bil med rigtigt gode køreegenskaber, og Ford har skruet op for det sidste med den nye Focus. Den er en ualmindelig skarpt kørende bil i sin klasse, men den er tæt fulgt af Kia, og det spørgsmål vi skal besvare er, om Kia Ceed er en bedre samlet pakke, om Focus er blevet lige lovlig stram i sine køreegenskaber, og så kommer det også til at handle om basismotorer, ligesom vi ikke må glemme den medfølgende garanti, hvor Kia er i særklasse.

Peugeot 508 har ikke haft officiel dansk debut, men den veldesignede bil i firmaklassen er en rigtigt velkørende og komfortabel bil.

Når vi skal fordele de 25 point vi har til fordeling på alle fem biler, vurderer vi bilerne ud fra det der kommer den private køber til gode. Her kan netop Kias syv års garanti være det ganske betydende ekstra plus, der tipper den endelige gevinst til Kia, men der er stadigt to måned til at arbejde med de fem biler, så selv om Ford og Kia lige nu ligner to tætte kamphaner i toppen af feltet, er det stadig for tidligt at sige noget endeligt. Feltets dark horse hedder Hyundai Kona Electric. En tilsyneladende velfungerende el-bil med god rækkevidde til en pris der ligger omkring 300.000 kr.

Bursd.com’s fem favoritter

Ford Focus

Hyundai Kona Electric

Kia Ceed

Peugeot 508

VW T-Roc

 

De fem finalister

Ford Focus

Hyundai Kona Electric

Jaguar I-Pace

Kia Ceed

Peugeot 508

Pin It on Pinterest