Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. May '23 09:40 by Jørli Petersen

Ford tester brint

Ford så ud til at være kørt bagud med varebiler på brint, men nu skal der ske noget. Hurtigt. Et nyt fælles britisk samarbejde betyder Transit med brændselscelle, eller Transit på brint.

Ford har længe fastholdt, at man ikke havde nogen planer om brintbiler, men man har som bekendt et holdning, til man tager en ny.

I samarbejde med virksomheder som Viritech, BP, Ocado m. fl., har Ford nu indledt en kort test med tilhørende udvikling, som skal resultere i en række Ford varebiler på brint.

Der er afsat små 140 millioner kroner til at strikke de enkelte komponenter sammen, for at se om det fungerer efter hensigten, og hele projektet er støttet af britiske APC (Advanced Propulsion Centre).

Den vigtige medspiller til projektet er Viritech, som både skal levere brændselscelle og tanksystem. Viritech menes at have en ganske avanceret type brændselscelle, som stiller mindre krav til den medfølgende batteripakke i et brintkøretøj, systemet skal så at sige være mere direkte fra forbrænding af brint til forbrug af elektrisk energi, ligesom Viritech har udviklet en anden type brinttank, som kan støbes fix og færdig i en enkelt arbejdsproces, hvor den færdige tank også har færdige, indbyggede beslag, så tanken kan skrues direkte op under en Ford Transit, og selvfølgelig er det Transit der skal forvandles til en varebil, der kører på brint.

I forbindelse med offentliggørelse af det nye samarbejde, peger både Ford og de øvrige implicerede parter på problemerne med rent elektriske køretøjer. Der peges på varebiler der kører med stor last, kører mange kilometer hver dag, har problemer med opladning i løbet af en arbejdsdag, og vi kan tilføje alt det med begrænsninger i koldt klima, og disse udmeldinger er især nyt fra Ford, som til dato har meldt ud, at man udelukkende satsede på el-køretøjer med batterier.

Nu gør Ford det man har gjort mange gange. Man opdager, at man skal have ny teknologi for ikke at blive kørt bagud af konkurrenterne, så man går på markedet, og køber det man mangler.

Der er ikke forkert at købe det man mangler på det fri marked, man kan måske indvende, at Ford endnu engang er blevet taget lidt på sengen, og har været længe om at se lyset, men det er også interessant at tænke tanken et stykke videre, for Ford og VW har indledt et samarbejde om varebiler. Vi har allerede set det første fællesprojekt, og hvad sker der, hvis Ford pludselig har en Transit, der kører på brint.

Vil VW så også få en Transporter med samme teknik? Og hvad med Crafter? Det vil være endnu mere vigtigt, at få skruet et par brinttanke under Crafter.

Viritech har udviklet en ny type brinttank, der ikke har nogen ekstra indvendig belægning/tætning. Materialet er kulfiber. Naturligvis.

Pin It on Pinterest