Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. July '17 20:12 by Jørli Petersen

Form og funktion

Renault Scenic er stamfader i sin klasse, som Espace er det i den store MPV-klasse. Lækkert design og maksimal funktion til en typisk familie, som både har brug for en pendlerbil og en familieflytter i week-enden.

Det er Renault Scenic uden det vigtige Gr. eller Grand før Scenic, så det er den originale 5-personers version af Scenic, vi har til test i nyeste udgave, og samlet set er en voldsom udvikling Scenic har været i gennem, siden den blev introduceret som Megane Scenic.

Kort efter introduition blev Megane Scenic udnævnt til en selvstændig model, fordi Car of the Year juryen fortalte Renault, at hvis man kunne stemme på Scenic uden samtidig at stemme på det nye Megane program, ville bilen havde vinderchancer, – og således vandt den første Megane Scenic titlen som Car of the Year 1997.

Dagens Scenic har vi kaldt form og funktion, og de to ord ligger lige til højre fod. Scenic i nyeste trim er foruden alt det nye i sikkerhedsudstyr, en bil der ligger i åben krig med den klassiske stationcar. Fordelen til Scenic er det meget fleksible bagsæde, hvor de tre sæder kan fældes ned en og en til en helt plan bund, til gengæld er der knap så meget af den klassiske gang regulær bagageplads når alle sæder er i brug, men foruden det oplagte alternativ til en stationcar, er den efter vor mening klart at foretrække frem for den type bil, som netop nu er i stor fremgang, -SUV-typen eller cross-over.

Vi vil til enhver tid fortrække Scenic frem for den lidt højbenede wanna-be off-roader, som måske er mere form men meget mindre funktion.

Gode sæder i en lækker kabine med rigtig godt udsyn. Sæderne i denne version har indbygget massageelement.

Vi må indrømme, at Scenic starter lidt højere på prisskiltet end den klassiske SUV-type, hvor der er stor prisforskel fra den ene til den anden bil, den billigste Scenic er selvfølgelig heller ikke det vilde ræs eller bare noget der ligner, men som det er tilfældet med alle andre biler, kan man næsten forlyste sig med større og meget dyrere udgaver, og den testede udgave af Scenic kommer betænkelig tæt på 400.000 kr, og så er mængden af konkurenter pludselig blevet langt flere.

Reddet af en automatkasse

Testbilen er udstyret med Renaults velkendte og ganske sparsomme 1,5 liters diesel, som tilsyneladende har fået evigt liv. I scenic lægger den 110 HK, hvilket er nogenlunde i orden til almindelig brug og til brug for de der har stort kørselsbehov, mellem 1,5 motor og de drivende hjul finder vi Renaults ganske nye 7-trins automatkasse af typen dobbeltkobling, og så er begejstringen for alvor på vej mod nye højder.

Midterkonsollen flyttet helt tilbage. Nu er to gode kopholdere synlige.

Det næsten klassiske klapbord på bagsiden af forsæderne.

Midterkonsollen er flyttet helt frem.

En rigtig flot kombination. De mangler vi kan efterlyse i 1,5 version, er bilens manglende evne til baare en smule festfyrværkeri. Det gælder både acceleration fra stående start, ligesom mellemacceleration med fire personer i bilen ikke er noget at skrive om, men den 7-trins gearkasse kompenserer i høj grad for den manglende i kraft. Med syv remskriver og en god og umærkelig skiftemekaniske finder Scenic 1,5 med 110 dieselheste hele tiden det bedste momentområde, så alt i alt har vi fat i en ganske god teknikpakke, og vi er især begejstret for gearkassen, og ganske godt tilfreds med bilens forbrug, som vi målte til 18,5 km/l for hele perioden, hvor bilen med jævne mellemrum måtte finde sig i en god gang prygl.

Masser af funktioner

Til de typiske familie er Scenic en bil der kan stort set alt. Vi skynder os forbi alt det med køreegenskaber, vi konstaterer en ganske godt afstemt undervogn, der er både til komfort og rigelig vejgreb i forhold til det bilen kan forlange med den begrænsede mængde kræfter, styringen er bedre end man kan forlange af en familiebus, god føling med vejbanen, gode, præcise reaktioner på bevægelser i rattet, så resten af bilens mange fortrin er funktion, hvor vi genfinder alt det kendte, skuffer under sæderne, bunkevis af aflæggeplads i hele bilen, store gode sidelommer i dørene, klap-ud borde på forsædernes ryglæn, de meget fleksible sæder der kan stort set alt, og en detalje som bilens handskerum, der ikke er en klap der falder ukontrolleret ned, men nærmest en dyb skuffe der skyder frem, er sammen med den multiflytbare midterkonsol ting man har stor glade af i en aktiv hverdag, hvor bilen skal bruges både som pendlerbil og familiebus.

Reservehjulet af typen nødhjul, fungerer som basforstærker når Scenic er af typen Bose.

Model Bose

Der står Bose på dørtrinet, når vi åbner døren. Det er både et udstyrsniveau og det velkendte lydanlæg, hvor man til en afveksling kan høre hvad der bliver sagt i radioavisen uden at skulle spidse ører, kæmpeskærmen i midterkonsollen kender vi fra andre Renault-modelle, først set i Espace, men for første gang i nyere tid, lykkedes det ikke at forbinde den medbragte mobiltelefon, og fejlen lå i bilen. Telefonen havde registreret R-Link, som Renaults radiosystem kaldes.

Testbilen kunne også byde på et gigantisk fast glastag med tilhørende rullegardin, der var massage i forsæderne, en såkaldt cruise-pakke til 10.000 kr som vel burde være standard i en så godt udstyret model, der er kort sagt alt til en ualmindelig praktisk hverdag, hvor bilen skal opholde alle funktioner, og foruden de nævnte konkurrenter i type, kan vi også pege på konkurrenter fra Citroen, Ford og VW, for at nævne et par enkelte, men uanset hvordan man vender og drejer det hele, er det mere end vanskeligt at komme uden om Scenic.

Let adgang til hele bilen. Bagdørene har større åbning end fordørene.

Den nye franske familieflytter er velkørende, umanerligt praktisk, og så er vi rigtig glade for bilens design, hvis eneste svaghed kan være, at den efterhånden ligner flere ande biler fra Renault, så det er blevet svært at genkende en Scenic. Men står den alene på parkeringspladsen, er designet meget vellykket.

Vi giver en solid anbefaling til Scenic, som også fås med kraftigere motorer, men så må man undvære den lækre 7-trins automatkasse. Automatgearet i topudgaven med 160 heste er en mere traditionel og knap så lækker automatkasse.

 

Renault Scenic dCi 110 EDC

Renault går lidt amok med trailervægten til Scenic. 1850 kg er den største trailer, men ikke hvis man har ferieoppakning i bilen. Med bilen fyldt op, må man kun køre med 1500 kg, hvis ikke man vil overskride den maksimale vægtgrænse for det samlede vogntog, men 1500 kg er både rigeligt, men sikkert også for meget til den begrænsede 1,5 motor, som allerede har nok at bestille med alle sæder besat.

Priser fra: 239.900 kr

Testbilen koster: 392.600 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

7-trins aut

110 HK v. 4000 o/m

260 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 12,4 sek

Tophastighed: 184 km/t

ECE-snit: 25,0 km/l

Kørevægt: 1576 kg

Totalvægt: 2097 kg

Trailer: 750/1850 kg

CO-2 g/km: 104 g

Pin It on Pinterest