Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. January '17 11:50 by Jørli Petersen

Ford’s absolutte max

Fords største i Europa er udviklet i USA, men bygget på samme bund som Mondeo, Galaxy og S-Max. Ford Edge kan betegnes som en Mondeo SUV.

Fords største i Europa er udviklet i USA, men bygget på samme bund som Mondeo, Galaxy og S-Max. Ford Edge kan betegnes som en Mondeo SUV.

Ford har mange strenge at spille på, men de europæiske strenge bliver ikke spændt yderligere end til Ford Edge, som både er den største Ford i Europa, ligesom Ford understreger, at der ikke kommer biler, der er større så langt man kan se ud i fremtiden, så det kunne se ud som om der er vandtætte skodder mellem Ford US og Ford Europa.

Men skillelinien fungerer kun på det officielle salgsprogram. Udveksling og udnyttelse af det man udvikler og benytter på andre kontinenter, bruges hvor det er muligt, og Ford Edge er en slags både/og. Edge er udviklet i USA, men den er også bygget på samme platform som Mondeo, Galaxy og S-Max, men så laver man lige en slags Mondeo SUV, finder en 2-liters diesel, og pebber det hele lidt op med en dobbelt turbo, 4-hjulstræk og en 6-trins automatkasse af typen dobbeltkobling, og det er interessant, at Ford også benytter denne type automatgear til en 210 hestes diesel, selv om man har bunker af automatkasser ligger parat til montering i diverse biler.

Det store show

Designet på Edge er skarpt og meget Ford’sk. Det aftvinger lidt respekt når man nærmer sig bilen, og vi bemærker også, at bilen vækker mere opmærksomhed i gadebilledet end normalt for en ny model. Edge er en gigant. Den ser velvoksen ud, og den er også stor, – men den er også tung, og det koster på oplevelse af bil og dens præstationer.

En næsten genial detalje. Døren går helt ned over bilens paneler, som altid er helt rene. Praktisk når den fine kjole skal til nytårskur. Uskadt og lige så ren som da kjolen steg ind i bilen.

En næsten genial detalje. Døren går helt ned over bilens paneler, som altid er helt rene. Praktisk når den fine kjole skal til nytårskur. Uskadt og lige så ren som da kjolen steg ind i bilen.

Med en kørevægt på lige under 2000 officielle kilo, kravler vi godt op i vægtskalaens mere og mere røde felt. De store biler af SUV typen ligger omkring 2300 kg, når de er køreklar, men Edge hører ikke naturligt til i den store klasse, og hvis man sammenligner med de biler, som er mere naturlige konkurrenter, er Edge lidt rigelig tung.

Til gengæld vejer Edge også godt til, når man kravler ind i bilen. Et overfældende indtryk af komfort og luksus vælter en i møde, mens man på rekordtid finder sig tilrette i de gode sæder, som hurtigt indstilles til den helt perfekt kørestilling og giver støtte alle de rigtige steder. En fremragende bil til de lange ferietur, er det første tanke der strejfer.

Dertil kommer Ford eget univers i betjening af bil. Man lærer det, men det tager tid for nybegyndere, og vi tør faktisk ikke tænke på den teknologiforskrækkede fru Hansen henne fra hjørnet, -hun vil føle sig hjemløs og jaget, hvis hun låner farmands bil, for vi tror også, at Edge er en bil der tiltrækker det mandlige indslag i familien, mens den kvindelige halvdel nok mere er til S-Max, selv om universet er det samme, men det afgiver knap så massivt indtryk fra start.

Det hører med til det kraftige indtryk, at der er fyldt godt op med ekstraudstyr på en i forvejen veludstyret bil i luksusklassen. Edge koster i billigst udgave 650.000 kr. Model Sport som testbilen koster 785.000 kr, men der er fyldt udstyr for næsten 100 af de store ekstra i bilen, så vi kommer meget tæt på de 900.000 kr, før bilen ruller på gaden, medregnet levering og ekstra for metallak.

Derfor tør vi godt sige, at Edge ikke bliver nogen topsælger i Danmark. Heller ikke på gule plader. Konkurrencen er for hård, og hvis man er klar til en bil i denne prisklasse, vil man måske vælge en bil af mere tysk oprindelse, eller måske, – det lidt frække bud, en bil med svensk/kinesisk oprindelse. Der skal meget skarpe leasingpriser til, før Edge bliver synlig i Danmark.

2-liters power

Ford gør som så mange andre, man holder sig til det 2-liters som det maksimale. I model Edge Sport er vi oppe på 210 dieselheste, godt hjulpet på vej af to turboladere, og et meget overbevisende indtryk er især, at man faktisk ikke kan høre de 210 lidt grove heste arbejde, så længe man sidder inde i bilen.r.

