Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. April 10:29 by Jørli Petersen

Førstehjælp

5,7 ton tung lægeklinik med brintteknik hentet direkte fra den nye Toyota Mirai.

Nyeste udspil i den helt nye følgeton om nye brintkøretøjer kommer fra Japan. Her har Toyota netop leveret det man kalder en rullende lægeklinik, der ikke må forveksles med en ambulance.

Det er Røde Kors i Japan, der sidder ved rorpinden i den rullende lægeklinik, der bliver den første ikke CO2 udledende klinik af sin art.

Køretøjet skal bruges til indsats i katastrofeområder, og set via den opgående sol, handler det først og fremmest om vigtig indsats i forbindelse med jordskælv, og meget mindre om det forestående OL.

Den nye lægeklinik er udstyret med nøjagtig den samme type teknik, som vi har set i den nye Mirai. Det er kort og godt de samme brinttanke, den samme elektriske drivlinje og den samme komplette brændselscelle der ligger i det 5,7 t tunge køretøj, der har en rækkevidde på 210 km, før der skal tankes igen. Et enkelt stop der kan sammenlignes med optankning af et 5,7 ton tung køretøj på diesel.

Det afgørende spørgsmål i forbindelse med den nye brint-lægeklinik, der vil fungere som fremskudt lægehjælp i kritiske områder, er ikke om sådan en klinik er i stand til at foretage førstehjælp samt lede og fordele en vigtig indsats, spørgsmålet er mere, hvorfor klinikken benytter brint, og ikke er en 100 procent el-bil.

Svaret finder vi måske i den seneste meget store katastrofe, der ramte Fukushima, hvor det store A-kraftværk blev sat totalt ud af funktion. Det betød strømmangel i området, og et elektrisk køretøj uden en brugbar ladestation, er en lægeklinik ude af funktion.

Med brint som drivmiddel, er det kun et spørgsmål om at have en tankstation på vej til det nødstedte område.

Det store køretøj er ikke en ambulance, men en klinik der skal fungere som fremskudt kommandocentral i katastrofeområder, og i Japan betyder det områder ramt af jordskælv.

Pin It on Pinterest