Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. May '22 09:20 by Jørli Petersen

Forsigtig forbedring

Duster er Dacias største succes til dato, og mens bilen skal signalere off-road og barsk bil, snyder signalerne. Testbilen er mere stationcar end den er off-roader.

Der skal stilles skarpt, før man kan se forskel på ny Dacia Duster og model lidt ældre. Den nuværende Duster har passeret halvdelen af den planlagte levetid, og der er nok ikke tvivl om, at Dacia vil gøre hvad de kan, for at holde gryden i kog, for Duster er mærkets største succes til dato.

Samtidig har Dacia netop passeret de magiske 10 millioner producerede biler, og hvorfor så ikke sige det som det er, Dacia er en succes, og hvem skulle have troet det, da Dacia i 80’erne etablerede dansk importør, og topmodellen hed Dacia 1310.

Duster slog sit navn fast i Danmark med en fræk 4×4 til en meget lav pris, og lave priser er altid et godt argument, men det begynder at knibe. Samtidig har Dacia lavet flere ændringer i modelprogrammet, og testbilen er ikke den praktiske trækker, bilen til campingvognen, bådtraileren eller den lille hestetrailer, testbilen er familiebilen, der erstatter den mere traditionelle stationcar.

De markante ændringer i udvalget betyder, at den eneste 4×4 er den sidste diesel til Duster, – det er samtidig den dyreste model, mens den billigste nu er udstyret med en 1-liters 3-benet motor, og det betyder, at vi tænder alle advarselslamperne. Den motor er aldeles upassende til en bil som Duster.

Testbilen er den gyldne mellemvej, det er bilen med den meget almindelige 1,3 motor, der også findes i Renault og Mercedes, hos Duster har man bestilt 149 HK fra 1,3’eren, og for at gøre det hele lidt lettere, har man sat den 6-gears automatkasse af type dobbelt-kobling i testbilen, og helhedsindtrykket er ganske pænt.

Dacias manglende bløde punkt, – sæderne, bliver løbende gjort bedre.

Om prisen på 250.000 kr så er passende, må vi overlade til den enkelte køber. Imod taler, at Dacia Duster er kravlet op på prisstigen de seneste år, på den positive side kan man sige, at man uden at tænke syndeligt over pris og sammenhæng, kan komme til at acceptere en pris på 250.000 kr for en almindelig stationcar, og således er vi i mål med netop denne Duster, som må løbe med en trailer på 1500 kg.

Let opgradering

Ny Duster kendes bedst på den nye type lygter, hvor man har helt sin egen signatur i det lysbillede der tegner sig. Hvis man sætter sig ind i bilen, er det velkomment, at man endnu engang har opgraderet sæderne i en Dacia, og selvfølgelig har man gjort den store skærm i midterkonsollen større, mere betjeningsvenlig samtidig med man har opgraderet de funktioner, der er gemt bag skærmen.

Flere funktioner, mere komfort og større skærm. Intet usædvanligt ved dette face-lift.

Køremæssigt er vi på den halvhøje hest, forstået på den måde, at Duster mere er født som 4×4 eller offroader, Duster har aldrig været det store sus på motorvejen eller på slalombanen, det gælder også for den nyeste aftapning af Duster, hvor der ikke er ændringer fra den oprindelige Duster. Frit oversat betyder det, at der ikke er sket ændringer i forbindelse med face-lift eller opgradering, men Duster kører anstændigt, ved face-lift har man, så vidt vi kan måle uden det store udstyr, et lavere støjniveau i bilen, det kan hænge sammen med bedre støjisolering eller seneste program til 1,3 motoren, som løbende bliver lidt bedre, og herfra er der ikke det store at berette.

Rummelighed er som det kendes, vores sammenligning med en stationcar er ikke skudt helt forbi, forskellen er bilens højde, der er større læssehøjde i Duster, mens mange igen synes det er herligt med en lidt højere indstigning, samtidig med siddehøjden bag rattet giver lidt bedre udsyn eller overblik over trafikken.

Hvis vi skal placere Duster i en kasse, er bilen officielt en SUV. Det er fordi Duster fås med 4-hjulstræk, og har højden til at være noget der kører off-road, men den er også en reserve stationcar, og så længe der ikke er 4-hjulstræk på bilen, er den mere stationcar end SUV.

Off-road designet er også tydeligt, når man set bilen bagfra. Den sølvgrå gang plast skal signalere beskyttelse af undervogn, når man kører terræn, men det er snyd.

Dacia Duster TCe 150

Pris: fra 189.990 kr

Pris for testbil: 249.990 kr

Motor: 1,3-liter 4-cyl

6 aut

HK: 149 v/5250 o/m

Nm: 250 v/1600 o/m

0-100 km/t: 9,7 sek

Tophastighed: 199 km/t

Forbrug: 16,1 km/l

Kørevægt: 1338 kg

Totalvægt: 1778 kg

Trailer: 665/1500 kg

CO-2: 141 g/km

Pin It on Pinterest