Lækker komfort og masser af udstyr. Blandt andet et støjundertrykkende system, som forvandler Edge til en lydløs sofaekspres.

Lækker komfort og masser af udstyr. Blandt andet et støjundertrykkende system, som forvandler Edge til en lydløs sofaekspres.

Edge har et støjreducerende system, som virker ualmindelig godt. Man tror faktisk ikke, det er en dieselmotor der knurrer forude, vi slipper også en rigtig god karakter til bilens 4-hjulstræk, som er af en nyere type med meget fornem funktion, og så fungerer automatgearet af typen dobbeltkobling rigtig godt, men vi lægger også mærke til, at Ford holder sig til seks trin blandt de mange koblinger i gearkassen, for hvis man går til noget 7-trins, er der gode muligheder for problemer, fordi der ikke er ret meget plads i sådan en gearkasse, og jo flere plader man stopper ind i systemet, jo mere varme og jo mere sårbart. Derfor tøver Ford sikkert med at lægge flere trin i gearkassen, men lige nu gør det ikke noget, for det fungerer rigtig godt som det er.

Og hvad har vi så glemt, nå ja: Motoren, bilens opsætning og køreegenskaber.

Motoren fungere ganske godt, men vi er ikke i den 7. Himmel. Vi mener fortsat, at man ville have fået et bedre resultat hvis man havde valgt en motor med flere kubik som udgangspunkt, og Ford har jo en 3,2 liters i en enkelt model, og den kombination lyder slet ikke så tåbeligt.

Vi ved godt bilfabrikkerne regner CO-2 og strafafgifter for overskridelse, men som anmelder er det på sin plads at rette blikket mod netop denne udvikling, så vi skræpper videre om dårligdomme i moderne motorteknik. Derfor kan vi ikke svinge os højere end til at sige, at motoren fungere ganske godt, når Edge vejer omkring 2000 kg, når den er nået op på 2500 kg, som er tæt på det maksimale, mærker man manglen på kubik, og det bliver endnu mere tydeligt, når man sætter noget tungt på den aftagelige krog, for selv om vi må køre med 2200 kg på krogen, er det ikke noget vi direkte vil anbefale, og det hænger også lidt sammen med bilens opsætning.

Den store overraskelse

Vi havde ganske store forventninger til Edge, fordi Fords største har en meget velfungerende og velkørende lillebror i Kuga. Ford Kuga er en fremragende trækker til det tunge læs, det er også en bil, som både udmærker sig med en- og to-akslede påhæng, men Edge kan ikke banke lillebror på denne disciplin.

Opsætning af Edge Sport er ganske hård. Vi har trods alt en ganske god daglig komfort i bilen, men det handler også om de gode sæder, mens selve bilens køreegenskaber skuffer en anelse. På trods af det fremragende 4-hjulstræk, er der en lille portion ustabilitet i Edge. Den skal styres på den lange lige landevej, man kan ikke bare slippe rattet og læne sig tilbage, Edge skal køres, og selv om det kan være en charme at køre en bil, der skal ”køres”, er det i den knap så charmerende betydning, vi sætter en lille anmærkning ved Fords største bil i Europa. På den positive side af Edge klarer bilen sig glimrende i de små skarpe manøver, her er det en kombination af bilens gode 4-hjulstræk og den nye type selvjusterende – eller selvindstilligelige servostyring, der hæver niveauet. Servostyringen på Edge er den nye type, hvor bilens selv ændrer ratudslag alt efter bilens hastighed. Mange omgange på rattet når der skal parkeres, og små bevægelser når det går rigtig stærkt, – og Fords version af denne nye type servo fungerer godt og uden mærkbare svagheder eller ulemper.

 

Ford Edge 2,0 TDCi Sport

Ford Edge har typisk Ford design, og på visse punkter er den en udfordring til de store luksusdyr fra mere tyske mærker, men nok ikke i Danmark. Her skal der nogle meget gunstige leasingpriser på banen, før valget falder på Ford Edge.

Edge har typisk Ford design, og på visse punkter er den en udfordring til de store luksusdyr fra mere tyske mærker, men nok ikke i Danmark. Her skal der nogle meget gunstige leasingpriser på banen, før valget falder på Ford Edge.

Pris: fra 651.660 kr

Pris for testbil: 880.780 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6-trins aut.

210 HK v. 3750 o/m

450 Nm v. 2000 o/m

0-100 km/t: 9,6 sek

Tophastighed: 211 km/t

ECE-snit: 16,9 km/l

Kørevægt: 1949 kg

Totalvægt: 2555 kg

Trailer: 750/2200 kg

CO-2: 152 g/km

Pin It on Pinterest