Fords CO2-gevinst
En ny Ford Explorer på det danske marked er ikke kun en sjældenhed, det er intet mindre end en sensation, og det var med stor forventning, vi satte os tilrette i den eneste Ford-amerikaner på markedet, og vi blev slet ikke skuffet.
Ny Explorer lever fuldt op til vore forventninger, den er som den ser ud, en ”ordentlig skude” set med danske øjne, mens det selvfølgelig forholder sig anderledes på den anden side af Dammen, men den store 7-personers Explorer er på typisk amerikaner, mens den på samme tid er en plug-in hybrid, og det er slet ikke så typisk for en klassisk amerikaner.
Hvis vi på den anden side ser på bilens baggrund for i det hele taget at være på det danske marked, bliver det endnu mere besynderligt. Explorer er en direkte erstatning for den tidligere topmodel Edge, en stor type SUV med 2-liters diesel og lidt mere end 150 gram CO2 per kilometer, og CO2 er netop forklaringen.
Med Explorer sparer Ford en masse officielle gram CO2, Explorer er godkendt med 71 gram, der er end en halvering af CO2 udledningen i forhold til Edge, men et er teori, noget ganske andet er praksis.
Bilen til det hele
Motoren i Explorer er en 3-liters V6 med turboladning, det giver totalt 363 herlige heste foruden en rigtig lækker lyd og en herlig fornemmelse, så vi er absolut positive overfor Explorer, og i en stille stund, kunne vi godt ønske os endnu flere af denne type biler, men tilbage til CO2 afdelingen.
Explorer som plug-in har en officiel rækkevidde på 42 km fra det 13,6 kWh store batteri, og selv om vi have lidt bøvl med klappen til ladestikket, fik vi gennemført den traditionelle test af en plug-in, og man skal gøre sig rigtigt umage, for at komme i nærheden af de 42 km. Vel at mærke i bykørsel.
Samlet har vi målt Explorer til at ligge under gennemsnit på vores faste testrute, der fandt sted under gode klimatiske forhold, så helt kontant skal man ikke vælge Explorer, fordi bilen er god til at køre som el-bil i byerne, man skal købe Explorer fordi den er hvad den er, en let måde, – lad os bare kalde det en smutvej, til en ualmindelig amerikaner, – der er ualmindelig fordi der er langt mellem amerikanere i Europa.
Og hvad er det så man skal købe?
Man skal købe en stor, rummelig og nogenlunde velkørende 7-personers SUV, man skal købe bilen fordi den foruden at være en plug-in, også er det vi kalder en ægte plug-in, en bil uden kompromis, den ærlige bil, der lever og trives fint, også når batteriet er løbet før for strøm, og må klare sig med de småsjatter, der kan oplades under almindelig kørsel.
Vi kikker også på de 2500 mulige kilo på trækkrogen, på den måde er Explorer også en bil der kan bruges på ikke kun to, men tre måder, det er også den anvendelige bil, hvis man kører med både, heste, meget store campingvogne, eller hvis man synes, -den klassiske store trailer hvis man køber bilen på gule plader, og vi er ikke det mindste i tvivl om, at motoren uden problemer kan tumle de 2500 kg, men glem selvfølgelig alt om at køre ren el med de mange kilo på krogen, og vær parat til at betale pænt og rigeligt på benzinkontoen, for Explorer er ikke en diesel, det er en pæn tyk stråle benzin, der sendes ind i motorrummet når alle 363 heste skal på arbejde, og så kan vi også godt nævne, at lidt terræn kan man godt klare med en Explorer, den har ganske mange forskellige køreprogrammer, men det vil være forkert at betegne dagens Explorer som en off-roader.
Kom bare an
Samtidig med V6-motoren er traditionel amerikaner, er størrelse og køreoplevelse det samme. Vi kan ikke undgå at sætte en tyk streg under bilens komfort, her er bilen tydelig bygget til de mange timer på amerikanske motoreje med 72 miles på klokken, der er hvad vi kan forvente af sikkerhed, der er ganske meget udstyr, og som det er mest almindeligt, er betjeningen af en Ford meget logisk opbygget, så det tager 20 sekunder at føle sig hjemme i Explorer, og gå til angreb på de funktioner, der er bygget ind i den store midterskærm.
Opsætning af undervogn har vi næsten været inde på, uden at nævne det ved navn. Explorer er en stor SUV, som godt kan køre med fuldt læs, den stikker ikke af eller bliver lumsk når man kører fuldt læs på bilen, stabiliteten er forudsigelig, men afstemningen af bilen er amerikansk, og det samme gælder styreringen, som man lige skal vænne sig til, men begrænset føling med vejbanen er måske ganske naturlig, for så sjovt er det ikke, at lægge hånd på de mindre gode amerikanske veje som bilen er bygget til.
Pladsmæssigt kan de fleste bare komme an, bemærk at der er plads til både syv personer og lidt bagage, man er ikke tvunget til afgørende valg i Explorer, og så er der selvfølgelig det med prisen, for vi ligger omkring 1,1 million, og med en CO2 udledning på mere end de helt afgørende 50 gram per kilometer, kan man ikke få del i de lavere afgifter, så gevinsten ved PHEV er udelukkende en intern Ford gevinst, for man tjener på den teoretiske EU-konto ved at have den store 3-liters V6’er frem for en 2-liters diesel, og så er det som det sker så mange gange, man sender et opgivende blik mod det hvidmalede loft, for det giver jo ingen mening.
Langt, langt de fleste Explorer der måtte bliver solgt i Europa, vil køre mindst 95 procent af sin tilværelse på benzin, og vi behøver nok ikke at beskrive det daglige forbrug af brændstof i henholdsvis 2-liters diesel og 3-liters V6’er, selv om vi synes, det er herligt med sådan en bandit ude i næsen. Mens vi sender tvivlende tanker i retning af de mennesker, der laver love og regler, sender vi en tak til Ford for at smide sådan en herlige maskine tilbage på det danske marked.
Ford Explorer PHEV ST-Line
Pris: 1.095.150 kr
Motor: 3,0-liter V6
363 HK v. 5500 o/m
10-aut
El-motor 102 HK
Samlet ydelse:
457 HK
825 Nm v. 1700-4300 o/m
0-100 km/t: 6,0 sek
Tophastighed: 230 km/t
Rækkevidde el: 42 km
Forbrug: 32,3 km/l
Egenvægt: 2466 kg
Totalvægt: 3160 kg
Trailer: 750/2500 kg
CO-2 g/km 71