Fiesta på stylter
Danmark blev snydt for den første udgave af Ford Ecosport, den blev for dyr på det danske marked, mente Ford, men siden er der sket en masse, afgifterne på biler er sat ned, og salget af denne type bil er vokset dramatisk, så Ford har skiftet mening, og sendt den faceliftede udgave af den første Ecosport en tur til Danmark.
Derfor var det med ekstra interesse, vi tager første tur i Ecosport, som ikke er en SUV, og vel heller ikke en cross-over, for det er svært at se hvilke stilelementer der er blandet, men Ecosport er en bil med bunkevis af signaler, det er livsstil, og efter mere end en tur rundt om bilen, er vi rent ud sagt i tvivl. Er Ecosport smart, tjekket, spøjs eller bare anderledes?
Det er rigtig svært at sætte Ecosport i bås, og den helt store undren ved Ecosport er det generelle indtryk. Kort og høj men også smal. Der er et eller andet galt med designet fra baghjulene og de sidste centimeter bagud, der er som om der mangler noget, og efter at have studeret bredden på Ecosport og de nærmeste konkurrenter, er det ikke fordi bilen er specielt smal, men der er noget galt med bilens proportioner. Det alt dominerende indtryk er høj og smal.
Tre på samme række
Når man opholder sig i bilen, har man også en fornemmelse af begrænset bredde. Det er især tydeligt, hvis man forsøger at presse tre personer ind på bagsædet, to børn og en voksen har også begrænset plads, og med alle de stilelementer der laves for at gøre dagens cross-over biler specielle, kan man ikke udelukkende se på bilens officielle bredde, de 177 cm er målt på de bredeste buler ved hjulkasserne, mens et andet tal er meget sigende for bilens køremæssige indtryk, – akselafstanden på 249 cm.
Her bliver Ecosport afsløret som en lidt ældre bil. Der mangler omkring 10 cm. i hjulafstand sammenlignet med de mere moderne konkurrenter, og når man samtidig er både smal og høj, skal vi måske tage en lille tur i historiebøgerne, forsøge en sammenligning med en meget berømt Ford model T, men det er trods alt ikke retfærdigt, selv om dagens Ecosport ikke vinder point på sine køreegenskaber, noget det er lidt usædvanligt for en Ford.
En ældre Fiesta
Ecosport er i bund og grund en ældre model Fiesta tilsat stylter, og Ford har rent ud sagt ikke givet sig tid til at udvikle tilstrækkeligt. Man slipper ikke helskindet fra at sætte stylter under en Fiesta uden at lave dramatiske forbedringer / ændringer på en bil, og øget højde og begrænset bredde er ikke opskriften.
I tilgift har testbilen en mere sportslig undervogn, en såkaldt ST opsætning, og den er på en eller anden måde misforstået til Ecosport, der har brug for en meget traditionel undervogn uden at være blød, for så ville den manglende stabilitet forværres yderligere, især hvis der lidt rigelig sidevind på motorvejen.
Det eneste vi genkender fra en klassisk type Ford, er bilens styring. Endelig noget vi kan genkende, ganske præcist med god føling, mens resten af bilens køreegenskaber måske ikke har betydning i Sydamerika, hvor bilen er bygget, mens det giver alvorlige ridser i Fords normale image for at lave velkørende biler.
Hvilken pris?
Målt på antal af hestekræfter er Ecosport helt fremme i skoene. 140 HK og en ny gearkasse er rigtig pænt, og det fungerer også udmærket, når bilen er oppe i tempo, turboladeren er afstemt til at give mest effekt i mellemområdet, men med læs på bilen mærker man motorens begrænsninger. 3 cylindre og 1 liter i samlet cylindervolumen kalder på den klassiske uvilje vi har mod trebenede motorer. Ford fremhæver endnu engang, at der er tale om en prisbelønnet motor, men vi ved ikke hvilken pris og hvem der har uddelt denne belønning. Om det er ældrelogen for Bretagnes østersproducenter, der har givet en pris må selvfølgelig opklares, i stedet anbefaler vi Ecosport med 1,5 liters diesel, motoren er 4-cylindret og undervognen er ikke udstyret med noget såkaldt sporty, og hvis vi kikker op fra skærmen og tænker lidt tilbage, må vi erkende, at Ecosport pænt sagt er kikser nummer to fra Ford på meget kort tid. Den første var den fjernøstlige Ford Ka+, så Ford har ret ud sagt meget lidt succes med at hente biler fra andre kontinenter. Det er vel kun Mustang, der bydes velkommen på det europæiske marked, og Ecosport er noget ganske andet, samtidig med den er alt for dyr.
Priserne for Ecosport starter ved 218.000 kr, testbilen har en basispris på 240.000 kr, mens testbilen med udstyr står til 270.000 kr, og alle priser er for høje til at give Ecosport nogen glorværdig tilværelse på det danske marked.
Ford Ecosport 1,0 ST-Line
Pris: fra 240.450 kr
Pris for testbil: 269.370 kr
Motor: 1,0-liter 3-cyl
6-trins man
140 HK v. 6000 o/m
180 Nm v. 2000 o/m
0-100 km/t: 11,8 sek
Tophastighed: 188 km/t
ECE-snit: 19,2 km/l
Kørevægt: 1348 kg
Totalvægt: 1725 kg
Trailer: 670/900 kg
CO-2: 119 g/km
l 410 b 177 h 165 ak 249