Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. August '16 18:02 by Jørli Petersen

Forkælet 3-Serie

Ønsker, drømme og hverdagens behov bøjes mod hinanden i en BMW 420 Gran Coupe, som slet og ret er en forkælet 3-Serie

Ønsker, drømme og hverdagens behov bøjes mod hinanden i en BMW 420 Gran Coupe, som slet og ret er en forkælet 3-Serie

Det handler selvfølgelig om lækkerier, og for BMW handler det om at have et så bredt modelprogram som muligt, uden det koster den berømte alpe-bondegård med udsigt over hele Bayern, – gange 40. En 420 Gran Coupe er frit oversat en 4/5-dørs udgave af en 420 Coupe, som igen er en variant af 3-Serien.

Ingen tryllerier, kun en anelse hekseri med enkle midler tilsat den vanlige BMW designlinie, så ingen er i tvivl om den sydtyske identitet.

Kort og godt er akselafstanden på denne 420 Gran Coupe den samme som 3-Serie stationcar, man kan næsten påstå, at man har lavet et par snit på siden og genbrugt den store bagklap fra en stationcar, men så let er det trods alt ikke. Lidt selvstændighed er der i 420 Gran Coupe modellen, som har noget bedre siddehøjde på bagsædet, end man skulle tro. Faktisk er der ikke den helt store og mærkbare forskel fra bagsædekomforten i 420 Gran Coupe og 3-Serie stationcar, og det samme gælder den lidt eftertragtede plads bag styregrejerne, for uanset hvordan BMW har jongleret med diverse designelementer og tilføjet nye dele til kendte grundkomponenter, så er pladsen bag rattet umiskendeligt BMW.

Mere vil have mere

Vi har tidligere berømmet den 8-trins automatkasse, og det gør vi gerne igen. Ros til den der fortjener ros. Vi har også tidligere sagt rigtigt pæne ting om BMW’s 2-liters dieselmaskine, og det gør vi gerne igen, vi har også anerkendende nik til bilens begrænsede forbrug, – faktisk er det lidt bemærkelsesværdigt, at man kan køre så langt på en liter olie, hvis man blot kan holde højrefoden i nogenlunde daglig bruger-mode, hvilket vil sige, helt almindeligt, kedeligt til-og fra arbejde tempo og helt almindelige accelerationer, for selv om motoren er den kendte 2-liters fra en række af BMW’s modeller, er den skruet op til 190 heste i denne Gran Coupe, og selv om det er lækkert, og kan få bilen til at rykke fra de fleste, er det måske også det punkt på bilen, hvor man burde kaste sig ud i en grumme besværlig overvejelse.

Bagklappen er gigantisk og altid el-betjent. Testbilen havde fået en M specialudstødning, der lyder som storrygerens sidste strofe.

Bagklappen er gigantisk og altid el-betjent. Testbilen havde fået en M specialudstødning, der lyder som storrygerens sidste strofe.

Kort og godt handler det om at skrue ned for bilens udstyr og op for motoriseringen, – for: En bil som BMW 420 Gran Coupe fortjener en af BMW’s ualmindeligt lækre 6-benede rækkemotorer. Kun meget få kan lave en så harmonisk rækkemotor som BMW, de kan lave maskineriet i perfekt balance, tilføre den helt rigtige lyd, og vi er selvfølgelig klar over, at 420 med 3- liters diesel yder lidt mere end 300 brutale dieselheste, men i dette tilfælde handler det ikke om rå vold mod uskyldig asfalt, men om harmoni og lækkerier. Oplevelsen af rigtig herlig bil, som kan blive ved med at henrykke, undtagen når bilen skal til service, men det er en helt anden historie.

Tjek leasingprisen

BMW 420 Gran Coupe koster fra 567.000 kr og opefter. Testbilen koster 740.000 afrundede kroner, så allerede fra start, er der noget at lege med, hvis vi vil skrue ned for udstyr og bruge pengene til at lægge to cylindre mere på langs i maskinrummet.

Automatgearet til 34.000 kr beholder vi, til gengæld vil vi gerne se på mulighederne for at spare 17.000 kr til metallak, automatisk nedblænding på bakspejl til 3500 kr ryger sammen med M-rat til 4000 kr, anden loftsbeklædning til 4700 kr og udvidet instrumentgruppe til 3000 kr over højre skulder.

Sideruder uden ramme signalerer sport.

Sideruder uden ramme signalerer sport.

Klassisk BMW førerplads men M-rattet er ekstra. En lidt unødvendig udgift til 4000 kr.

Klassisk BMW førerplads men M-rattet er ekstra. En lidt unødvendig udgift til 4000 kr.

Den såkaldte advantagepakke som bl.a. indeholder fartpilot med bremsefunktion (irriterende) til 22.000 kr skal også gås igennem med tættekam, og så er vi helt sikre på, at den eftermonterede M Performance udstødning til 15.700 kr ikke skal med på vores helt personlige bil.

I tomgang lyder bilen som en gammel havnearbejder, der har levet sit liv gennem 60 Grøn Cecil dagligt, og nu synger sidste vers på lungeklinikken. Først når der for alvor tændes op for omdrejninger og ønsket om power, skifter lyden karakter til det mere sportslige, så alene på regnestykket, er vi allerede godt på vej til forbedret motor.

430d har automatgear som standard, så allerede der har vi sparet lidt ekstra, og alt i alt koster det omkring 75.000 kr ekstra at få opfyldt farmands våde drøm om en BMW række 6’er, og så kan man selvfølgelige spørge, om det er en rimelig pris. Her giver vi så det helt afgørende tip, for langt de fleste af denne biler af denne type og i denne prisklasse ryger over disken på en leasingaftale, og her er der nok ikke den store forskel på 420d og 430d hvis man for kan forhandle sig på plads, så hold øje med leasingprisen.

3 eller 4?

Om man så bryder sig om BMW’s leg med 3-Serien med tilhørende nummerleg, er noget ganske andet. Puritaneren vil nok påstå, at man kan få samme mængde legetøj i 3-Serien for en helt anden pris, i Gran Coupe har vi fået bedre siddehøjde i forhold til den coupe med to sidedøre, der er kælet for de to der skal på bagsædet, fordi midtersædert er en form for nødsæde, som det ses i rigtige luksusbiler, og så har man den store bagklap i coupe-stil, som skjuler et ganske pænt bagagerum der napper den helt store ferieoppakning. Men uanset hvad, så kommer vi ikke uden om, at Gran Coupe er ekstravagant, det er luksus med ekstra strøsukker på toppen, og vil man betale, kan man få det hele, men husk lige at tjekke prisen på en leasingaftale.

BMW 420d Gran Coupe

480 liter er nok til at dække de fleste familiers behov, og ryglænet kan selvfølgelig foldes, hvis man har behov for yderligere plads.

480 liter er nok til at dække de fleste familiers behov, og ryglænet kan selvfølgelig foldes, hvis man har behov for yderligere plads.

Pris: fra 567.800

Pris for testbil: 738.692 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-trins aut

190 HK v. 4000 o/m

400 Nm v. 1750-2500 o/m

0-100 km/t: 7,3 sek

Tophastighed: 231 km/t

ECE-snit: 23,3 km/l

Kørevægt: 1615 kg

Totalvægt: 2100 kg

Trailer: 745/1600 kg

CO-2: 114/km

Pin It on Pinterest