Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. September '18 10:44 by Jørli Petersen

Folkelig el-bil

Hyundai Kona har indtil nu været ganske uinteressant, men det kan vende 180 grader med den kommende el-udgave. Med det største batteri er den officielle rækkevidde på 482 km, så nu begynder det at ligne noget.

Det går fremad for el-bilen, som Hyundai nu forvandler til noget brugbart. Med en rækkevidde på optimale 482 km målt efter den nye WLTP norm, kan Hyundai Kona blive den el-bil, som bryder igennem den danske mur af skepsis overfor elektriske biler.

Kona som ren el kommer kort efter nytår, men Hyundai er allerede klar med priserne, og der er ingen grund til at trække pinen i langdrag. Billigste Kona el med 40 kWh batteri koster 270.000 kr, og nej, det er ikke den langtrækkende model 482 km på det teoretiske plan, det er basis Kona el med det lille batteri, som ikke er så lille endda. Konas mindste har samme størrelse batteri som Nissan Leaf, og 312 km på el efter den nye WLTP norm lyder ikke helt ringe, som importøren sikkert udtrykker det privat på hjemadressen i Kolding.

Topmodellen med det store batteri på 64 kWh koster fra 300.000 afrundede kroner, og som det hele tiden har været gældende, så er det ikke raketvidenskab at få en el-bil til at køre langt på en opladning, det er bare et spørgsmål om at sætte et større batteri i bilen, og det er præcis det Hyundai gør med Kona.

Med to typer batteri kan vi så konstatere, at 24 kWh ekstra på batteriet koster 30.000 kr, og ser vi på 24 kWh, er der ikke længe siden man skulle betale en mindre formue for en el-bil med et batteri, der ligner forskellen mellem lille og stor batteripakke i Hyundai Kona.

Det helt afgørende spørgsmål er derfor: Dur det til noget? Kan Kona i det hele taget komme i nærheden af den rækkevidde der opgives efter den nye og skrappere WLTP norm? Vi har kort sagt ingen anelse, vi ved i det hele taget meget lidt om Kona, som indtil videre har været lidt uinteressant for at sige det neutralt, men med de nye el-udgaver, kan billedet bliver vendt meget hurtigt, men det handler også om noget andet og meget jordnært, når det handler om en brugbar familie el-bil.

Ladetid!

Det magiske

Det magiske ord for en el-bil, hvis den skal fortrænge den traditionelle familiebil med forbrændingsmotor. Når man kører fra Gedser til Skagen, skal man selvfølgelig tanke på vejen, så – hvor længe skal man holde for enden af ledningen?

Netop nu har vi en el-bil holdende uden for redaktionen, og i går fristede vi tilværelsen ved en såkaldt hurtiglader fra e-On. Vi tilkoblede batteriet da der var 68 procents kapacitet tilbage, og det tog en time og seks minutter at tanke fra 68 procent til 99 procent, – 31 procent på toppen af batteriernes kapacitet, og det er lang tid at ”holde stille”.

Tiden vil vise, om Kona kan snuppe en lydladning og få nogle gode kilometer ud af begivenheden, eller den skal stå i garageladeren i mange timer, før man kan melde fuld tank, hvilket er noget der ligner fra 10 til 99-100 procent.

Kona diesel

Den elektriske udgave er ikke den eneste nyhed. I slipstrømmen fra Kona el, kommer Kona også med dieselmotorer, – og man fristes næsten til at udbryde et ”endelig”, for den version af Kona har manglet.

Her er den version af Kona, som med sikkerhed kan køre fra Gedser til Skagen uden alt for lange ophold undervejs, og der er ikke noget opsigtsvækkende i de nye dieselmotorer. Det er de kendte varianter der går igen, det er 1,6 liters med henholdsvis 115 og 136 HK, priserne starter ved 200.000 kr for billigste Kona diesel, med 136 HK starter prisen ved 230.000 kr, og på toppen finder man en 136 hestes version med DCT automatgear til 290.000 kr. Med lidt fingersnilde på regnemaskinen kan vi konstatere, at Hyundai vil have 30.000 kr for en automatkasse til Kona.

Instrumenteringen er anderledes i en el-bil, og det gælder også for de informationer man skal kunne hente undervejs, og alle el-biler er forsynet med en eller anden form for automatgear.

Med lav afgift kan prisen for den største model Kona, – den med længste rækkevidde, holdes inden for de 300.000 kr.

Pin It on Pinterest