Fisker i krise
Eller er de? Indledningsvis må vi sætte et spørgsmålstegn ved Fisker, men alene det, at man kommer i tvivl om Fisker og virksomhedens fortsatte eksistens, er dårlig nyt på alle leder og kanter, og for Fisker kan det også betyde, at mulige købere kikker efter noget andet end lækkert dansk bildesign.
Når vi så har sat spørgsmålstegn, skal vi i den sammenhæng sige desværre, men når tvivlen ruger over Fisker, er det så sandelig firmaets egen skyld.
Flere ting har få alarmklokkerne til at bimle! Senest har Fiskers aktier opført sig på en sådan måde, at de kan sammenlignes med SAS aktier. Dagens kurs på en Fisker aktie på børsen i New York er 0,82, og de seneste måneder har pilen kun peget en vej. Ned.
En aktie i Fisker toppede i slutningen af februar 2021, hvor kursen var 28.50. Herfra er det kun gået ned, i starten af februar sidste år, var kursen på 8,39, midt i september 2023 var kursen 6,98, en kurs der holdt sig nogenlunde i halvanden måned, for i slutningen af oktober var kursen 6,78, men nu ser det ud som om bunden er gået ud af aktionærernes tillid. Den seneste uge var der en lille fremgang, optimismen begyndte at spire, men nu er den gal igen, og hvad er problemet?
Det er ikke bilernes design, og danske Henrik Fisker gør som politikere, han bedyrer, at der hverken er problemer eller stress i firmaet, men så burde den gode Henrik tage en tur på de sociale medier, for at høre mere om firmaets problemer, for den første model fra Fisker, model Ocean der fik Danske Motorjournalisters ærespris for sit design, har for at sige det mildt, – været smæk fuld af fejl, og det er den fortsat. Man ved kort sagt ikke hvad man får, hvis man får leveret en ny Fisker, og hvis du vil vide mere om mærkets mange problemer, så tjek det på de social medier.
Det afgørende problem
Fisker adskiller sig fra andre bilmærker på to væsentlige punkter. Først ønskede man ikke en direkte kontakt med køberne. Bilen skulle handles og købes på nettet. Der ville blive oprettet udleveringssteder, der skulle oprettes en form for service til bilerne, og så ville Fisker være noget for sig selv, ved slet ikke at have egen fabrik eller produktionsanlæg.
Det sidste er i sig selv ikke usædvanligt. Mange såkaldte specialbiler fremstilles helt eller delvist af andre, ligesom enkelte selv banker biler sammen i en udvidet garage, men når man taler om produktion af mindst 250.000 biler, som det blandt andet er på tale med den næste model Pear, er det en meget vanskelig manøvre, at styre alle de løse ender, som der altid vil være, hvis markedet udvikler sig til den ene eller den anden side.
Hvis Fisker laver en aftale med en fabrik, som det er tilfældet med Ocean fabrikken i Østrig, vil fabrikken selvfølgelig sikre sig betaling. Fisker forpligter sig til at bygge et vist antal biler, og fabrikken ønsker selvfølgelig den aftalte betaling. Der skal stilles en eller anden form for garanti.
Men hvad nu, hvis køberne udebliver? Hvis man kun kan sælge 200.000 af den kommende model Pear. Hvad så med den kontrakt man har indgået, og her havde Henrik Fisker tilsyneladende et godt es i baglommen, for en af investorerne i Fisker A/S, er taiwanesiske Foxconn, som er en meget stor producent af elektronik, og man er slet ikke ubekendt med at bygge produkter for andre. Apple får blandt andet bygget iPhone hos Foxconn, og det taiwanesiske firma og investor har en tidligere General Motors fabrik liggende i Taiwan, en bilfabrik som meget bekvemt ikke laver noget som helst.
Det burde være det perfekte match.
Men et eller andet er gået galt. Der er fortsat ingen aftale mellem Fisker og Foxconn. Nu mener udenlandske finanskommentatorer, at aftalen hænger i en meget tynd tråd, og tråden er blevet tyndere de seneste måneder, hvor Foxconn har fået en anden bilsag på halsen.
Foxconn er trukket i retten af det nu tidligere amerikanske Lordstown Motors, en virksomhed der byggede elektriske lastbiler, men Lordstown Motors beskylder nu Foxconn for at være løbet fra en aftale, og på den måde er årsag til virksomhedens konkurs, og alt dette sker, mens en aftale mellem Foxconn og Fisker synes mere og mere usikker.
Internationale finansmedier mener også, at Fisker både leder efter ny, ledig produktion i USA, ligesom Fisker skulle være på udkik efter et ledigt samlebånd i Kina, men ingen taler om Fiskers egen fabrik til biler, og pengemæssigt synes det som den umulige tanke i den nuværende situation.
Masser af biler
For få måneder siden, stod den begrænsede skare af pionere på nakken af hinanden, for at få de biler der var bestilt. Fisker havde voldsomme startvanskeligheder, det var rent ud sagt en stor rodebunke hos Fisker, men efter et utal af udsættelser, kom der endelig gang i leveringen.
Nu kan Fisker levere biler, – men pludselig er problemet et helt andet.
Fisker nærmest drukner i biler. I Tåstrup er der pakket med usolgte biler, og søger man på biler til hurtig levering, bliver man præsenteret for et udvalg af biler til 640.000 kr, – alle af modellen Ocean selvfølgelig, og det er pludselig blevet til en pris, der er 300.000 kr over den nye pris på en Tesla Y, samtidig med billigste Ocean i dag er steget en anelse til 350.000 kr.
Nu synes Fiskers problemer at være følgende. Faldende tillid på aktiemarkedet. Kursen styrtdykker. Kunderne udebliver, og bilerne er stadig fyldt med fejl, og det sidste er gjort værre af Fisker selv, for man har været ualmindeligt dårlige til at informere om fejl, udsættelser og andre dårligdomme hos Fisker.
Visionen fejler imidlertid ikke noget. Fisker står i dag som en virksomhed med ikke en, men fire modeller, hvor de sidste skal være klar til levering i slutningen af næste år. Ifølge Henrik Fisker.
Første nyhed er den efterhånden meget længe ventede Pear. Det er denne såkaldte billigmodel, der skal bygges i mindst 250.000 eksemplarer, men som endnu ikke har fundet et samlebånd til opgaven. Det er blandt andet et samlebånd til Pear, der søges efter i USA, og opgaven kan godt være vanskelig, for prisen på en Pear er oplyst til at være 30.000 USD, en pris der nogenlunde svarer til 250.000 kr, hvis bilen kommer til Danmark.
Denne billigere model Pear rygtes også på vej i en 6-personers udgave, – det er uafklaret hvornår denne variant skulle være klar til levering, men ser man på Fiskers hjemmeside, kan man i dag reservere en Pear, hvis man vel at mærke indbetaler 8.000 kr.
Henrik Fisker bruger også sin tid på andet end at løse de mange problemer, han har også haft tid til at tegne flere biler, og to modeller skulle være klar til salg i løbet af næste år. I slutningen af 2025.
De to modeller er den opsigtsvækkende pick-up, der blev præsenteret under navnet Alaska, men som i dag hedder Kayak. En på alle måder opsigtsvækkende pick-up, en topdesignet og meget anderledes bil, og hvis man igen skal tro på de første udmeldinger fra Fisker, kan bilen sælges til 400.000 kr, der lyder som en meget optimistisk pris.
Fiskers kommende topmodel, bliver til gengæld den model, der får lettest ved at finde plads på et samlebånd. Det er den super-smarte Ronin, en ægte GT Roadster med design så det næsten burde forbydes. Det er også en ellert med mere end 1000 HK, og prisen er selvfølgelig stukket af. Et ukendt sted over den første million, eller måske noget mere.
Desværre er der ingen der kan sige, om disse biler i det hele taget bliver til noget. Vi kan heller ikke sige med sikkerhed, om den lovede Fisker Pear nogensinde kommer til at rulle på et samlebånd.
Det er alt for mange løse ender hos Fisker, hvor den sidste alarmklokke må være, at den tidligere mangel på biler, nu ser ud til at være afløst af en salgskrise. Nye Fisker Ocean hober sig op ved de få udleveringssteder, og for at gøre tingene endnu værre, har Tesla endnu engang sat prisen ned, ligesom man nu har oplyst, at man i løbet af 2025 kommer med en ny og meget billigere Tesla.